© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Ζακυνθινή παρουσία στο 26ο Συμπόσιο Ποίησης της Πάτρας

Πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική επιτυχία για 26η συνεχή χρονιά, από 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ της Πάτρας, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Ποίηση και Έρωτας». Το Συμπόσιο αποτελεί πια έναν κορυφαίο θεσμό στο χώρο των Ελληνικών Γραμμάτων, μοναδικό στο είδος του, τον οποίο τιμούν με την παρουσία τους Ποιητές και θεωρητικοί της Ποίησης από την Ελλάδα και σημαίνοντες νεοελληνιστές από το εξωτερικό. Ανάμεσα στις πολλές ενδιαφέρουσες φετινές παρουσίες, αξίζει ν’ αναφέρουμε τη Λύντια Στεφάνου, την Έρη Σταυροπούλου, την Έρση Σωτηροπούλου, τον Γιώργο Βέλτσο, τον Κώστα Στεργιόπουλο, τον Massimo Peri, τον Ανδρέα Μπελεζίνη και πολλούς άλλους.

Το φετινό 26ο Συμπόσιο είχε σχέση και με το νησί μας, το οποίο μάλιστα εκπροσώπησε ο ποιητής π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Στο πλαίσιο των εργασιών του, μάλιστα δε κατά την εναρκτήρια πανηγυρική Συνεδρία, το απόγευμα της Πέμπτης 29 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν δυο πολύ ενδιαφέρουσες ποιητικές Ανθολογίες, οι οποίες είτε μάς αγγίζουν, είτε μάς αφορούν ως πνευματική Ζάκυνθο.

Α) Η πρώτη φέρει τον τίτλο «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕ΄ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ» (από τις Εκδόσεις «περί τεχνών», με επιμέλεια των Δημήτρη Κατσαγάνη, Κώστα Κρεμμύδα και Ξένιας Σκαρτσή, σσ. 120). Περιέχει, όπως υπονοεί ο τίτλος, τα βραβευμένα ποιήματα, με τα οποία Έλληνες ποιητές απ’ όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος πέρυσι στον Διαγωνισμό του Συμποσίου, ο οποίος διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός τέταρτου του αιώνα του εν λόγω θεσμού. Στον Τόμο αυτόν, ανάμεσα στις πενήντα τρεις ποιητικές φωνές απ’ την Ελλάδα και την Κύπρο, ανθολογούνται τρεις δικοί μας ποιητές: α) Η Αθηνά Βλαχιώτη, με τα ποιήματα «Η γυναίκα», «Η πολιορκία» και «Άσκηση», β) ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας με τα ποιήματα «Μορφασμοί Ι, ΙΙ» και «Ένα το κρατούμενο» και γ) ο Διονύσης Σέρρας, με το ποίημα
«Προσκύνημα».

Ο παριστάμενος π. Καποδίστριας διάβασε στο ακροατήριο τα πιο πάνω ποιήματά του.

Β) Η δεύτερη έχει τίτλο «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ (1950-2006)» (από τις Εκδόσεις «περί τεχνών», με επιμέλεια του ποιητή και ψυχής όλων των Συμποσίων Σωκράτη Λ. Σκαρτσή). Την ανθολόγηση έκαμαν: Ο Διονύσης Σέρρας (για τη Ζάκυνθο), ο Τηλέμαχος Καραβίας (για την Ιθάκη), ο Δημήτρης Κονιδάρης (για την Κέρκυρα), ο Γεώργιος Μοσχόπουλος (για την Κεφαλονιά), ο Γιώργος Κεντρωτής (για τα Κύθηρα), ο Ξενοφών Βερύκιος (για τη Λευκάδα) και ο Σπύρος Μπογδάνος (για τους Παξούς). Πρόκειται για έναν Τόμο 416 σελίδων, μες από τον οποίον παρελαύνουν οι αξιολογότεροι δημιουργοί Επτανησιακής Ποίησης της τελευταίας πεντηκονταετίας. Αποτελεί πράγματι απόκτημα για κάθε ιόνια (τουλάχιστον) βιβλιοθήκη, διότι εκεί μέσα αποτυπώνονται οι κυριότερες φωνές και οι αντιπροσωπευτικότερες τάσεις του ιδιάζοντος πολιτισμικού μας χώρου, εντός του οποίου έζησαν κι έδρασαν, καταλυτικά για την παγκόσμια Γραμματεία, πνεύματα κορυφαία και πρωτοποριακά: ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Φώσκολος και άλλοι σημαντικοί.


Την παρουσίαση της ζακυνθινής παραγωγής στον Τόμο έκαμε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος αναφέρθηκε στους τριάντα τρεις ανθολογούμενους Ποιητές του νησιού μας, τονίζοντας μ’ έμφαση την παρηγορητική πραγματικότητα, ότι -ευτυχώς, και παρά τις πολυποίκιλες δυσχέρειες της εποχής- υπάρχει γόνιμη ποιητική συνέχεια στον τόπο μας. Ύστερα διάβασε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, που κατά τη γνώμη του, μαρτυρούν ποιοτική νεοτερικότητα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ολοφάνερη πια διάσταση ανάμεσα στις δυο σύγχρονες Ζακύνθους: Στην αμετανόητα πνευματική και στην ολοένα τουριστόπληκτη. 


Όσοι άνθρωποι των Γραμμάτων παρευρέθηκαν στην πολύ καλή αυτή στιγμή της Ζακυνθινής Ποίησης έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με όσα ο π. Π. Κ. ανέφερε, ενδιαφέρθηκαν μάλιστα να πληροφορηθούν περισσότερα για την ποιητική παραγωγή του νησιού μας. Αυτό δείχνει, ότι οι παραπάνω δυο νέες Ανθολογίες άρχισαν ήδη να πετυχαίνουν το σκοπό τους, να δικτυώσουν δηλαδή την ποιητική μας δημιουργία οπουδήποτε στον Κόσμο. Και τούτο αποτελεί μια κάποια κατάκτηση, με δεδομένη την πνευματική μειονεξία της σύγχρονης εποχής.
Στ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails