© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Μια ανθολόγηση από την ποίηση του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένας ποιητικός τόμος, που αφορά σ' έναν αγαπητό και σεβαστό μου Ποιητή από την Πάτρα, τον Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, γνωστότατον ήδη στα Γράμματα και από την αφοσίωσή του στο κατ' έτος Συμπόσιο Ποίησης, που διοργανώνεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα απ' τον ίδιο και τους συνεργάτες του επί τρεις σχεδόν δεκαετίες.

Η νέα έκδοση είναι "Η Γραμμή της Ποίησης. Μια ανθολόγηση από την ποίηση του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή", από τις εκδόσεις Ταξιδευτής (2008), την όλη επιμέλεια της οποίας είχαν ο Δημήτρης Κατσαγάνης και η Ξένη Σκαρτσή.

Στον τόμο αυτόν ανθολογούνται ποιήματα από τις 40 συλλογές του Ποιητή, από την "Πρώτη γραφή" του 1958 έως τις πρόσφατες του 2007 και 2008. Αξίζει να επισημάνουμε, ότι προτάσσονται κείμενα των Λύντιας Στεφάνου, Ανδρέα Μπελεζίνη και Σάββα Μιχαήλ για την ποίηση του Σκαρτσή.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Ανδρέα Μπελεζίνη:
«Όπως κάθε γνήσιος ποιητής ο Σωκράτης Σκαρτσής νοσταλγεί την ολική στοματική παράδοση και τους ρυθμούς που αναβρύζουν απ’ αυτήν. Εννοεί να μείνει ‘λαλικός’, γλωσσικός και ερωτικός, του κόσμου και του κορμιού, ποιητής του μέσου μεθεκτικού ρήματος, υπερβαίνοντας τις γραμματικές κατηγορίες της ενέργειας, της μεσότητας και του πάθους. Θέλει να παίζει ‘με τις γραμμές της γλώσσας (αλλιώτικη μουσική) πραγματική’, όπως λέει στη συλλογή του Το Πραγμα του Κοσμου (1979/1984). Και το ποιητικό αυτό βιβλίο μαζί με το Μικρο δοκιμιο για τη γλωσσα (1967) είναι ό,τι ποιητικότερο και στοχαστικότερο μπορεί να βρει κανείς στην όχι ιδιαίτερα πλούσια βιβλιογραφία μας για την πραγματική γλώσσα και τη γλωσσική πραγματικότητα».

Who is Who

Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής γεννήθηκε το 1936 στην Πάτρα και σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το 1981 ίδρυσε με ποιητές και πανεπιστημιακούς το Συμπόσιο Ποίησης, που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργάνωσε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, και ίδρυσε τις «Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών», τις οποίες διηύθυνε επί έξι χρόνια, καθώς και τα «Όστρακα», που πραγματοποίησαν εκδηλώσεις, εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, και παρουσίασαν στο αναγνωστικό κοινό πάνω από 200 νέους, κυρίως, ποιητές. Έχει εκδώσει 150 περίπου βιβλία, ποιητικά, για τη γλώσσα, την παιδική γλώσσα, τη θρησκειολογία, τη λογοτεχνική λαογραφία, την πολιτισμική ανθρωπολογία και μεταφράσεις από διάφορους λαούς και εποχές. Εξέδωσε 11 περιοδικά. Η ποίηση είναι το κύριο ενδιαφέρον του.
Έχουν γίνει αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις για το έργο του, μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο Πατρέων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, από περιοδικά, ενώ συχνή είναι η παρουσίαση της δουλειάς του από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Ποίησή του έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ρωσικά, ουγγρικά, αλβανικά και στα βουλγαρικά.

6 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μας γνωρίζετε Πρόσωπα, σε μιά εποχή που το έχει ανάγκη, αφού έγινε περίπου απρόσωπη και χαοτική, και μόνο εκεί ελπίζει. Στο Πρόσωπο.
Καλή σας και όμορφη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

μετά από το φαγοπότι επιβάλλεται αλλά και πριν από αυτό ή ακόμη καλύτερα στη θέση αυτού :) αλλά όντας θνητοί και αδύναμοι έστω πριν και μετά :)

mareld είπε...

Φίλε μου!

Σε ευχαριστώ για την γνωριμία με τον Σκαρτσή!

Καλό Μήνα!
Πάντα Ποιητικό!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα.
Προσυπογράφω ασμένως το υπέροχο σχόλιο της Αριάδνης.
Έγνοια μου πώς τα Πρόσωπα θα μπορέσουν κάποτε να χαρίσουν στοιχεία τους στην εποχή. Ή, μάλλον, πώς η εποχή θα σκύψει πιο εγκάρδια στη Φωνή τους.
Γεια χαρά.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Ομορφες τέτοιες γνωριμίες και σε ευχαριστούμε.

Καλή Κυριακή,

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

panagiotisandriopoulos είπε...

Ευχαριστούμε οι Πατρινοί για την προβολή του δικού μας Σωκράτη Σκαρτσή.
Αποτελεί ιστορία της νεώτερης λογοτεχνικής μας παραγωγής.
Να 'ναι καλά.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails