© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Για τη μισοκατεστραμμένη Γέφυρα του Αργασίου


[Μια από τις πιστότερες -πλην αθέατες- αναγνώστριες της ηλεκτρονικής μας αυτής γωνιάς είναι η φίλη Μαρία Σιδηροκαστρίτη. Μάς παρακολουθεί ανελλιπώς, διαβάζει τα πάντα, έχοντας άποψη και θέση ισχυρή για το καθετί.
Απόψε παρουσιάζεται στο κοινό μας μ' ένα κείμενό της πολύ ενδιαφέρον κι εμπεριστατωμένο, μαζί με αρκετές φωτογραφίες, τις οποίες έχει τραβήξει η ίδια. Ευαίσθητη σε θέματα Παράδοσης, Ιστορίας κι Αισθητικής, θέλησε να μάς παραχωρήσει μια προσπάθειά της για την διάσωση και αποκατάσταση ενός ακόμη στοιχείου του εγχώριου Πολιτισμού μας, που ρέπει κάθε μέρα προς τον οριστικό αφανισμό. Πρόκειται για την παλιά Γέφυρα του Αργασίου.
Το δημοσιευόμενο παρακάτω κείμενο δεν είναι, παρά η λεπτομερής τεχνική περιγραφή του πολιτισμικού αυτού σπαράγματος, σύμφωνα με την υπάρχουσα σήμερα κατάστασή του. Όλος αυτός ο πλούσιος φάκελος χτύπησε πολλές υψηλές θύρες για υποστήριξη και χρηματοδότηση, αλλά δικαιώθηκε ξανά ο σολωμικός λόγος: "Δεν είναι εύκολες οι θύρες / εάν η χρεία τες κουρταλεί". Λέτε να γίνει κάτι από εδώ; Προσωπικά, το εύχομαι, αν και δεν το πιστεύω...
Όπως και να έχει το πράγμα, ευχαριστούμε πολύ τη Μαρία Σιδηροκαστρίτη για την αξιοπρόσεκτη συνεργασία της. Καλή συνέχεια!
π. Π.Κ.]



H Γέφυρα του Αργασίου ήταν κτισμένη στην εκβολή του χειμάρρου "Ποτάμι της Καμάρας" και σήμερα κυριολεκτικά ευρίσκεται στη θάλασσα, δέκα μέτρα περίπου από τον αιγιαλό.

Η κατεύθυνσή της είναι Βόρεια - Νότια κι εξυπηρετούσε παραλιακό δρόμο, που σήμερα δεν υπάρχει, διότι έχει διαβρωθεί πλήρως από τη θάλασσα και ο οποίος ξεκινούσε από τον Άγιο Σπυρίδωνα στις Γούρνες και κατέληγε λίγο πριν από τον Νταβία, κάτω από το "Kομμένο Bουνό" στην παλιά ενετική βαρδιόλα (παρατηρητήριο) και ήταν τμήμα του δρόμου πόλης - Βασιλικού, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Είναι τρίτοξη, έχει μήκος 12,86 μέτρα, πλάτος 3,50 μέτρα και ύψος και ακτίνα μεγάλης καμάρας 1,80 και 1,55 μέτρα αντίστοιχα. Οι μικρές καμάρες έχουν ύψος 1,30 μ. και ακτίνα 1,15 μέτρα.



Τα δύο μεσαία βάθρα καταλήγουν σε προεξοχές τριγωνικής κάτοψης και σφηνοειδούς μορφής (διεπίπεδη), για να κατευθύνουν τα νερά του χειμάρρου προς τις καμάρες και να προστατεύουν από τις κάθετες δυνάμεις του νερού την τοιχοποιΐα .

Σφηνοειδής προεξοχή προς τη θάλασσα υπάρχει στο ένα βάθρο (η άλλη είναι κατεστραμμένη), για να προστατεύουν τα βάθρα από τους στροβιλισμούς του νερού.
Η γέφυρα είναι κτισμένη με πελεκητούς λίθους (πωρόλιθοι) από το γειτονικό Λατομείο του Γέρακα Βασιλικού (γερακόπετρες).

Οι λίθοι των τόξων έχουν σφηνοειδή μορφή (σχήμα τραπεζίου) και υπάρχουν ακόμη όλα τα κλειδιά (η μεσαία πέτρα, που έμπαινε τελευταία για να σφηνώσει το τόξο), πλην του εξωτερικού δυτικού τόξου .


Οι υπόλοιποι τοίχοι είναι κτισμένοι από μικρούς ακανόνιστους λίθους συνδεδεμένους με το κονίαμα της εποχής, την μπορτσελάνα και επιχρισμένοι επίσης με μπορτσελάνα, θυμίζουν μάλιστα τον τρόπο δόμησης των ενετικών παρατηρητηρίων.

Το οδόστρωμα του γεφυριού μέσου πλάτους 2,70 μέτρα είναι στρωμένο με πέτρες ακατέργαστες ως επί το πλείστον, ακόμη και βότσαλα, διακόπτεται από 14 σειρές από μακρόστενες πελεκητές πέτρες και μια κάθετη στο κέντρο, σχηματίζοντας 26 άνισα τετράγωνα και έχει μια ομαλή κλίση προς τις εξόδους .

Κατά την είσοδο και έξοδο στη γέφυρα υπάρχουν τμήματα πτερυγότοιχων προς την ξηρά.


Η θεμελίωση αποτελείται επίσης από λαξευτούς λίθους ικανού μεγέθους, όπως φαίνεται στη βόρεια καμάρα. Τα στηθαία της δεν σώζονται, από μαρτυρίες όμως φαίνεται, ότι ήταν ορθογώνιοι λίθοι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο ύψους 40 εκατοστών περίπου.

Πάνω και εμπρός από το κλειδί της κεντρικής καμάρας υπάρχει λίθος λευκού χρώματος με εγχάρακτη την χρονολογία 1806, πράγμα που σημαίνει ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε επί Ιονίου Πολιτείας.
Οι μαρτυρίες λένε, ότι ο παραλιακός αυτός δρόμος υπήρχε πριν κατασκευασθεί από τους Άγγλους (1814-64) ο δρόμος, που περνά μέσα από το Αργάσι.

Βιβλιογραφία: Τσότσος Γεώργιος, Μακεδονικά γεφύρια, Εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1997.

Ζάκυνθος, Δεκέμβρης 2003, Μαρία Σιδηροκαστρίτη

18 σχόλια:

kiki είπε...

Πολύ σημαντικές οι πληροφορίες και το υλικό της Μαρία!

H.Constantinos είπε...

Η προβολή είναι ότι πιό σημαντικό μπορεί να κάνει κανείς σε τέτοια θέματα, και ποτέ δεν ξέρεις μετά τί γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Μαρία, σ' ευχαριστούμε, αλλά βλέπεις, δεν είμαστε ικανοί.

Artanis είπε...

Υπέροχη ανάρτηση...Και οι φωτό καταπληκτικές...Να "πάρω" καμία, να συνοδεύσει τις αναρτησεις στο μπλογκ ποίησης του άντρα μου, που έχει στο Σχολικό δίκτυο;

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα δεν είναι να συμβαίνει διαρκώς το ίδιο? Είναι απογοητευτικό. Όλα είναι στο έλεος ανθρώπων που είναι ένα με τις καρέκλες που κάθονται και τα μνημεία χάνονται.. Γιατί έχουμε τόσο μεγάλα όρια ανοχής?

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Ναι, η Μαρία είναι κινητή βιβλιοθήκη! Θησαυρός γνώσεων!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε πλέον.
Αλλά δεν ιδρώνουν αυτιά κάποιων υπευθύνων, δυστυχώς...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αργασιώτη,

Όχι μόνο να κλαίγεσθε. Κάντε κάτι κι εσείς από πλευράς σας! Συν Μαρία και χαίρα κίνει!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Ναι, είναι πολύ πετυχημένη. Η Μαρία ό,τι κάνει, το κάνει σωστά.

Όσο για τη φωτό, δεν μπορώ να πω εγώ τίποτε. Ανήκουν στη φίλη Μαρία, η οποία ευγενώς μάς τις έδωσε για την υποστήριξη της σημερινής εργασίας της.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Πάντα τα ίδια και τα ίδια...
Πολύ λυπάμαι...
Έχουμε πλέον καταντήσει "Οίκος αντοχής και ενοχής"!...

Ανώνυμος είπε...

Σιδηρά Κυρία η κ. Σιδηροκαστρίτη!

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

... αλλά και πολύ γλυκιά!

panagiotisandriopoulos είπε...

Τα γεφύρια του Ιονίου!
Ένας πολιτισμός!
Ποιος θα ασχοληθεί, ποιός;
Ευτυχώς υπάρχουν Μαρίες και Π.Κ.!

Nefelli είπε...

Π.Κ. καλησπέρα.
Άλλη μια ανα/απο-κάλυψη που διαβάζω στι ιστολόγειο σου.
Συγχαρητήρια στην κ. Σιδηροκαστρίτη γι' αυτή την ύστατη προσπάθεια, να σώθεί ότι απ' το χρόνο και την αναισθησία των αρμόδιων φορέων, σώζεται.
Συγχαρητήρια και σε εσένα, που για ακόμη μια φορά δίνεις βήμα, σε "φωνές", που υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ακουστούν.
Σε ευχαριστώ ακόμη μια φορά.
Την καληνύχτα μου

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.

Ευχαριστώ αλλη μια φορά που μου δώσατε την ευκαιρεία να μοιρασθώ με άλλους αυτά που γνωρίζω και θα συνεχίσουμε.
Ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια και για τον κόπο να απαντήσετε σε αυτούς που εστειλαν το σχόλιά τους.
Η κυρία που θέλει τις φωτό να τις πάρει με ολη μας την ευχαρίστηση και αγάπη.
Ευκαιρία να πάτε να επισκεφθείτε το γεφυράκι, το οποίο συνήθως είναι μέσα στη θάλασσα, αλλά, οταν το αποτύπωσα, διάλεξα να είναι τραβηγμένα τα νερά για να μπορώ να περπατώ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Πολιτισμός σ' εκφυλισμό... Όπερ και χειρότερο... Διότι, εαν δεν έχεις, δεν ξέρεις τι εστί.
Να κατέχεις σπουδαιότητες και να τις χάνεις από αμέλεια, είναι τουλάχιστον έγκλημα...

Πάντως, ναι, δοξα τη Μαρία τη Σιδηροκαστρίτη μας!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεφέλη,

Η Μαρία Σιδηροκαστρίτη προσπαθεί σε ώτα -ατυχώς- μη ακουόντων.

Τα λέμε, τα ξαναλέμε, τα γράφουμε, τα ξαναγράφουμε, γινόμαστε φαιδροί εντέλει, όμως πλέον είναι κοινός τόπος: Το νησί μας έχει καταστεί λέμβος διαπλοκής και ωχαδελφισμού, που βρίσκεται ήδη στον πάτο...

Και ο σώζων εαυτόν, σωθήτω...

Όμως προσπαθούμε. Και πρέπει να προσπαθούμε.

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Σιδηροκαστρίτη,

Χαρά μας η παρουσία σου ανάμεσά μας!
Ό,τι σημαντικό έχεις να παρουσιάσεις, μπορείς να το κάμεις από εδώ. Σαν στο σπίτι σου!!!

Ευχαριστίες πολλές. Να έχεις δύναμη και υγεία να προσπαθείς!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails