© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Οι δυο πρώτες "Εκδόσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου"


Έφερε ο ταχυδρόμος σήμερα δύο αξιοπρόσεκτα βιβλία από την Κέρκυρα και μάλιστα από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σε συνοδευτική του επιστολή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Δημήτριος Τσουγκαράκης μάς πληροφορεί:
"Με τη δημιουργία των ΄Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Ιονίου Πανεπιστημίου΄ φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε στην ελληνόγλωσση επιστημονική βιβλιογραφία και στην ευρύτερη επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση των επιστημών που θεραπεύονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στηρίζοντας παράλληλα εκδοτικά την ερευνητική δραστηριότητα των ακαδημαϊκών τμημάτων και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου μας".

Πράγματι, οι πρώτοι καρποί βρίσκονται στα χέρια μας: Είναι δύο τομίδια από τη σειρά "Επτανησιακά περιοδικά - Ημερολόγια - Επετηρίδες". Η σειρά αυτή αποτελεί υλοποίηση μέρους του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Τμήματος ιστορίας, ιδρυματική υπεύθυνη του οποίου είναι η Καθηγήτρια Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη.

Τα δύο εκδοθέντα τομίδια (Κέρκυρα 2007) είναι τα: Α) Πρόσπερος (1949-1954) και Β) Φιλολογικά Νέα (1945).
Την ομάδα σύνταξης των ευρετηρίων των δύο αυτών παλαιών περιοδικών της Κέρκυρας απετέλεσαν αλφαβητικά οι προπτυχιακοί φοιτητές Ελένη Βοντίτσου, Καλλιόπη Θέρμου, Χριστόδουλος Μικούσης, Γεωργία Μπόγδου, Μαργαρίτα Ξαγοραράκη, Θεοδώρα Χρήστου και Αθηνά Χολέβα, υπό την επίβλεψη του μεταπτυχιακού φοιτητή Σωκράτη Πουλή.
Την όλη εποπτεία είχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός, εξαίρετος φίλος μας και δοσμένος ολοσδιόλου στην επιστήμη του, ο οποίος έκαμε και τα εισαγωγικά -άκρως κατατοπιστικά- κείμενα και των δύο πονημάτων.
Σημειωτέον, ότι ο Πρόσπερος υπήρξε περιοδικό όργανο του Βρετανικού Συμβουλίου Κερκύρας, ενώ τα βραχύβια Φιλολογικά Νέα κυμάνθηκαν μεταξύ αμιγούς - υψηλής λογοτεχνικής άποψης και ενός συνονθυλεύματος εκλαϊκευμένων θεμάτων.
Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων κι ευχόμαστε καλή συνέχεια για την ωφέλεια την Επτανησιακής Γραμματείας, αλλά και της Επιστήμης εν γένει!

5 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Συγχαρητήρια σ όλες τις προσπάθειες που αναδεικνύουν ποιότητα και μας συνδέουν με την ιστορία.

mareld είπε...

Καλησπέρα φίλε μου!

Πάντα μας ενημερώνεις!
Πάντα με χαρά μοιράζεσαι
ότι φτάνει στα χέρα σου!

Σε ευχαριστώ!

Όταν έχεις χρόνο και κέφι να πας
μια βόλτα στο nostalgia.
Μπορεί και να χαρείς..

Να είσαι πάντα καλά!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Συγχαρητήρια στους Κερκυραίους, που τολμούν προς την Ποιότητα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρέλντ,

Κάποιος πρέπει να σάς ενημερώνει κι εσάς εκεί στην αλλοδαπή!!! Αν τα καταφέρνω τότε είμαι ευχαριστημένος!


Σού οφείλω χάριτες για την όμορφη ανάρτηση που μού αφιέρωσες στο nostalgia σου!!! Ήταν πολύ γλυκό κι ευωδιαστό εκ μέρους σου, αντικαθρέφτισμα ωραίας ψυχούλας!

Χάρηκα όντως!

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Ευτυχώς που έστω και μετά από τόσα χρόνια το Πανεπιστήμιο μας άρχισε να βγαίνει δυναμικά στο κοινό με πραγματικά υπέροχες εκδόσεις και όχι μόνο αλλά και με εκδηλώσεις όπως ένα συνέδριο που γίνεται αύριο στην αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας.
Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails