© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ναύπλιο: Εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

Μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, κρυμμένη στα σοκάκια, στην μικρή ομώνυμη πλατεία, βρίσκεται ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα. Κτίστηκε το 1702, στα χρόνια της πρώτης Ενετοκρατίας, με χρήματα της Ναυτιλιακής Αδελφότητας Ορθόδοξων Ελλήνων. Πρόκειται για ναό μεταβυζαντινό σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκταγωνικό τρούλο. Διαθέτει αξιόλογες εικόνες, όπως αυτή της Αγίας Βαρβάρας.

Μπροστά από τον ναό αυτό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Εδώ δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας από τους Μανιάτες καπεταναίους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. 

Ο Καποδίστριας συνήθιζε να εκκλησιάζεται εδώ κάθε Κυριακή, καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος στον άγιο πολιούχο της γενέτειράς του Κέρκυρας. Στην είσοδο τον περίμεναν οι δυο δολοφόνοι που τον εκτέλεσαν με πιστόλι και μαχαίρι. Το θύμα πέθανε ακαριαία, ενώ ο Κωνσταντίνος λιντσαρίστηκε από το πλήθος των πιστών και ο Γεώργιος εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα. 

Η κηδεία του Καποδίστρια έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1831, αφού πρώτα η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Τα σπλάχνα του τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη κάτω από το Ιερό Βήμα του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails