© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Φραγκόσυκα εν όψει!!!

Τα φραγκόσυκα (Opuntia ficus-indica) είναι ιδιαίτερα αγαπητά φρούτα στην πατρίδα μας, παρότι έλκουν την καταγωγή τους από την Κεντρική Αμερική. Φύονται ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές του τόπου μας, ενώ -θυμάμαι- τα έχω συναντήσει και στα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Η εμπειρία μου απ' το υπέροχο αυτό είδος και οι δημοσιευόμενες εδώ φωτογραφίες προέρχονται από τα χωριά της Μεσσηνίας (Αύγουστο 2008), όπου υπάρχει πανσπερμία φραγκοσυκιών. Και πού δεν τα συναντάς: Σε αυλές αγροικιών, σε αλάνες, σε προαύλια σχολείων ή εκκλησιών, αλλά και ως αυτοσχέδιους φράχτες μεταξύ των διαφόρων ιδιοκτησιών!

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι τα σουβλερά τους αγκάθια, τόσο στο φυτό όσο και στο ίδιο το φρούτο, τα οποία ουδόλως αστειεύονται, δυσκολεύοντας κατά πολύ τη συλλογή τους. Και αν σε τρυπήσουν, θα υποφέρεις πολύ... Ο Πορφύρης μας π.χ. ακόμη ανατριχιάζει με τη μακρινή (μα και τόσο κοντινή) προσωπική του τραγική εμπειρία... Τον θυμάμαι να τρίβει και να ξανατρίβει επί ώρες τα χεράκια του στο χώμα, για να βγουν τ' αγκάθια, αφού πρώτα τα είχε αλείψει με λάδι, κατά σύσταση των ειδικών "φραγκοσυκολόγων"...


Δεν τα συναντάμε μονάχα στην ύπαιθρο, αλλά πωλούνται και στις λαϊκές της περιοχής για τους μη δυνάμενους (λόγω κυρίως νεοτέρας ευαισθησίας ντελικάτων χεριών) να μαζέψουν ή για τους διερχόμενους τουρίστες. Στη μεγάλη κλειστή αγορά της Καλαμάτας τα βρήκαμε μάλιστα να τιμώνται 20 λεπτά έκαστον!!!

Μόλις όμως κατορθωθεί το καθάρισμά τους από τους επιτήδειους, αποτελούν μιαν έκτακτη απόλαυση! Σημειωτέον, ότι εμπεριέχει πλείστους όσους σπόρους, που όμως τρώγονται. Η απόλαυση κορυφώνεται, εάν τα φραγκόσυκα φαγωθούν κρύα απ' το ψυγείο. Προσέξτε όμως, διότι οι επαΐοντες λένε ότι, εάν καταναλωθούν κατά κόρον, προκαλούν δυσκοιλιότητα.


Τα έξοχα αυτά φρούτα μπορούν να γίνουν επίσης γλυκό του κουταλιού, αλλά και μαρμελάδα. Για μακροπρόθεσμη και διαρκή απόλαυση όλ' αυτά!!!

Η σημερινή ανάρτηση αφιερώνεται αφ' ενός μεν στη μνήμη της γιαγιάς Δημήτρως, παλαιμάχου "φραγκοσυκολόγου", αλλά και στην άξια διάδοχό της, την καλή μας την Ελπίδα, η οποία με αγάπη ετοίμασε για εμάς τους βουλιμικούς το παραπάνω πιάτο!!!

28 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

Τόσα ταξίδια στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο, φραγκόσυκα δεν έχω δοκιμάσει...

Flora είπε...

Δεν έχω φάει ποτέ μου φραγκόσυκα... Μοιάζουνε με τα κανονικά τα σύκα;
Και έχω και μία απορία: πώς τα καθαρίζουνε αυτά, βρε παιδιά;;;;

Ανώνυμος είπε...

Τα λένε και παυλόσυκα. Έχουμε αρκετές παυλοσυκιές στο κτήμα στο χωριό κι έχω μνήμες απο παιδί, που μόνο η γιαγιά μου μπορούσε να τα καθαρίσει, και τάβαζε πρώτα μέσα σε νερό. Μετά όλο τέχνη τα καθάριζε τόσο αστραπιαία, χωρίς να πάρει ούτε ένα αγκάθι.. Ερχόταν και με κυνήγαγε να μήν τ αφήσω μισό στο πιάτο.. "έλα γιατί είναι η δύναμή σου..!" έλεγε..Αυτό κι ένα άλλο σλόγκαν:"έλα γιατί είσαι στην ανάπτυξη.." Όλοι όμως βρέθηκε να είμαστε στην "ανάπτυξη" συνεχώς, ανεξαρτήτως σταδίου ανάπτυξης.. Υπερπροστατευτική και γλυκούλα, καθόλου δεν μου έμοιαζε...! Πάει καιρός που δεν με κυνηγάνε με πιάτο παυλόσυκα, ή σύκα ή ότι άλλο, αλλά το ..αντίθετο, ναι, μου συμβαίνει.. Καλά! Είμαι εκτός θέματος..Νάστε καλά μου θυμήσατε τη μιά απο τις αγαπημένες μου γιαγιάδες..(Η άλλη ήταν αυτή που ..μούμοιαζε περισσότερο..)

Anastasios είπε...

Πολλά και ωραία φραγκόσυκα βρήκαμε στην Ταορμίνα της Σικελίας, την αρχαία Ταυρομενία.
Επίσης, στους Κύπριους αρέσουν πολύ. Τα ονομάζουν όμως "παπουτσόσυκα" (δεν γνωρίζω γιατί).

Flora είπε...

π.κ. Σου έχω μία προσκλησούλα για μπλογκοπαίχνιδο, αν θες, φυσικά...

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Χάνεις, στ' αλήθεια! Ασυνήθιστη αίσθηση!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φλώρα,

Καμιά σχέση με τα γνωστά μας σύκα. Αλλιώτικα.

Άσε, το καθάρισμα θέλει επιτηδειότητα. Με γάντι, χαρτί ή κάποιο εργαλείο. Όταν όμως ξέρεις, είναι παιχνίδι. Ας πούμε...



Ως προς την πρόσκληση σε παιχνίδι, ήδη έλαβα και από αλλού σχετικό κάλεσμα και θα προσπαθήσω να μη σάς απογοητεύσω! Αλλά προσεχώς! Ευχαριστώ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Πολύ όμορφες οι πληροφορίες και οι αναμνήσεις σου, τις οποίες μάς παρέχεις!

Καλή σου γλυκιά Κυριακή!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Και οι δικές σου πληροφορίες, χρησιμότατες. Αρτιώνουμε έτσι τη γνώση μας για το φρούτο ετούτο!

Καλή Κυριακάτικη Δύναμη, φίλτατε!

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Για να πω την αλήθεια, τα .."λιμπίστηκα""

kiki είπε...

Δεν έχω φάει ποτέ!

Ανώνυμος είπε...

Χθες το πρωί σταμάτησα στο Γαϊτάνι και εψαχνα μια φραγκοσυκιά που ηξερα, αλλά την είχαν ξεριζώσει. Βρήκα ομως την παλιά Τζιτζιφιά γεμάτη τζίτζιφα και η ιδιοκτήτρια κυρία Γιακουμέλου με κέρασε.

Γυρίζοντας διάβασα για τα φραγκόσυκα στο ιστολόγιό σας και ηταν εκπληξη.

Crazy Tourists είπε...

Μου ξυπνήσατε παλιές αναμνήσεις... Ευχαριστώ...

Τρελοτουρίστρια

P. Kapodistrias είπε...

@ Μανιτάρι του Βουνού,

Ένα ταξίδι προς Νότον, στην κατάλληλη εποχή, είναι ό,τι πρέπει!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Δε φταίω εγώ, δε φταίω!!!!!!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Σ.

Τι σού είναι οι συμπτώσεις!!!!!!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Τρελοτουρίστριά μου,

Τι το καλύτερο! Να ξυπνούν οι Μνήμες και να μάς κάνουν να επιστρέφουμε.

Πίσω ολοταχώς!!! Όπως λέει και το τραγούδι: "Πάω πίσω λοιπόν στη μαμά μου..."

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Χα.... και τουτες τις ημέρες αναζητο;Yσα τον τρόπο να κάνω μια ανάρτηση για τούτο το φρούτο.
ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ όμως, ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡ/ΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ "ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ" ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

φραγκοσυκολόγος μέγας και ο Γλάρος μου επίσης, ο οποίος ...εφηύρε αυτοσχέδιο εργαλείο προς απOφυγήν ακανθοτραυματισμών.
Στερεώνει στην άκρη ενός μεγάλου καλαμιού (στ' Ανάπλι οι Φραγκοσυκιές είναι στα υψηλά της Ακροναυπλίας) ένα κοφτερό μαχαίρι και έκοβε τους καρπούς για τους οποίους έχει και επιδέξιο τρόπο καθαρίσματος με το μαχαιροπίρουνο.
Ουδέν ....ακανθοπάθημα

Δεν το ήξερα πως γίνονται και γλυκό ή μαρμελάδα.
Στην Αθήνα αγοράζουμε από το σούπερ. Πρόσφατα βρήκαμε και ένα είδος (προφανώς εισαγωγής), χωρίς καθόλου αγκάθια και με ελαφρώς περίεργο σχήμα και όψη.

΄Ομορφη και Εύλογημένη εβδομάδα!

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Crazy Tourists είπε...

Εκεί πήγα κι εγώ...
Ευχαριστώ και πάλι!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Όμορφες οι γνώσεις περί φραγκόσυκων, που μάς άφησες εδώ παραπάνω. Ευχές και ασπασμούς στον καλό σου τον Γλάρο! Εξπέρ στο είδος εεε;

Ενδιαφέρον αυτό με το άλλο, μη αγκαθερό φραγκόσυκο. Αλλά τότε χάνει την γνησιότητά του. Χωρίς αγκάθια, δε λέει...

Καλά να είσθε όλοι σας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Τρελοτουρίστρια,

Πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάντα στη μαμά όλοι επιστρέφουμε!... Θετικό σύμπτωμα, πάντως. Είναι θέμα ψυχικής υγείας!

Να είσαι καλά να επιστρέφεις!

panagiotisandriopoulos είπε...

Άγευστος κι εγώ αυτού του καρπού!
Είχα ξεχάσει και την ύπαρξή του!
Αγαπητέ μου Π.Κ. οι γευστικές προτάσεις σου, έτσι καθώς προβάλλονται μέσω των εξαιρετικών πάντα φωτογραφιών σου, μου θυμίζουν το του υμνωδού: "Ωραίος ην και καλός εις βρώσιν ο εμέ θανατώσας καρπός..."
Πάντα με υγεία!

Βυτιναιος είπε...

Στη Σαντορίνη πάλι τα ονομάζουν φαραώσυκα.
Είμαι πανευτυχής που οι συγχωριανοί μου Βυτιναίοι δεν καταδέχονται να τα φάνε (είναι, λένε, για τα γουρούνια), οπότε όλες οι φραγκοσυκιές του χωριού είναι στη διάθεσή μου, με μοναδικούς ανταγωνιστές τα τελευταία χρόνια τους Αλβανούς. Αλλά έχει για όλους ο Θεός. Ωστόσο φέτος δεν είχα τη χαρά να γευθώ τη γλύκα τους, οπότε τα απολαμβάνω, έστω και σε ψηφιακή μορφή.
Σιγά σιγά ελπίζω να ξανασχοληθώ με το ιστολόγιό μου. Δυστυχώς οι μέριμνες της πραγματικής ζωής δεν αφήνουν χρόνο για ενασχόληση με την εικονική ζωή.

Βυτιναιος είπε...

Αγαπητή Flora, δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τα σύκα και δε μοιάζουν με κανένα φρούτο. Αν δεν τα δοκιμάσεις, δε μπορείς να καταλάβεις.
Για το καθάρισμά τους, εκτός από την παραμονή σε τρεχούμενο νερό, για να φύγουν τα αγκάθια, χρειάζονται μαχαίρι και πηρούνι. Κόβεις δύο καπάκια στις άκρες του φρούτου με το μαχαίρι, αφού το έχεις ακινητοποιήσει με το πηρούνι στο πιάτο. Στη συνέχεια κάνεις μία κατά μήκος τομή με το μαχαίρι, σε βάθος περίπου μισού εκατοστού, και μετά απομακρύνεις τα δύο άκρα του φλοιού. Λόγω εξοικειώσεως σου το παρουσίασα σαν χειρουργική επέμβαση, αλλά δε γίνεται αλλιώς.
Αν σου μπουν αγκάθια, συνιστάται λάδι, βγάλσιμο με τσιμπιδάκι ή τρίψιμο με πίτουρα. Αυτό ελπίζω να μη χρειαστεί.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Καιρός παντί πράγματι. Δοκίμασέ τον και είναι σίγουρο, ότι δι' αυτού του καρπού των φραγκοσυκιών δεν θα χάσεις τον παράδεισο της τρυφής!

Χαιρετώ σε φιλικότατα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Βυτιναίε,

Παγχρήσιμες οι πληροφορίες σου, όσο και απολαυστικό το ότι μόνον εσύ και οι Αλβανοί μεταλαμβάνετε πλέον του καρπού τούτου της φραγκοσυκέας!

Ευχαριστούμε και για την διδαχή χειρουργικής επεμβάσεως επί ενός φραγκοσύκου! Πολύ χρήσιμο!

Ναι, πρέπει οπωσδήποτε ν' ασχοληθείς με το καλό σου Ιστολόγιο! Είναι κι αυτό μια κάποια παρηγορία στην τριβή της καθημερινότητας.

dennisk είπε...

η Σικελια ειναι γεματη.Φτιαχνουν ειδικο εργαλειο με μακρι χερι για να τα κοβουν,τα τριβουν με ξερα χορτα για να φυγουν τα αγκαθια και τα τρωνε με μαχαιρι και πυρουνι.εφερα μαζι μου ενα φυλλο και "επιασε" ευκολα

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ ΝτένισΚ,

Καλώς ήρθες στην παρέα μας! Με πολλή χαρά σε δεχόμαστε. Η γνώμη σου πάντα θα μετράει!

Χρήσιμες οι πληροφορίες σου από Σικελία μεριά!

Προβλέπω να κάμεις τον εδώ σου χώρο σικελικό χωριό. Κάτι σαν Βιλασμούντο!!! Χα, χα!!!

Καλή εβδομάδα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails