© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Στη μέση ακριβώς ενός χαμένου κόσμου

Γράφει η ποιήτρια ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΞΥΔΗ

Πώς σε λικνίζουν απαλά μερικά βιβλία, πώς σε μεταφέρουν, προστατευμένο, μέσα στις βαρκούλες τους, μπροστά σε ένα φινιστρίνι που σου απλώνει την όραση στην ύπαρξη τη βαθύτερη, την Πλατυτέρα. Και αφήνεις, έστω για λίγο, πίσω τα τρομαγμένα ουρλιαχτά του κοπαδιού, το γκρέμισμα μιας πατρίδας που κάποτε ήταν λιμάνι.

Το βάθος των ποιημάτων σιγοντάρει υπόκωφα πιάνο που τα πλήκτρα του πατά ένας μνησιπήμων πόνος, απέραντος και αόριστος, ενεστώτας και αιώνιος, δίνοντας ξανά την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό, άμαθο σε τέτοια ανέλπιστη τύχη, να ακούσει, σχεδόν να δει, τον άγνωστο θεό που κατέβηκε να το ευλογήσει, να το καθαρίσει και να το θεραπεύσει, στη μέση ακριβώς ενός χαμένου χρόνου, στη μέση ακριβώς ενός χαμένου κόσμου.

ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ
Η ψηλάφηση
μόλις φθάσει στα καρφιά
ανατριχιάζει
μνήμες είναι οι ουλές
ουρλιαχτά του σώματος.
Σαραντίσαμε
στα μακρόσυρτα χιόνια
του δωματίου
μας γαβγίζουν οι τοίχοι
βαΰζουν οι στίχοι μας.
*
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΚ ΝΕΟΥ
Ξεμαλλιάστηκα
στην κάψα της αγάπης
και σπαραγμένη
στον ίσκιο σου προσπέφτω
όχι για με - πάψε με
μηδένισέ με-
μα γενού αναψυχή
των ανιάτων
των παραλοϊσμένων
λοιμοκαθαρτήριο.

π. Παναγιώτης Καποδίστριας
ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ
αληθώς, ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails