© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

"Η Απεραντοσύνη του Όντος" δια χειρός Μάχης Μουζάκη


Είχα χθες τη χαρά να με καλέσει στο σπίτι της η ποιήτρια Μάχη Μουζάκη, για να μού χαρίσει το νέο της ποιητικό βιβλίο. Είναι «Η Απεραντοσύνη Του Όντος», που μόλις βγήκε, καλαίσθητο κι ευωδιαστό, από τις ζακυνθινές εκδόσεις Έντυπο.

Το σπιτάκι της στους Κήπους (τ’ όμορφο αυτό προάστιο του Τζάντε, που πλέον -αλίμονο- κάθε άλλο παρά κήπους θυμίζει), εράσμιο πάντα και πολύ ευρύχωρο στη σμικρότητά του, αποπνέει ακόμη κι ακόμη άρωμα μπουγαρινιών και γαρίφαλου, ευωδία φρεσκοτυπωμένου βιβλίου και διαρκούς χαμόγελου.

Πολυγραφότατη η Μάχη Μουζάκη (περί τα εξήντα βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, παραμυθιών κ.ά.), αποτελεί για εμάς τους νεότερους τη γλυκεία και ανατρεπτική ταυτόχρονα εκείνη ποιητική φωνή, η οποία γεφυρώνει αποτελεσματικά την προσεισμική εντόπια Παράδοση στην Τέχνη του Λόγου και του εν γένει ζακυνθινού Πολιτισμού, με τη μετασεισμική εν Ζακύνθω πραγματικότητα. Αναθρεμμένη πνευματικά σ’ εποχές στενάχωρες και στενόκαρδες εν πολλοίς, κατόρθωσε το δυσθεώρητο: Να φυτρώσει, περήφανο άνθος, μες στ’ αγκάθια και τους τριβόλους της ελλαδικής Επαρχίας των μέσων του 20ού αιώνα, βιώνοντας στο πετσί της εκρηκτικά γεγονότα, όπως Πόλεμο, Κατοχή, Μετανάστευση, Δικτατορία και όλες τις παρόμοιες ανοιχτές πληγές του έθνους μας.

Όλα τα εισέπραξε η Μάχη στο μέσα μυαλό της, μεταστοιχειώνοντάς τα -δημιουργικώ τω τρόπω- σε ποιητικό λόγο, πότε γλυκό, πότε οργισμένο, κυρίως ερωτικό, βαθιά φιλοσοφικό. Αυτήν πρωτοδιαβάσαμε οι νεότεροι. Αυτήν πρωτογνωρίσαμε ως απτή ποιητική παρουσία. Της χρωστάμε κάτι, που ανέκαθεν η ίδια διέθετε και ακόμη διαθέτει: Το ανυποχώρητο του Ποιητή έναντι παντός, την αγρύπνια «στα τείχη της επαρχίας», τη μέχρις εσχάτων αμφισβήτηση παραδεδομένων και κατεστημένων. Μη νομίσετε, ότι ετούτο είναι λίγο για εμάς!

Κλείνω τη μικρή αυτή παρουσίαση της Ποιήτριας, με την ευκαιρία του νέου της βιβλίου, αντιγράφοντας και επανυπογράφοντας κάποιες παλαιότερες σκέψεις μου για τη Μάχη, κατατεθειμένες ήδη στο δοκίμιό μου «Μυρωδιές αισθήσεων απ’ τους Κήπους (Η χυμώδης ποιητική της Μάχης Μουζάκη)» [βλ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Ποιητικές Αντοχές της Ζακύνθου, εκδ. Δήμου Ζακυνθίων 2002, σ. 24]:

«Πρόκειται για μια γυναίκα, που γράφει όπως τίκτει· έτσι καρπερά και χαρμόσυνα, παρά τις πολυόδυνες ωδίνες. Δεν έχουμε να κάνουμε -προς Θεού!- με την συχνή εκείνη περίπτωση, κατά την οποίαν, ανάμεσα στις πολλές και διάφορες οικιακές ημερήσιες εργασίες (μεταξύ π.χ. ξεσκονόπανου και σιδερώματος), μπορεί να μας προκύψει και κάποιος γλυκανάλατος στίχος… Εδώ πρόκειται για μιαν αυθεντικότατη έκφανση της φύσης της. Έχουμε να κάνουμε με μια μόνιμη πια κατάσταση αναπνοής της ποιήτριας, μιαν ευτυχή μέθοδο του ζην. (…)»


Ακολουθούν δυο δείγματα γραφής από το νέο βιβλίο, τα οποία η Ποιήτρια δέχτηκε να μας τα διαβάσει στον φακό, ειδικά για τον Ίσκιο του Ήσκιου:



Η
Απεραντοσύνη


του
Όντος
Μεγαλύνει
τα
μαρτύρια
της
ύπαρξης!
Όταν
πηγάζει, η
συνομιλία·
που
δε
βεβηλώνει

Το
Λόγο!



Ο Λόγος της,

βυθίζεται
στο Γένος του…
Έχει
του ερέβους την
πνοή!...
Σαν
γίγαντας
υψώνεται!

Ή,
ως
Νάνος, Γονατίζει.


Μες

στ’ Απέραντα

μαχαίρια!
Μια
σταγόνα
της
Αλήθειας,

Ποιος
θα
βρει;



Άντρας:

Αναζητώντας
το Άστρο Σου!
Ήρθα κοντά σου,
Ευλογημένη
του
Μύθου Αναπνοή!

Μάρτυρες
τα
μαρτύρια που
σε
δίδαξαν!!

Σε Άλλη
Διάσταση…


Ευδόκησέ με!

Να
γνωρίσω
στην
πηγή
του Άστρου Σου!

Την πληγή της
δύναμης,
Όταν
ψυχορραγούν…

Οι
Στιγμές…



Γυναίκα:

Εσύ!
Ανθίζεις
Πλάσμα
Όλων των εποχών.
Έλα!
να γίνουμε
δύο
Μάτια Ζωής!
ως
αναπλάθεται…

Εντός μας
ΤΟ
ΠΑΝ!

15 σχόλια:

Anastasios είπε...

60 βιβλία!!!

Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σήμερα;

Για ποιές Ποιητικές Αντοχές της Ζακύνθου μιλάς; Εδώ βλέπουμε Ποιητική Υπερπαραγωγή και Υπερδημιουργία.

Ο Θεός να σας έχει όλους καλά. Σας χρειαζόμαστε!!!

Unknown είπε...

Μπράβο στην κ. Μάχη Μουζάκη, που ακόμα αντιστέκεται!

Καλοτάξιδο το νέο της βιβλίο!

Ευχαριστούμε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Κι όμως, υπάρχουν. Και δημιουργούν και ανθίστανται στον Χρόνο!

Θαυμαστή περίπτωση ασίγαστης ζωτικότητας η Μάχη Μουζάκη!

Και σεις να είσθε καλά να δημιουργείτε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντάνα Σεμιτέκολο,

Ακόμα και ακόμα στην πρωτοπορία η Μάχη μας, η ακαταμάχητη, όπως την λέω (και της αρέσει)!

Χρέος μου να σάς προσφέρω την (κατά τη γνώμη μου) Ποιότητα!!!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

"..να γίνουμε δύο Μάτια Ζωής.."
Υπέροχη είναι θα παραμείνει για πάντα Νέα! Πόσους άλλους καλά κρυμμένους έχετε εκεί?

None είπε...

Ωραία παρουσία και ο λόγος της εφηβικός!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Πράγματι, η Μάχη νεάζει! Συζητώντας την, νομίζεις ότι έχεις να κάμεις με μια νεαρή φίλη, παρά μ' έναν ηλικιωμένον άνθρωπο.

Αν έχουμε κι άλλους κρυμμένους εδώ; Την όντως ζωή μας, σίγουρα!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ναν,

Να δεις η σκέψη της πόσο μεταμοντέρνα είναι!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ως νάνος γονατίζω στο γίγαντα της ποίησης και πάντα αντιστεκόμενης Μάχης Μουζάκη. Είναι η διάθεση που μου δημιουργήθηκε τις λίγες φορές που την επισκέφθηκα στο φτωχικό-πολύχρωμο αρωματισμένο σπιτάκι της στους κήπους. θαύμασα την απλότητα, τη μαχητικότητα, και το γλυκύτατο χαμόγελο της φιλοξενίας της. Αξέχαστες στιγμές ομολογούν ότι έζησαν και οι μαθητές μας στο 2ο Γενικό Λύκειο Ζακύνθου, όταν την καλέσαμε να συζητήσει με τους μαθητές και να την ακούσουν να διαβάζει ποιήματά της. Κάπου στην απεραντοσύνη του ποιητικού της λόγου βρίσκεται η αλήθεια.

Κυρία Μάχη σ' ευχαριστούμε που μας βοηθάς να την αναζητούμε στη σοφία και τη ζεστασιά των χιονισμένων μαλλιών σου.

Churchwarden είπε...

Kάθε φορά που με ρωτούν αν υπάρχει συγγένεια, σκέφτομαι ότι θα ήθελα να την έχω γνωρίσει.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε φορά που διαβάζω μια καινούρια ποιητική συλλογή της Μάχης Μουζάκη γοητεύομαι περισσότερο με το αστείρευτο ταλέντο της και τη δύναμη της ψυχής της. Μιας ψυχής ανυπότακτης, γενναίας, νεανικής και δημιουργικής.
Ο ποιητικός της λόγος μεστός, φιλοσοφημένος, νεανικός, σύγχρονος, ουσιαστικός, ανθρώπινος εξυπηρετεί με συνέπεια μια νοηματικότητα εύρους και βάθους.

Ανώνυμος είπε...

Πηγαίνοντας στο σπίτι της Μάχης Μουζάκη να τη συγχαρώ από κοντά για το καινούριο της βιβλίο και αναφέροντάς της τα τρυφερά και όμορφα σχόλια , που κάποιοι φίλοι της ποίησης έχουν γράψει στον «ίσκιο του Ήσκιου», εκείνη συγκινημένη μου είπε: «χαίρομαι γι αυτούς που έχουν αγάπη για την ποίηση και που είχαν την καλοσύνη να γράψουν για μένα. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να τους δω από κοντά και να τους χαρίσω βιβλία μου».
Εγώ της υποσχέθηκα πως θα μεταφέρω την επιθυμία της στη σελίδα του π.Παναγιώτη. Ξέρω πως η Μάχη αυτό που είπε το εννοούσε γιατί είναι μια πολύ γλυκιά και γενναιόδωρη γυναίκα, μια αληθινή φίλη που μπορεί να είναι δίπλα σου όταν τη χρειάζεσαι και να σου μεταδίδει αισιοδοξία και αγάπη.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παύλο Φουρνογεράκη,

Καθ' όλα προσυπογράφω!
Η Μάχη είναι για τη Ζάκυνθο μια προσωπικότητα "αποκούμπι"!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Churchwarden,

ή, στ' αλήθεια, Δημήτρη Μουζάκη,

Ναι είναι επόμενο, να έχεις "πρόβλημα" ενδεχόμενης συγγένειας, λόγω ίδιου επωνύμου σας.

Να που την γνώρισες, έστω και μές από την ανάρτησή μας.

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Νεονάκη,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις επισκέψεις σου, οι οποίες μαρτυρούν ποιότητα κια βάθος ουσίας.
Να μάς έρχεσαι στην παρέα μας. Ο λόγος σου έχει λόγο ύπαρξης και τον χρειαζόμαστε.

Ναι, η Μάχη είναι για όλους μας μια Κυρία, μια Θεά!!! Είναι όπως τα γράφεις και βάλε!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails