© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Στο Μοναστήρι του Περάγκαθου

ΔΙΣΤΙΧΟ ΣΥΜΒΑΝ
Δεκέμβριος απογεύματος μού κλείνει μάτι
στο Πυράγκαθο φωτιές ελεεινό κρεβάτι.
[Υπεράγαθος, 4.12.2006, από το βιβλίο του Παναγιώτη Καποδίστρια, Ο αρχαίος Αγροφύλαξ, 2007, σ. 74]

Κατά τη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, γιορτάζει με κάθε επισημότητα και με τη συρροή πολλών εκατοντάδων προσκυνητών απ' όλη τη Ζάκυνθο, το Μοναστήρι της Υπεραγάθου στην ορεινή περιοχή Περάγκαθο ή Πυράγκαθο του Κοιλιωμένου. Ένας εξαίσιος τόπος απερίγραπτης ομορφιάς, πηγή ισχυρής έλξης!!!

Το Μοναστήρι, με μακρά και σημαντική ιστορία μέσα στους αιώνες ανήκει στην περιώνυμη Μονή του Σινά από το 1671, κάτι που σημαίνει, ότι στις μέρες μας, ως μετόχι των Σιναϊτών, δεν έχει προσεχτεί όσο θα έπρεπε, ή μάλλον έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του... Βρισκόμαστε στην κατάσταση των "μπαλωμάτων", εξαγοραζόμενοι τον καιρόν... Ο χρόνος, οι αλλεπάλληλοι σεισμοί, διάφορες πυρκαγιές, αλλά και κάποιοι πονηροί περιηγητές - αρχαιοκάπηλοι έχουν πάντως συντελέσει, ώστε σήμερα να σπαράζει η καρδιά του ευαίσθητου προσκυνητή...

Από πλευράς Μητρόπολης Ζακύνθου, δεν είναι εύκολο ή δυνατόν να γίνει καθοριστική παρέμβαση, πλην της έκφρασης απλής γνώμης, διότι άλλος είναι ο ιδιοκτήτης, παρά την ανύστακτη προσπάθεια του σημερινού Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου (ο οποίος, άλλωστε, διετέλεσε και ο ίδιος Σιναΐτης) για την αποκατάσταση των Μονών της Ζακύνθου, οι οποίες υπάγονται στην δικαιοδοσία του.

Μα και στο διάβα των αιώνων κάτι ανάλογο συνέβαινε. Ήδη σ' Επιστημονικό Συνέδριο ["Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, 1864-2004" της Βουλής των Ελλήνων και της Ακαδημίας Αθηνών, βλ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια "Ψηφίδες εκκλησιαστικής ζωής αστην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο", Πρακτικά, τ. 1, 371-373 και 380-εξ., Αθήνα 2005] ανακοίνωσα άγνωστη Επιστολή του 1857 του τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Νικολάου Κοκκίνη (1791-1867) προς τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη και τότε Αρχιεπίσκοπο Σινά Κωνστάντιο Α΄, δια της οποίας διεκτραγωδεί -ως ευαίσθητος Ζακύνθιος, που πονά τον τόπο του- με πάσα λεπτομέρεια την οικτρή κτιριακή κατάσταση της Μονής, παρακαλώντας (εκλιπαρώντας θα ήταν σωστότερο), να ληφθούν από πλευράς Σινά άμεσα μέτρα προτού να είναι πολύ αργά. Τουτέστιν, οι αιώνες αντιγράφουν αλλήλους...

Για την Ιστορία ν' αναφέρουμε, ότι κατά το σημερινό πανηγύρι, στο οποίο μάλιστα κατά την παράδοση διανέμεται σε όλους τους προσκυνητές τηγανιτός μπακαλιάρος, παρευρέθηκε και προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός, ο οποίος ελπίζουμε να διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση της Μονής.

* Τις φωτογραφίες της σημερινής ανάρτησης, τραβήξαμε το 2005.

5 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αυτό το καθεστώς συμβαίνει και σ άλλες δυστυχώς περιπτώσεις που η δικαιοδοσία είναι πχ του Δήμου, ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εκείνος που θέλει δεν μπορεί να παρέμβει, και εκείνος που μπορεί και επιβάλλεται, δεν θέλει! και στο μεταξύ τα μνημεία καταρρέουν.. Οι υπέυθυνοι πάντοτε κωφεύουν.. Καμμιά πρωτοτυπία.. Προτιμώ να κρατήσω το βλέμμα της Παναγίας στην εικόνα..

Artanis είπε...

Ένας φίλος συντηρητής που μένει στην Μακρυνίτσα, φρόντισε ο ίδιος και αντέγραψε από τα υπέρθυρα και τα πλαϊνά όλων των εκκλησιών του χωριού, όλες τις επιγραφές, επειδή από την αδιαφορία του κράτους, κινδυνεύουν να καταρρέυσουν όλες...
Για χρόνια φωνάζανε πχ για τον Αγ.Αθανάσιο, και τελικά έπεσε...
Τα αφήνουν όλα στην τύχη τους...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Τα λέω και τα γράφω συχνά-πυκνά: Βιώνουμε μια κοινοτική παραφροσύνη πέρα από κάθε κακή πρόβλεψη. Κυμαινόμαστε ως προς τα πολιτισμικά (να μη θίξουμε άλλους τομείς) μεταξύ Ζαχοπουλολόγων και Βατο παιδιαρισμάτων...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Χαίρε βάθος αμέτρητον της ασύστολης (έως αναίσχυντης) αδιαφορίας μας...

Σημαντική πληροφορία για τον συντηρητή από τη Μακρυνίτσα. Να μάς πεις τ' όνομά του, διότι αξίζει τον κόπο και τον έπαινό μας!

H.Constantinos είπε...

"Οι αιώνες αντιγράφουν αλλήλους", ακριβώς...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails