© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός: Σκιαγραφώντας τον Διονύσιο Σολωμό

Με δελτίο Τύπου, το ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό Ηριδανός, μάς πληροφορεί για ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, που αφορά στον Διονύσιο Σολωμό, τον παμμέγιστο αυτόν Ζακύνθιο:
Φέρει τον τίτλο «πάντ’ ανοιχτά, πάντ΄ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου… Σκιαγραφώντας το Διονύσιο Σολωμό» και διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων, την καλλιτεχνική εταιρεία Μικρή Άρκτος και την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, με τη συμμετοχή 65 Ελλήνων ζωγράφων, με έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ποιητή.

η έκθεση

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μεσολόγγι το Δεκέμβριο του 2007, με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τον θάνατο του Ποιητή. Την Άνοιξη του 2008 ταξίδεψε στη Βενετία, σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Προξενείο στη Βενετία, τον Δήμο Βενετίας και το Πανεπιστήμιο Βενετίας Ca Foscari, στο παλιό μοναστήρι των Κοσμά και Δαμιανού.

Η έκθεση επιστρέφει στην Ελλάδα και παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας) από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2008, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008, στις 7:30 το βράδυ.



η έκδοση

Με αφορμή την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης στο Μεσολόγγι, η Μικρή Άρκτος προχώρησε στην έκδοση πολυτελούς καταλόγου, όπου, εκτός από την αναλυτική παρουσίαση των έργων της έκθεσης, περιλαμβάνονται το πρωτότυπο κείμενο του Νικολάου Μάντζαρου (στην ιταλική γλώσσα), που σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού, καθώς και τρεις ανέκδοτες προσωπικές επιστολές του ποιητή που φωτίζουν πτυχές της ιδιωτικής του ζωής.
Την ελληνική μετάφραση και την επιμέλεια των κειμένων, καθώς και σχετικό επίμετρο υπογράφει ο Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας-δημοσιογράφος και εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού e-poema.
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, «η επιβλητική προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού και η ζωή του, η αφιερωμένη στην τέχνη, άρχισαν να περιβάλλονται με την αίγλη του μύθου, επηρεάζοντας, τόσο τους συγχρόνους του όσο και τους μεταγενέστερους δημιουργούς αγγίζοντας με αυτό τον τρόπο την αθανασία. Αν και ο Σολωμός, προβλήθηκε τιμητικά ως "εθνικός ποιητής", δεν παρουσιάστηκε ως ιδανικό αρχέτυπο δημιουργού, στον οποίο συνδυαστικά προβάλλονται όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του κορυφαίου καλλιτέχνη. Η βαθύτερη ουσία του χαρακτήρα του και η δημιουργική του αγωνία δεν αποδόθηκαν. Εκείνο που δεν πέτυχαν η πεζογραφία και το θέατρο, φαίνεται ότι το κατόρθωσε η ποίηση με διαφορετικό τρόπο: στο πλήθος των αναφορών μιας μεγάλης σειράς ποιημάτων δεν παρουσιάζεται η εικόνα ή η ζωή του ποιητή αλλά αναγνωρίζεται η οφειλή των μεταγενέστερων ομοτέχνων. Κυρίως προβάλλεται συμπυκνωμένη στην έκταση μερικών στίχων η αληθινή ουσία του σολωμικού παραδείγματος και της λειτουργίας του στην ιστορική πορεία του έθνους και στην εξέλιξη της ποίησης».

οι καλλιτέχνες

Αγγελή Ηώ · Αγγελίδου Δάφνη · Αγγελόπουλος Σπύρος · Αδαμάκης Γιάννης · Αδριανός Σωτήρης · Αλεξάκης Στέλιος · Ανδρεαδάκης Δημήτρης · Ασαργιωτάκη Καλλιόπη · Ανταχοπούλου Κατερίνα · Αντωνόπουλος Άγγελος Βαρλάμος Γιώργης · Βερούκας Αλέξης · Βέττα Νανά · Γεωργιάδης Ανδρέας · Γεωργιάδης Σάββας · Γκολέμας Μίλτος · Γκόνου Ειρήνη · Γουρζής Γιάννης · Δασκαλάκης Στέφανος · Δημητρακοπούλου Τάνια · Ζέρβας Σταμάτης Ισακίδη Αλεξάνδρα · Ιωάννου Σταύρος · Κανά Ειρήνη · Κατσιγιάννης Δημήτρης · Κατσιπάνος Θεόφιλος · Κεχαγιόγλου Χρήστος · Κοντέλλης Ανδρέας · Κοντογιαννοπούλου Λήδα · Κροντηρά Μαρίνα · Κτιστοπούλου Μαρία · Κυραρίνης Αλέκος · Μαδένης Μιχάλης · Μακρή Κλειώ · Μακρής Θανάσης · Μαρούδα Καλλιρρόη · Μάτσα Αλίνα · Μόσχος Νίκος · Μπελντέκος Παναγιώτης · Μπήτσικας Ξενοφών · Μπιτσάκης Μανώλης · Μπότσογλου Χρόνης · Νικολαΐδη Νίκη · Νικολάου Ανδρέας · Ντούτσουλη Σταματίνα · Παντελιάς Μίλτος Παπαδημητρίου Έλενα · Παπακώστας Αχιλλέας · Παπατριανταφυλλόπουλος Κωνσταντίνος · Παππάς Κώστας · Πασάντας Παναγιώτης · Πετρουλάκης Στέλιος · Προκοπίου Ελιάννα · Σκουρογιάννης Δημήτρης · Στάβερης Αντώνης · Σταυροπούλου Ματίνα · Στελλάτου Μαρίνα · Τέτσης Παναγιώτης · Τζανουλίνος Πραξιτέλης · Τζερμιάς Βαγγέλης · Τούντας Παναγιώτης · Φασιανός Αλέκος · Φιλοπούλου Μαρία · Χώνιας Τάσος · Ψυχοπαίδης Γιάννης.

* Για να έχετε κι εσείς εικονική πρόσβαση στην Έκθεση, κάντε κλικ στο παραπάνω εξώφυλλο της Έκδοσης και χαρείτε τα έργα Τέχνης.

8 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ σημαντικό γεγονός! Έκανα ένα πέρασμα και ήταν όλα ξεχωριστά έργα. Μου έμεινε σαν εικόνα και σαν αίσθηση το: "Περπατώντας η Δόξα μονάχη"

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση.
( Απολύτως αλτρουιστική ανάρτηση, αφού για σας είναι λίγο μακρυά...Σας περιμένουμε, πάντως, και γι'αυτήν και για τόσα άλλα!)
Καλό βράδυ.

dennisk είπε...

Θα έπρεπε να παρουσιαστεί και στη Ζάκυνθο.
Υπέροχη έκθεση.Ευχαριστούμε για την ανάρτηση

Alkmini είπε...

καλησπερα πατερ παναγιωτη,
θα ερθω να σε διαβασω με την ησυχια μου, γιατι τελευταια εχω κανει πολλες απουσιες.
κανω απεξαρτηση απο τον υπολογιστη , κοντα στη φυση και μου κανει καλο
καλο σου βραδυ

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Ναι, έτσι πιστεύω κι εγώ, γι' αυτό το προτείνω και το διάκρινα μες από ένα πλήθος μέιλς που καταφτάνουν κάθε μέρα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Να πάτε, παρακαλώ και να τα χαρείτε κι εκ μέρους μου!

Χαίρου το βράδυ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντένη,

Από τις εξαγγελίες έβγαινε το συμπέρασμα ότι θα γινόταν η Έκθεση και στη Ζάκυνθο. Αλλά κάτι στράβωσε, ως φαίνεται.

Στη Ζάκυνθο ζούμε... Μήπως εδώ υπάρχει και τίποτε ίσιο;;;;

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη,

Καλή η απεξάρτηση, καλύτερη η παρέα σου!

Η ζωή στη φύση πάντως, πάνω απ' όλα!!!

Καλό ξημέρωμα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails