Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Ο Ναός Αγίου Λουκά του ιατρού, λαοφίλητου αγίου του καιρού μας, στα Λευκάκια Ναυπλίου, βρίσκεται μακριά από την πόλη, σ' έναν όμορφο ερημικό τόπο προβάλλει αυτό το ρωσικής αρχιτεκτονικής οικοδόμημα και εκπλήσσει με την επιβλητικότητά του.
Στο ισόγειο του ναού λειτουργεί μουσείο όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά και πλήρες φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του. Πολύ συγκίνηση δημιουργεί το Δισκοπότηρο που χρησιμοποιούσε ο Άγιος για την τέλεση της Θείας Λατρείας όταν ήταν στην εξορία. Εντυπωσιακά και άξια θαυμασμού είναι τα έργα ζωγραφικής του Αγίου. Τα ιατρικά εργαλεία του Αγίου ολοκληρώνουν την πλούσια συλλογή του μουσείου. Λειτουργεί επίσης έκθεση βιβλίου με αξιόλογες εκδόσεις για παιδιά και ενήλικες.
- 1877. Γεννήθηκε στο Κέρτς της Κριμαίας. Μεγάλωσε στο Κίεβο όπου, εκτός από τις εγκύκλιες σπουδές, σπούδασε παράλληλα ζωγραφική στη σχολή Καλών Τεχνών.
- 1898-1903. Σπουδάζει ιατρική και ειδικεύεται στη χειρουργική
- 1904-1905. Εθελοντής στρατιωτικός γιατρός στον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο. Νυμφεύεται την Άννα Βασιλίγιεβνα και αποκτούν τέσσερα παιδιά.
- 1905-1917. Εργάζεται σε διάφορα επαρχιακά νοσοκομεία, ετοιμάζει την διατριβή του και σημαντικότατες επιστημονικές μελέτες.
- 1917. Μετακομίζει στην Τασκένδη. Εκλέγεται καθηγητής Πανεπιστημίου στην έδρα της τοπογραφικής ανατομίας και χειρουργικής.
- 1919. Πρώτη σύλληψη. Θάνατος της συζύγου του Άννας.
- 1921. Χειροτονείται ιερέας.
- 1923-1926. Χειροτονείται επίσκοπος. Δεύτερη σύλληψη. Εξορία στη Σιβηρία.
- 1924. Επιχειρεί την πρώτη ξενομεταμόσχευση νεφρού από ζώο σε άνθρωπο.
- 1930-1933. Τρίτη σύλληψη. Εξορία στη Βόρεια Ρωσία.
- 1934-1937. Κυκλοφορεί το περίφημο σύγγραμμά του «Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων». Εργάζεται εντατικά στην επιστημονική έρευνα. Οι έρευνές του τον οδηγούν πολύ κοντά στην ανακάλυψη της πενικιλίνης.
- 1937. Τέταρτη σύλληψη. Ακολουθούν τρία χρόνια φυλακής και σκληρών βασανιστηρίων στην Τασκένδη.
- 1940. Εξορίζεται και πάλι στη Σιβηρία.
- 1941. Διορίζεται αρχιχειρουργός στο στρατιωτικό νοσοκομείο Κρασνογιάρσκ.
- 1943. Εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κρασνογιάρσκ.
- 1944. Μετατίθεται στο Ταμπώφ ως αρχίατρος και Αρχιεπίσκοπος.
- 1946. Βραβεύεται με το Α΄ βραβείο Στάλιν. Συγχρόνως μετατίθεται στην Αρχιεπισκοπή Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Σταδιακά χάνει την όρασή του.
- 1961. Στις 11 Ιουνίου εκοιμήθη εν Κυρίω στη Συμφερούπολη έχοντας υπηρετήσει το λαό του Θεού ως Ποιμένας και γιατρός με θυσιαστική αγάπη και αυταπάρνηση.
- 1966. Επίσημη αγιοκατάταξη από την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία. Ανακομιδή των λειψάνων του.
Πηγή πληροφοριών: Ενημερωτικό φυλλάδιο Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου