© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Μουσείο το σπίτι του Αλέκου Φασιανού στην Αθήνα

Στην «καρδιά» της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Νεοφύτου Μεταξά στον αριθμό 15, βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Αλέκου Φασιανού. Πρόκειται για ένα πρώην νεοκλασικό με σχήμα Γ, της δεκαετίας του 1930, στο οποίο μετακόμισε η οικογένειά του με αφορμή τον διορισμό του παππού, του Ανδρέα, ως ιερέα στην εκκλησία του Αγίου Παύλου που βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ξενάγηση στο Μουσείο «Αλέκος Φασιανός»

Το νεοκλασικό σπίτι του ζωγράφου έχει μετατραπεί σε μουσείο και είναι στη διάθεση του κοινού, να το επισκεφθεί και να θαυμάσει τα έργα του ζωγράφου, τα οποία τοποθετούνται σε διαφορετικές περιόδους. Ο καλλιτέχνης ήταν φανερά επηρεασμένος από την Αθήνα της εποχής, τα θέατρα – για παράδειγμα το «Περοκέ» – τους κινηματογράφους και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Χαρακτηριστικές φιγούρες στα δημιουργήματά του αποτελούν οι πλανόδιοι πωλητές και οι τεχνίτες της γειτονιάς, επηρεασμένος από τα βιώματά του.

Τα μοτίβα στα έργα του

Ο Αλέκος Φασιανός εμπνεόταν και δημιουργούσε αντλώντας εικόνες και μοτίβα της καθημερινότητας την οποία βίωνε, άλλοτε ανθρώπινες μορφές και άλλοτε αντικείμενα ή χώρους. Μέσα από την αισθητική του ματιά, έπαιρναν μυθική διάσταση. Ο ίδιος αποδείχθηκε μεγάλος Φιλέλληνας σεβόμενος τα διδάγματα της γενιάς του ‘30, θαυμάζοντας τον ελληνικό πολιτισμό και έχοντας στενές σχέσεις με τον ελληνικό χώρο, παρόλο που έζησε 30 χρόνια στο Παρίσι.

Στα έργα του «πάντρεψε» τη γενιά του ‘30 με αυτήν του ‘60, συνδέοντας τον Τσαρούχη και τον Μόραλη με τον Μυταρά και τον Καρά. Στα εκφραστικά του μέσα υπήρξε καινοτόμος, χρησιμοποιώντας το linoleum και τη μονοτυπία. Με την εμμονή του σ’ ένα από τα βασικά του θέματα που παρέμειναν αναλλοίωτα καθ’ όλη την πορεία του, τον άνθρωπο, κατάφερε να αγαπηθεί και να τιμηθεί για την προσφορά του. Τα έργα του ακόμη και σήμερα, εκφράζουν τη σπουδαιότητα της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ δημιουργού και θεατή. Η έκφραση της αλήθειας του, τον έκανε παγκόσμια γνωστό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails