Ένα στρατηγικό σχέδιο με την «υπογραφή» του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος, αναμένεται να οδηγήσει σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και προστασία του μνημειακού αλλά και του οικιστικού συνόλου. Το σχέδιο θα προκύψει μέσα από μία συγκεκριμένη μεθοδολογία με βάση ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιούν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Οι βασικοί άξονες του ερευνητικού προγράμματος
Αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί, αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση και την τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου της Μονεμβασιάς, στην Άνω και την Κάτω Πόλη. Παράλληλα, θα γίνει και μία καταγραφή των χρόνιων προβλημάτων, με βασικό στόχο την διατύπωση ενός στρατηγικού οράματος για να επιτευχθεί και ο πολυπόθητος στόχος ανάδειξης της Καστροπολιτείας. Στους βασικούς άξονες του προγράμματος περιλαμβάνονται και δράσεις που θα εξασφαλίσουν την προστασία, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη της Καστροπολιτείας.
Λ. Μενδώνη: Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του οικιστικού και μνημειακού συνόλου
Με αφορμή τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημειακό και οικιστικό σύνολο, όπου συνυπάρχουν ο ενεργός οικισμός της Κάτω Πόλης με τον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Πόλης.
Με τα έργα που ήδη υλοποιούμε – την εγκατάσταση τελεφερίκ, την μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου σε Δημοτικό Μουσείο, την φωτιστική ανάδειξη του Βράχου, την αποκατάσταση των τειχών- αλλά και εκείνα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η αποκατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη, στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως σύνολο τη Μονεμβασιά, συνδέοντας την Άνω με την Κάτω Πόλη, καθιστώντας ολοκληρωτικά προσβάσιμη σε κάθε επισκέπτη. Το Στρατηγικό Σχέδιο -αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού – έχει ως κύριο στόχο να προτεραιοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, στη βάση μιας βιώσιμης ανάπτυξης του μνημειακού και συγχρόνως οικιστικού συνόλου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου