Κρατώ στα χέρια μου «Το βιβλίο του Ιώβ», σε απόδοση στα Νέα ελληνικά από τον Βάσο Η. Βογιατζόγλου, ο οποίος (συνεχίζοντας μια παράδοση αρκετών ετών), είχε την καλοσύνη να μού το στείλει, όπως και οτιδήποτε νεότερο κυκλοφορήσει από τη γραφίδα του. Υπάρχει μεταξύ μας αλληλοεκτίμηση και σεβασμός, παρότι δεν έχουμε γνωρισθεί ποτέ εκ του σύνεγγυς.
Το τωρινό του βιβλίο, είναι η συνέχεια της προσπάθειας, την οποία άρχισε ο συγγραφέας του, με τους «Ψαλμούς του Δαυίδ», για τη μεταγραφή στη σύγχρονη γλώσσα μας και την κριτική μελέτη των σπουδαίων έργων της Παλαιάς Διαθήκης.
Η θεατρική μορφή του ιστορικού αυτού έργου, το εξαιρετικά δυσχερές ύφος της γραφής του, αλλά και τα βαθύτατα / προαιώνια μηνύματα που εμπεριέχει υπήρξαν οι κυριότερες προκλήσεις που οδήγησαν τον μεταγραφέα στην ιστορική θεατρολογική και φιλοσοφική του ανάλυση και μετάφραση.
Με το «Το βιβλίο του Ιώβ», ο αγαπητός και σεβαστός μας Βάσος Η. Βογιατζόγλου επιχειρεί μια νέα προσέγγιση τόσο στην λογοτεχνική και θεατρική μορφή του έργου όσο και στις βαθιές και αινιγματικές αλήθειες που έκρυψαν σʼ αυτό το κείμενο του οι αιώνες. Προς τούτο υπάρχουν εισαγωγικά τρία ενδιαφέροντα κείμενα: Ι. "Φιλοσοφικές και θεολογικές αφετηρίες του έργου", ΙΙ. "Φιλολογικά και ιστορικά δεδομένα" και ΙΙΙ. "Η θεατρική διάσταση του Ιώβ".
Η καλαίσθητη έκδοση είναι του Παρασκηνίου (Αθήνα 2007) κι εκτείνεται σε 224 σελίδες. Το κείμενο των Εβδομήκοντα (Ο΄) του Βιβλίου, παρμένο από την κριτική έκδοση της Septuaginda, αναπτύσσεται στις αριστερές σελίδες, δίχως παρεμβάσεις στην αρίθμηση, την στίξη και τον τονισμό. Στις δεξιές σελίδες παρατίθεται η απόδοση Βογιατζόγλου. Στο τέλος υπάρχει Επιλεκτική Βιβλιογραφία.
Who is Who
Ο Βάσος Η. Βογιατζόγλου γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1935. Είναι παιδίατρος και μέλος των "Γιατρών του Κόσμου". Διαβάστε εδώ μια σχετική του συνέντευξη.
Έχει εκδόσει μέχρι σήμερα τρεις δεκάδες βιβλίων, ανάμεσα στα οποία ποιητικές συλλογές, ονοματολογικές μελέτες, οδοιπορικά, συλλογές φιλοσοφικών δοκιμίων, μετάφραση των Ψαλμών κ.ά. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την Ιστορία και Λαογραφία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ ένα πλήθος από άρθρα, μελέτες και μονογραφίες, που αναφέρονται στις έρευνές του αυτές, δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Διηγήματα, μελέτες, ποιήματα, παραμύθια και αισθητικά δοκίμια συμπληρώνουν την παρουσία του στα Γράμματα με τη συνεργασία του σε πολλά έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά.
Για το σύνολο του έργου του έχει πολλάκις τιμηθεί με διάφορα Βραβεία. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταρείας.
Έργα του:
Ποίηση: Δανάη, 1966 - Στον αστερισμό της Παρθένου, 1969 - Οι εξόριστοι, 1969 - Ο αναμενόμενος, 1972 - Ο φόνος του πολεμιστή, 1974 - Οι επιζώντες, 1975 - Ιχνηλασία, 1977 - Το στίγμα, 1988 - Οι λόγοι του Αρχάγγελου, 1995 - Τα Ποιήματα (1966-1996), 1996
Μελετήματα: Η Πισιδία της Μ. Ασίας, Ιστορική μελέτη, 1978 - Παρουσίες, Κριτική μελέτη, 1979 - Η Σπάρτη της Μ. Ασίας, Λαογραφική μελέτη, 1986 (Β΄ έκδοση, 1992) - Τα πρόσωπα του Ιανού, Δοκίμιο για την Τέχνη, 1990 - Επώνυμα της Μικρασίας, Ονοματολογική μελέτη, 1993 - Ίων Λόγος, 1993 - Καλλίστη Γνώση, Θεώρηση για την Αλήθεια, 1994 - Γιάννηδες και Γιώργηδες, Ονοματολογική μελέτη, 1994 - Η Αλάια της Μ. Ασίας, Ιστορική, Λαογραφική μελέτη, 1995 (στα τουρκικά 2002) - Τα Πισιδικά βαφτιστικά και επώνυμα, Ονοματολογική Μελέτη, 1998 - Μένης Καλαντζόπουλος, 1998 - Εκ του συστάδην, Κριτικά δοκίμια, 2000 - Εικαστικό Τρίπτυχο, 2002 - Ιωνική Φιλοκαλία, 2006.
Οδοιπορικά: Οι γειτονιές των απίστων, Τουρκία 1981 (Β΄έκδοση 1995) - Οι καμπάνες του Παντοκράτορα, Άγιον Όρος, 1982 - Αμερική, 2003 - Γράμματα στην Ήρα, 2005.
Μετάφραση: Βίβλος Ψαλμών, Μεταγραφή από τους Ο΄, 1992 - Το βιβλίο του Ιώβ, απόδοση στα Νεά Ελληνικά, 2007.
Πεζογραφία: Ιστορίες του κ. Ιακώβου, εννέα λυρικές αφηγήσεις, 1997.
Τέλος, αξίζει να μνημονεύσουμε ένα επετειακό-αναθηματικό τομίδιο (160 σελίδων), με γενικό τίτλο "ΒΑΣΟΣ Η. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ 70 ΧΡΟΝΙΑ", το οποίο κυκλοφόρησε το 2005 προς τιμήν του Β .Η. Β.
Στη σύνταξη του όμορφου αυτού αφιερώματος μετέχουν, με αξιόλογα κείμενά τους, κατά αλφαβητική σειρά, οι ακόλουθοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας: Θανάσης Βασιλείου, Νίκος Γαλάνης, Γιώργος Γεωργούσης, Μιχάλης Δελησάββας, Νίκος Κακαδιάρης, Μένης Καλαντζόπουλος, Σαράντος Καργάκος, Βασίλης Κελλάρης, Ηλίας Κεφάλας, Μαρία Λογαρά, Βασίλης Μαγκαναδέλης, Πρόδρομος Μάρκογλου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ντίνος Μιχελής, Λήδα Μοσχονά, Χριστίνα Μπασέα-Μπεζαντάκου, Νίκος Μπεζαντάκος, Ρίτα Μπούμη-Παππά, Νίκος Παππάς, Γεράσιμος Ρηγάτος, Ηλίας Σιμόπουλος, Νίκος Σταυρόπουλος.
4 σχόλια:
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Βογιατζόγλου.
Και ως ποιητής και ως μελετητής και ως Μικρασιάτης!
Του εύχομαι υγεία για να συνεχίσει επί έτη πολλά τη δημιουργική του πορεία.
Εγώ στέκομαι στ ό,τι θα μπορούσε να είναι ένας ακόμα μεγαλογιατρός απ αυτούς που καλά γνωρίζουμε... και όμως είναι στους Γιατρούς του Κόσμου και είναι επίσης πνευματικό ανάστημα με τόσο αξιόλογο έργο. Θέλω να του σφίξω το χέρι γιατί προσπέρασε τον εύκολο δρόμο, και πήρε τον δύσκολο και ανηφορικό, κι έτσι ανεβαίνει. Αριάδνη
@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,
Όλα του είναι ωραία του κ. Βογιατζόγλου.
Κι εμείς ευχόμαστε να μακροημερεύσει για το καλό των Γραμμάτων και της Επιστήμης του!
@ Αριάδνη,
Όλο αυτό το πακέτο (ξεχωριστός γιατρός και συγγραφέας)συνιστά και αρτιώνει τον κατεξοχήν πνευματικό Άνθρωπο!
Να είναι πάντα έτσι στην πρωτοπορία, παράδειγμα για όλους μας!
Δημοσίευση σχολίου