© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Ο «Πόρφυρας» Νο 182, με σελίδες για τον Νίκο Γκάτσο

Το περιοδικό Πόρφυρας (περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας, με κρατικό βραβείο), συνεχίζει κανονικά τη σταθερή πορεία του, εισερχόμενο στο τεσσαρακοστό τέταρτο (44ο) έτος της ανελλιπούς παρουσίας του. Το νέο τεύχος (Νο 182, Ιανουάριος-Μάρτιος 2024), είναι αφιερωμένο στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Στο τεύχος περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις του Επιστημονικού Συνεδρίου «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – Κι αν θα διψάσεις για νερό / θα στύψουμε ένα σύννεφο», που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών στην Κέρκυρα, σε συνδιοργάνωση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, την 11η, 12η και 13η Νοεμβρίου 2022.

Το Επιστημονικό  Συνέδριο για τον Νίκο Γκάτσο έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία, παρουσία και τής τιμητικά προσκεκλημένης Αγαθής Δημητρούκα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά, με συμμετοχή του τραγουδιστή Βασίλη Γισδάκη, ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο από τον καθηγητή Σπύρο Γικόντη (βιολί) και τον πιανίστα Κωσταντίνο Αλεξόπουλο, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις έκλεισαν με ρεσιτάλ σόλο βιολί της Μαρίας- Μπιζένα Σουέρεφ.

Για το πρώιμο έργο του Νίκου Γκάτσου γράφουν στον Πόρφυρα οι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Maria Rosa Caracausi.

Για τη σχέση του ποιητή με τον Bob Dylan γράφει η Ελένα Κουτριάνου,

Για την Αμοργό γράφουν οι: Κώστας Γουλιάμος, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Περικλής Παγκράτης, Ευσταθία Δήμου, Γιώργος Κουτούβελας.

Στον μεταφραστή Γκάτσο αναφέρεται ο Βασίλης Λέτσιος.

Στον στιχουργό οι: Δημήτρης Κόκορης, Φώτης Βασιλείου, Αγγελική Πεχλιβάνη, Μαρία Ντούρου, Νικολαΐς Πέννα, Διονύσης Φλεμοτόμος.

Τη σχέση του Νίκου Γκάτσου με τον κινηματογράφο πραγματεύονται οι:   Νίκη Μίγγα και Δέσποινα Πούλου.

Με τη διδασκαλία του Γκάτσου στην εκπαίδευση και σε παιδαγωγικά προγράμματα ασχολούνται οι: Ζωή Διονυσίου, Ιωάννης Ελευθέριος Μωραΐτης, Κωνσταντίνα Τσολιάκου και Πετρούλα Φραγκούλη.

Το αφιέρωμα κλείνει με την παρουσίαση του αρχείου του Νίκου Γκάτσου, που βρίσκεται στο Καίμπριτζ της Μασαχοιυσέτης, από τη Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού.

Στο τεύχος υπάρχει εικονογραφικό υλικό, ενώ το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τη Δήμητρα Μητσαρά.

Πόρφυρας Νο 182, Σελίδες 160, τιμή 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails