© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Στην Αιωνιότητα ο σκηνοθέτης, ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Σωκράτης Καψάσκης

Πέθανε σήμερα, μετά από πολλές περιπέτειες με την υγεία του κι έναν χρόνο μετά την εκδημία της αγαπημένης του συζύγου Βίκυς, ο εξέχων Ζακυνθινός ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ, ένας καλός μας φίλος και πνευματικός συνοδίτης.

Ο Σ. Καψάσκης, με τη ζωή και την πολιτεία του, νοηματοδότησε την πνευματική Ζάκυνθο κατά το δεύτερο μισό του Εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα και όχι μόνον. Λειτουργώντας και δραστηριοποιούμενος σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, κατέλαβε περίοπτο τόπο α) στον χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου, β) στη σύγχρονη Ζακυνθινή Ποίηση, γ) στις νεότερες σολωμικές σπουδές και δ) στη μετάφραση του "Οδυσσέα" του Τζαίημς Τζόυς, έργο της ζωής του.

Όλοι οι φίλοι του θα τον συνοδέψουμε στην τελευταία του κατοικία, στο χωριό του τον Πισινώντα Ζακύνθου, αύριο το απόγευμα. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, το ανήσυχο πνεύμα του να βρει αιώνια ανάπαυση.

Από αυτή τη θέση τον αποχαιρετούμε με μερικούς δικούς του στίχους, από τα "Έντεκα μικρά ποιήματα", Περιοδικό Η λέξη, τεύχ. 41, Γενάρης 1985 [αναδημοσιεύτηκαν οριστικά στα ποιητικά Άπαντά του, υπό τον τίτλο "Διαδρομή", εκδ. Επτανησιακά Φύλλα, Ζάκυνθος 2002, σ. 96 εξ. και 99]:

VI
Ο πρωινός άνεμος ρυτίδωσε το βλέμμα μου.

Οι ελιές με κοίταξαν κατάφατσα
καθώς μέσα στο εκτυφλωτικό φως
τα πρόσωπα του ονείρου μου
έστριψαν τις ράχες τους και χάθηκαν
πίσω από τα λιόδεντρα.

Το σώμα σου άρχισε να ανεβαίνει με το φως
βουίζοντας σαν ένα μελίσσι
αφήνοντάς με μόνο εδώ
πλάι στο άδειο φλυτζάνι του καφέ.

VII
Κι είπα μη βιάζεσαι
θαρθεί ο καιρός
θα κλείσει ο κύκλος κάποτε
μέσα απ' το σώμα σου πληθαίνουνε τα σήματα.

Γιατί το σώμα μας ξερόκλαδο είναι της φωτιάς
μα πρώτα πρέπει να στεγνώσουν οι χυμοί
σιγά-σιγά.

Μην το ξεχνάς λοιπόν
μετά το μπάνιο εδώ στου πεύκου τη σκιά
καθώς το σώμα σου δροσίζει ο θαλασσινός αέρας
μην το ξεχνάς
αυτός ο δροσερός αέρας σε ξεραίνει
σε ετοιμάζει για τη φωτιά.

IX
Κάθε μέρα το σώμα μου υφίσταται
τις συνέπειες των πράξεων της αριθμητικής
αφαιρείται
προστίθεται
διαιρείται
πολλαπλασιάζεται
μέχρι τη μέρα που θα μηδενιστεί.

Τόσο δύσκολο να φροντίζω αυτό το υπόλοιπο
κάθε μέρα πιο άχρηστο και βαρύτερο.

* * *

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΨΑΣΚΗ

Γεννήθηκε στην πόλη της Ζακύνθου το 1928. Στα χρόνια 1954-1956 σπούδασε κινηματογραφία στο Παρίσι (στην IDHEC) και επιστρέφοντας εργάστηκε στον ελληνικό κινηματογράφο. Το 1967 ίδρυσε στην Αθήνα την κινηματογραφική αίθουσα Τέχνης "STUDIO", την οποία διεύθυνε ως το 1985. Στα γράμματα παρουσιάστηκε μεταπολεμικά (λίγο πριν το 1950) δημοσιεύοντας ποιήματά του στο περιοδικό της πρωτεύουσας Ο Αιώνας μας. Βιβλία του: 1) Εφημερίδα (ποίηση, 1955), 3) Το καλοκαίρι του σώματος (ποίηση, Κέδρος 1978), 4) Πίσω απ' το χαμόγελο (μυθιστόρημα, Νεφέλη 1985), 5) Παντοκράτορας, Χωρίο τση Ζάκυθος (μυθιστόρημα, Νεφέλη 1988), 6) Η Σκάλα (ποίηση Κείμενα 1988), 7) Η Ταφή (σχεδίασμα μυθιστορήματος, Ύψιλον 1989), 8) Τζαίημς Τζόυς, Οδυσσέας (μετάφραση, Κέδρος 1990, για την οποία κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1992), 9) Η ιδεολογική και πολιτική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1818-1838), (μελέτη, Κέδρος 1991), 10) Μοναχικοί μαυροντυμένοι περιπατητές της Κέρκυρας. Διονύσιος Σολωμός - Ανδρέας Κάλβος (μελέτη, Τυπωθήτω -Γιώργος Δαρδανός, 1998), 11) Στοιχεία βιογραφίας του Διονυσίου Σολωμού (μελέτη Τυπωθήτω -Γιώργος Δαρδανός, 1998). Ανέκδοτη παραμένει η μετάφραση από τον Σ. Καψάσκη της μελέτης του Γάλλου σολωμιστή Louis Coutelle, Formation Poetique de Solomos (1815 - 1833) [Η ποιητική διαμόρφωση του Σολωμού (1815 -1833)].
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ζάκυνθο, στο χωριό Πισινώντας.

[Copyright φωτογραφιών: π. Π.Κ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails