© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Ταξίδι στα Κύθηρα [1]

Τον Σεπτέμβριο του 2000 βρέθηκα, κατά μιαν ευτυχέστατη συγκυρία, στα μαγευτικά Κύθηρα, προσκεκλημένος του Καθηγητή Λεοντσίνη για μια εισήγηση στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο Κυθηραϊκών Μελετών "Κύθηρα: Μύθος και Πραγματικότητα".

Πρωτόφαντη όντως εμπειρία, με πολλά πολλά θαυμαστικά!!! Τα πάντα εδώ λειτουργούν στους δικούς τους ρυθμούς, έξω και πάνω από τον (παρα)τρέχοντα Χρόνο. Όλα εδώ επιθυμείς να τα βιώσεις έως ρανίδας, με σύνολες τις αισθήσεις και τις συναισθήσεις! Τα πάντα, λοιπόν, (όπως υποψιάζεσθε) αποτυπώθηκαν σ' ένα ποίημα, τσιριγώτικης ασφαλώς επιρροής, το οποίο αντιγράφω στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Από τα Κύθηρα μάλιστα προέρχονται και οι παρακάτω φωτογραφίες, τις οποίες σκανάρισα όσο καλύτερα μπορούσα, διότι τότε δεν είχα το προνόμιο της ψηφιακής απεικόνισης.

Στα σοκάκια της πρωτεύουσας, της Χώρας Κυθήρων.


Υπέρθυρο πλουσιόσπιτου στον Βούργο.


Ορθάνοιχτο λαϊκό παράθυρο σ' ένα από τα πυργοειδή σπίτια εντός του Βούργου.


Μπλε εξουσιαστικό έως αιχμαλωσίας προς βορράν, στην φιλικότατη παραλία της Πλατειάς Άμμου.


Η λαϊκή ζωγράφος Φρύνη Δρίζου στο Εργαστήριό της στο Κάτω Λειβάδι, φιλόξενη και καλοσυνάτη. Είναι σύζυγος του γνωστού ζωγράφου Γιώργου Δρίζου.


Κόκκινο επιβλητικό και αναπότρεπτο στο φημισμένο Μοναστήρι του Οσίου Θεοδώρου. O Όσιος (του Ι΄ αιώνα μ.Χ.) καταγόταν από την Κορώνη. Ασκήτεψε στον εγκαταλελειμμένο ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου για ένα χρόνο με μοναδική τροφή τα χαρούπια. Πέθανε πιθανώς το 922 μ.Χ. Το σκήνωμά του ανευρέθη αναλλοίωτο από Μονεμβασίτες κι ενταφιάστηκε στο εσωτερικό του ναού. Αργότερα ιδρύθηκε στον τόπο αυτόν η Μονή. Επί Αγγλικής Προστασίας χτίστηκε εκεί και σχολείο.


Καλλιτεχνημένο υπέρθυρο στον Όσιο Θεόδωρο, σε ρυθμό μπαρόκ.



Εγκατάλειψη παλαιών οικοδομημάτων κοντά στον Καραβά, ένα έξοχο χωριό στα βόρεια του νησιού. Ερείπια... πολλά ερείπια στο νησί, δείγμα της βαθύτατης κρίσης που υπέστη η ελληνική ύπαιθρος κατά την παρελθούσα πεντηκονταετία.


ΘΙΑΣΟΣ

Με τόνα χέρι ρόπτρο
τ' άλλο σήμαντρο
σιωπή του Βούργου εμπαθής
και πάλι ολόζεστη
ξύλα της Φρύνης θηλυκά
μυρτομανέστατα
αγιόφιδα της ερημιάς
να ρητορεύουνε.

Θάλασσα του Χαλκού
και σπάργανα νερά 
γλυκασμοί θεογονίας
φιλίες εμπύρετες
βουή των αθεάτων ιερή 
ψιχάλες Αρμονίας.

Άσε τις ψιμιθιές απόψε
κι έλα μου
πατρίδα ωραία του Πανικού
και Πορφυρούσα μου
μόνη ως αγία
ταμένη αντρογυναίκα του Χαμού
να ξεθεώνεσαι
και semprevive.


6 σχόλια:

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Sempre Vivos... mi auguro!

P. Kapodistrias είπε...

Γεώργιε Χοιροβοσκέ,
"Το Φάσμα θάλλει με δέρμα παλίμψηστο ιεροκρυφίως. Αν επιμείνεις ο Αρχάνεμος μετράει την οφειλή σου."
Χαίρε αγαπητέ και ζήθι!!!

Βασιλική Ν. είπε...

Εχθές έκανα μια βόλτα σε όλα σχεδόν τα κείμενα του μπλογκ σου.
Αγαπώ την ποίησή σου και πολλές φορές θέλησα να σου γράψω και γράμμα, αλλά είναι τόσα λίγα αυτά που μπορώ εγώ να γράψω για την ποίηση, συνήθως δεν σχολιάζω τίποτα. Όμως καθώς σε παρακολουθώ βλέπω να προχωράς κι αυτό μπορώ να το πω νομίζω με αρκετή σιγουριά και χαίρομαι σαν να πρόκειται για μένα...
Τι καλά που ανταμώσαμε κι εδώ μεσα...
Καλό σου βραδάκι και καλό, πολύ καλό Σαββατοκύριακο!

-φιλιές εμπύρετες κι ο ατελέσφορος καιρός να μου παύει τον ήλιο-

P. Kapodistrias είπε...

Αγαπητή Βασιλική Ν.
η χαρά μου δεν περιγράφεται. Αυτά είναι τα αίσια του Διαδικτύου!!! Συνάζει "επί το αυτό" όμαιμους φίλους,μηδενίζει τις κάθε λογής αποστάσεις και γεφυρώνει τόπους μακρινούς!!! Ο Κυριάκος και το "Εν Χορδαίς" ελπίζω καλά! Χαιρέτα μου τον. Χαίρε και συ, υγιαίνοντας κατ' άμφω! Να τα λέμε! Όλος ευχαρίστηση π.Π.Κ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ...Η ΦΥΣΗ ΠΑΛΙ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ....ΨΥΧΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ...

Ανώνυμος είπε...

Δανάη, έχεις απόλυτο δίκιο! Αξίζει να πας, αν δεν έχεις πάει. Θα αισθανθείς πλουσιότερη και πληρέστερη. Ο μικρός μεγάλος αυτός Κόσμος θα σε ανταμείψει με το παραπάνω.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails