© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ειδήσεις από τον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός"


Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός μάς ενημερώνει, με σχετικές προσκλήσεις του, για δυο σημαντικές εκδηλώσεις του:

Α) Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008, ώρα 7 το βράδυ, στην αίθουσα Κ. Παλαμά του κεντρικού κτηρίου του Συλλόγου, θα υποδεχτεί ως Αντεπιστέλλον Μέλος του τον Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Freie Universität του Βερολίνου Κωνσταντίνο Δημάδη, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

Μετά τον πρόλογο του Προέδρου Καθηγητή Ιωάννη Σ. Μαρκαντώνη και την παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από τον Γενικό Γραμματέα Καθηγητή Διονύσιο Χ. Καλαμάκη, ο προσκεκλημένος θ' αναπτύξει το θέμα: "Η πρώτη μετάφραση ελληνικού μυθιστορήματος σε άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους: Ο Εξόριστος του 1831 του Αλεξάνδρου Σούτσου (Διερεύνηση των προϋποθέσεων και το ζήτημα του μεταφραστή)".

Ο Κ. Α. Δημάδης δίδαξε στα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ (1980-1992) και του Κρόνιγκεν (1992-1996). Από το 1996 είναι καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Freie Universität του Βερολίνου και επίτιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Παράλληλα διευθύνει από το 1985 το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται ειδικότερα με τις σχέσεις τέχνης και εξουσίας και με τις επιδράσεις της πολιτικής στη λογοτεχνία, κυρίως σε περιόδους δικτατοριών και πολέμων.

Β) Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008, ώρα 7 το βράδυ, στο ίδιο παραπάνω κτήριο και στην ίδια αίθουσα, ο "Παρνασσός" οργανώνει εκδήλωση με θέμα "Ο Καζαντζάκης και ο Πλάτων" και εισηγητή τον Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειο Κύρκο. Θα προλογίσει ο Πάτροκλος Σταύρου, Φιλόλογος - πρώην Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ιστορικός Σύλλογος. Και φυσικά είστε Μέλος. Και μια μέρα θα λέω στα εγγόνια μου (που ελπίζω ν αποκτήσω..), οτι ήμουν τυχερή και γνώρισα κάποτε έναν Μεγάλο άνθρωπο, στα χνάρια των άλλων Μεγάλων του Παρνασσού.
Ασφαλώς και το εννοώ.

Υ.Γ. Όχι, δεν αποβλέπω στο να πάρω τη θέση του προέδρου του φαν κλάμπ για ακόμη ένα χρόνο..
Αποβλέπω, ζητώ και offro io ένα caffelatte στην πλατεία, πριν να μπει η νηστεία..

Anastasios είπε...

Στα αξέχαστα φοιτητικά χρόνια της Αθήνας ο "Παρνασσός" ήταν πάντα ένας χώρος που μας ενδιέφερε.

Θυμάμαι ακόμα μια υπέροχη εκδήλωση με θέμα "Μαρξισμός και Ορθοδοξία".

Ευχαριστούμε που μας θύμισες τον Σύλλογο και τον ωραίο και ιστορικό χώρο του.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Άσε τις "Μεγάλες Προσδοκίες", γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι...



Ούτως ή άλλως την προεδρία την έχεις στο τσεπάκι!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Κράτα καλά φυλαγμένες τις ωραίες αναμνήσεις σου!

panagiotisandriopoulos είπε...

Σημαντικές εκδηλώσεις από έναν ιστορικό σύλλογο.
Γίνονται σπουδαία πράγματα, αλλά αφορούν μόνο όσους δεν είναι αφιονισμένοι από την τηλεόραση και την περιρρέουσα ευτέλεια.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails