© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Η οπτική ταυτότητα του Συνεδρίου για τα 200 χρόνια του "Ύμνου"

Γράφει ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, Μάστερ Μουσειολογίας 

Όπως είναι ήδη γνωστό, το τριήμερο 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων το συνέδριο «Χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά» στο πλαίσιο του εορταστικού έτους για τα 200 χρόνια από τη συμπλήρωση της συγγραφής του Ύμνου εις την Ελευθερίαν από τον Διονύσιο Σολωμό (Μάιος 1825), ο οποίος μετέπειτα καθιερώθηκε ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας (1865) και της Κύπρου (1966). Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Ιονική Ακαδημία – 1808 και έχει ήδη ανακοινωθεί η συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων.  

Για τις ανάγκες των εργασιών του συνεδρίου, η νεαρή σχεδιάστρια Βίκυ Στάμου δημιούργησε μια πρωτότυπη οπτική ταυτότητα, λογότυπο και εικαστικά μοτίβα για την επέτειο και για την διοργάνωση ξεχωριστά. Αυτή η ταυτότητα θα συνοδεύει το εποπτικό υλικό, τις διαπιστεύσεις των συνέδρων κ.ά.

Στο λογότυπο δεσπόζει αφαιρετικά, με μια γεωμετρική αναπαράσταση, ένα στεφάνι ελιάς. Όπως αναφέρει η σχεδιάστρια «η ελιά, εκτός από τους βαρείς συμβολισμούς που κουβαλάει η εικόνα της (δόξα κτλ.), είναι και το φυτό το οποίο ήταν παρόν στη συγγραφή του Ύμνου, έκανε παρέα στον Σολωμό στον Λόφο του Στράνη…».

Ούτε και τα χρώματα επιλέχθηκαν τυχαία. Έχοντας ως άξονα το ίδιο το ποίημα του Σολωμού, η σχεδιάστρια προσπάθησε να επικοινωνήσει ως χρώματα τις βασικές ενότητες του Ύμνου: λευκό για την Ελευθερία, κόκκινο για τις μάχες και την Επανάσταση, μαύρο για τη διχόνοια και εκθαμβωτικό μπλε για την Πατρίδα.

Τέλος, το βασικό εικαστικό μοτίβο βασίστηκε στις φόρμες και στα χρώματα του οικοσήμου της οικογένειας Σολωμού (αιχμηρά τρίγωνα ενωμένα σε έναν πυρήνα) που λειτουργεί ως αναφορά στον ίδιο τον ποιητή και στο Μουσείο του, το οποίο τον γιορτάζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails