© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Η ζωγράφος Georgia Lampert, μια φίλη από το παρελθόν



Εργαζόμενος αυτές τις μέρες εντατικά, ώστε ν' αναρτήσω στα παραΘέματα λόγου ολόκληρο το μικρό μου (αλλ' αγαπημένο) ποιητικό Φωτοειδή Νερά (εκδ. Υλήεσσα, Ζάκυνθος 1992), εντελώς ανυποψίαστος, μετά από τόσα χρόνια, στάθηκα στο εικαστικό σχόλιο που προτάσσεται των ποιημάτων μου. Πρόκειται για ένα σχέδιο μιας καλοσυνάτης ζωγράφου από τη Νέα Ζηλανδία, της Georgia Lampert, η οποία ζούσε τότε στη Ζάκυνθο, δίδασκε Εικαστικά σε σχολεία του νησιού μας και δημιουργούσε Τέχνη απ' την ψυχή της.
Είχαμε γνωρισθεί και προθυμοποιήθηκε να μού κάμει την προμετωπίδα του ποιητικού που ετοίμαζα, αποδίδοντας -όπως συνεννοηθήκαμε- κάποιες απόπειρες προσώπου για τον ανεικόνιστο ποιητή Ανδρέα Κάλβο. Όπερ και εγένετο! Με τίποτε δεν ήταν όμως ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, παρότι προσπαθούσα να την πείσω, ότι εκάλυπτε απολύτως την δική μου άποψη, σύμφωνα με τα γραφόμενά μου. Το δούλεψε και το ξαναδούλεψε, ώσπου μού παρέδωσε σε φωτοτυπία το σχέδιο (βλ. φωτό 1), διότι το πρωτότυπο είχε σχεδόν καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες επι-τροποποιήσεις!

Μετά έφυγε από το νησί για τη μακρινή γενέτειρά της κι έκτοτε δεν είχα νέα της. Σήμερα, που βρέθηκα μπροστά στο σχέδιό της, σκέφτηκα να την αναζητήσω μέσω Google. Μαζί με το πλούσιο βιογραφικό της (βλ. παρακάτω), το οποίο πρώτη φορά πληροφορούμαι, προκύπτει ότι βρίσκεται ξανά στην πατρίδα μας, έχοντας διανύσει μια μακρά και γόνιμη καριέρα ανά τον κόσμο.

WHO is WHO
GEORGIA LAMPERT


Η Τζώρτζια Λάμπερτ γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία το 1950. Σπούδασε ζωγραφική στην Academia di Brere στο Μιλάνο.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της πήγε με υποτροφία στην L’ École des Beaux Arts στο Παρίσι για δύο χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών.
Στη συνέχεια, παρακολούθησε εντατικό πρόγραμμα αποφοίτων Καλών Τεχνών στο Λονδίνο, στο Montley Theatre Design School, κοντά στη Margaret Harris.
Συνεργάστηκε επαγγελματικά με την τηλεόραση και το θέατρο και έχει κάμει προσωπικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Ζάκυνθο, το Παρίσι, την Κύπρο και τη Ν. Ζηλανδία. Για δέκα χρόνια δίδαξε Τέχνη σε διάφορα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στη Ζάκυνθο.
Το 1998 ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία, όπου για οκτώ χρόνια, επικεφαλής του Studio Art Group, δίδασκε τέχνη και συμμετείχε σε εκθέσεις. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2006, όπου μένει μέχρι σήμερα.
[Πηγή: ATHENS voice]

4 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Η Lampert! Τιευγενική φυσιογνωμία. Τα χρόνια που δούλευε στη Ζάκυνθο ήταν το διάστημα που εργάστηκα κι εγώ εκεί. Συναντιόμαστε σε κάποια σχολεία. Ξεχώριζε. Το χαμόγελό της, το ήθος της, η πηγαία της ευγένεια. Θα έλεγα - δυστυχώς - ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα..
Δεν ανταλλάξαμε στοιχεία φεύγοντας, χαθήκαμε..
Ναι, αν τη βρεις, Π.Κ, να της μεταφέρεις την εκτίμησή μου.

( Κι επιτέλους, υπάρχει κάποιος σημαντικός άνθρωπος που πέρασε από το νησί και δεν τον τίμησες;! :-) )

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Άξιον και δίκαιον να τιμάμε τους τιμήσαντες τον τόπο μας. Και όχι μόνον! Είχαν οι ίδιοι μιαν αξιομνημόνευτη αυταξία!
Ομολογουμένως, δεν ξέρω πού να την βρω, αλλά δεν ξέρεις ποτέ...

υ.γ. Πάντα υπάρχει κάποιος που μου "διαφεύγει", ώστε να τον τιμήσουμε από αυτό το Ιστολόγιο. Όμως, ο συγκεκριμένος (όνομα και μη χωριό) θέλει κότσια για ν' αντιμετωπισθεί, τα οποία προσώρας δεν αισθάνομαι ότι έχω.

Artanis είπε...

ΚΙ εγώ έλεγα θα τη συναντήσω όταν θα πάω στη Ν.Ζηλανδία...Αλλά αφού είναι Αθήνα, δεν πρόκειται, φαντάζομαι...
Κι αν μιλάει και Ελληνικά...
Θα ρίξω μια ματιά κι εγώ, μέσω Google...
Καλό βράδυ...Φιλιά στην όμορφη Ζάκυνθό μας...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Πας Νέα Ζηλανδία;;;Τυχερή!

Ναι, η Τζώρτζια μιλά καλά ελληνικά!

Καλό βράδυ. Ανταποδίδω ευχές από το νησί των Ποιητών!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails