Το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου κατά καιρούς μ' ενημερώνει φιλοφρόνως για την όποια εκδήλωση ή δραστηριότητά του. Για παράδειγμα, μού έχουν αποστείλει επτά μέχρι τούδε τευχίδια του Τριμηνιαίου Δελτίου τους.
Εεε, αυτό το Δελτίο μετεξελίχτηκε πλέον σε Περιοδικό, υπό τον τίτλο Μουσικός Ελληνομνήμων. Ήδη κρατώ στα χέρια μου το πρώτο τεύχος των 32 σελίδων, οι οποίες γέμουν με ποιοτικά κείμενα αγάπης και μέριμνας για τα μουσικά πράγματα στον χώρο της Μουσικής και δη εκείνης που θεραπεύεται στην επικράτεια των Επτανήσων, δίχως αυτό -εννοείται- να είναι δεσμευτικό.
Το Περιοδικό, όπως εξαγγέλλεται, θα κυκλοφορείται τρεις φορές τον χρόνο, εσωκλείοντας μουσικολογικές μελέτες και παρουσιάσεις τεκμηρίων, σε πολυτονικό μάλιστα σύστημα γραφής.
Στο ανά χείρας πρώτο τεύχος διαβάζουμε τη μελέτη της Στέλλας ΚΟΥΡΜΠΑΝΑ "Τα θεατρικά περιοδικά και η μουσική πραγματικότητα στην Αθήνα του 19ου αιώνα" (πριν εμφανιστεί η Μουσική Εφημερίς του Ναπολέοντος Λαμπελέτ), απ' όπου απορρέουν πλείστες όσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες περί Μουσικής.
Έπεται το άρθρο της Ανδρομάχης ΜΠΑΤΖΙΟΥ "Η φωνασκία στην Αρχαία Ελλάδα". Στη συνέχεια διαβάζουμε την παρουσίαση του Κώστα ΚΑΡΔΑΜΗ "Με αφορμή μιαν εικόνα. Ο Διονύσιος Ροδοθεάτος και τα συμφωνικά έργα του".
Το τεύχος ολοκληρώνεται με το κείμενο του Χάρη ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ "Συμπληρωματικά για το φλάουτο" κι ένα ενημερωτικό για την επετειακή Συναυλία "Σε ποίηση Σολωμού και μουσική Μάντζαρου", που έγινε από το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής στην Ακαδημία Αθηνών για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ποιητή (4/12/2007).
Ο Μουσικός Ελληνομνήμων, λιτά γοητευτικός ως προς την εμφάνιση και ουσιαστικότατος ως προς το περιεχόμενο, αξίζει της προσοχής μας! Καλή δύναμη στη συντακτική του Ομάδα και καλοτάξιδος στο αχανές πέλαγος των πολυΕκδόσεων!
5 σχόλια:
"Ελληνομνήμων"!! Πολύ κατάλληλη λέξη για ένα λαό με τόσο ασθενική μνήμη που όλα τα σημαντικά μοιάζουν σαν να χάνονται στη λήθη.. Ευτυχώς κάποιοι φροντίζουν μας ξυπνούν γιατί γενικώς εδώ ισχύει το:"σιγά, η Ελλάδα κοιμάται.." Αυτά όμως δεν τα λένε στις ..ειδήσεις, γιατί πλέον κάπως αλλιώς ορίζονται οι ειδήσεις..
@ Αριάδνη,
Έχεις και πάλι δίκιο. Από το σημείωμα το εισαγωγικό της Συντακτικής Ομάδας, μαθαίνουμε πάντως, ότι
"Η λέξη ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος του πρωτοποριακού επτανησιακού περιοδικού, ιστορικής και φιλολογικής ύλης, το οποίο εξέδιδε ο Κερκυραίος Ανδρέας Μουστοξύδης από το 1843 έως το 1853 (και ως μέρος τίτλου, στον πολύ νεώτερο ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΑ του επίσης Κερκυραίου Σπυρίδωνος Λάμπρου)."
Το περιοδικό είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά μου, αγαπητέ Π.Κ. και θα φροντίσω να το προμηθευτώ.
Οπότε σ' αυχαριστώ πολύ για την ανάρτηση.
Πάντα στην πρωτοπορία είσαι!
@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,
Ναι, αξίζει τον κόπο. Μόλις το είδα εσένα σκέφτηκα.
Καλή Κυριακή!
Αγαπητοί φίλοι, προς ενημέρωση της φιλαναγνωστικής παρέας απλώς να σας υπενθυμίσω, ότι ο 'Μουσικός Ελληνομνήμονας' διατίθεται δωρεάν σε όλους του φίλους του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής. Φτάνει να δώσετε τη διεύθυνσή σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο eremus@ionio.gr. Με τον τρόπο αυτό γράφτηκα και εγώ συνδρομητής του περιοδικού.
Εις Επτανήσιος
Δημοσίευση σχολίου