© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Μπλοκαρισμένα Blogs

Η blogger Δέσποινα βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στη Συρία, όπου -ως γνωστόν- επιβιώνει επί δεκαετίες ένα ιδιότυπο πολιτικοστρατιωτικό καθεστώς. Θέλησε, η καημένη, να ενημερώσει από εκεί το blog της και βρέθηκε προ εκπλήξεως. Το καθεστώς έχει μπλοκάρει τα blogs, το facebook και το MSN, διότι -προφανώς- φοβάται την ελευθερία του λόγου, ο οποίος στις μέρες μας εκφέρεται πλέον αλογόκριτα μέσω του νέου αυτού τρόπου άμεσης παρέμβασης, αφορώντας από την κουζίνα της νοικοκυράς έως την αιμοχαρή πολιτική Αμερικανών· από τους καημούς και τα φλερτ των νεολαίων έως τις τοπικές ειδήσεις μιας διαδικτυωμένης επαρχιακής (εν είδει ιστολογίου) εφημερίδας και όχι μόνον· από τις καταλυτικές Επιφυλλίδες του Χρήστου Γιανναρά έως την καθοριστικής σημασίας πολιτισμική παρέμβαση La république des livres του Pierre Assouline της Le Monde.

Εσχάτως πληροφορούμαι, ότι εν Ελλάδι του 2008 κι ενώ τα blogs (παρά τις κάποιες ακρότητές τους, αλλά έχοντας -ως φαίνεται- έλλογο λόγο ύπαρξης και δράσης) ανθούν ήδη στην πατρίδα της Δημοκρατίας των Ιδεών, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει και αυτή μπλοκάρει τα blogs και το facebook σε όλα τα Αρσάκειά της!!! Για ποιο λόγο; Επειδή μάλλον φοβάται τον έξωθεν ιδεολογικό εισβολέα, μια και πρωτίστως μεριμνά για «παροχή παιδείας στα Ελληνόπουλα», όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της:
«H Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (…) Είναι ο παλαιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα και έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα της παρά τις εξωτερικές μεταβολές και τις προσαρμογές στις εκάστοτε συνθήκες, έχοντας ωστόσο πάντοτε τον ίδιο σκοπό από την ίδρυσή της: την παροχή παιδείας στα Ελληνόπουλα. Η παρουσία και η δραστηριότητα τής Εταιρείας στην εν γένει εκπαιδευτική, πνευματική, πολιτιστική, επιστημονική και κοινωνική ζωή τού τόπου υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καθοριστική. Στις μέρες μας, η δράση αυτή εξακολουθεί να αποτελεί σταθερή αξία, η οποία ακολουθεί σύγχρονη κατεύθυνση».

O tempora, o mores!!!

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Απλώς θυμίζω δυο μόνο πράγματα:

Α) Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, με σκοπό να εγείρει περαιτέρω το ενδιαφέρον των μαθητών όλων των βαθμίδων και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των γνώσεών τους για τις νέες τεχνολογίες με έμφαση στις δυνατότητες της Ψηφιακής Ελλάδας, καθώς και να βραβεύσει τις προσπάθειές τους με την ανάδειξη των βέλτιστων, διοργάνωσε πριν λίγο καιρό μαθητικό διαδικτυακό πανελλήνιο διαγωνισμό Blogs με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ξεblogαρε».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των όρων «Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχουν μαθητές αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.) ελληνικών ή ξενόγλωσσων σχολείων σε όλη την ελληνική επικράτεια (δημόσιων και ιδιωτικών), πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε τρεις διαγωνιστικές κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). (…) Επιτρέπεται η χρήση από τους μαθητές πόρων των σχολικών μονάδων τους (όπως λ.χ. ενδεικτικώς ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο κλπ) εντός των σχολικών μονάδων, καθώς και η υποστήριξη/ υποβοήθηση των συμμετεχόντων από τους δασκάλους/ καθηγητές πληροφορικής στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος σε τυχόν ερωτήματα που ανακύπτουν (…)» κλπ κλπ.

Β) Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στις 15 Ιανουαρίου 2007 αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομιλία της είχε θέμα «Blog-κρατία, η 5η εξουσία» . Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα, προς γνώσιν:

«(…) Τη δύναμη των blogs γνωρίζουν άριστα οι πολιτικοί που προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν προωθώντας blog παραγωγές των ίδιων αλλά και των οπαδών τους. Έτσι τώρα μιλούν για την 5η εξουσία, την blog-κρατία που έχει σήμερα και την εγκυκλοπαίδεια της με την περίφημη Wikipedia, τη γρήγορη δηλαδή εγκυκλοπαίδεια, όπου ο καθένας γράφει και συμπληρώνει ελεύθερα τα διάφορα λήμματα της. Τόσο που εμπνευστής της, ο Λάρι Σάνγκερ, δηλώνει πως η δική του εγκυκλοπαίδεια υπερέχει της British, δεδομένου ότι εκσυγχρονίζεται αδιάκοπα, υπό τον έλεγχο μάλιστα διαιτητών συντακτικής ομάδας ειδικών.
Τη δύναμη όμως των blogs γνωρίζουν και οι υπό εκκόλαψη λογοτέχνες που δημοσιεύουν τώρα τα βιβλία και έργα τους στο διαδίκτυο χωρίς να έχουν ανάγκη από απαιτητικούς εκδότες. Τα γνωστά πια blooks (σύμπτυξη όρων blog και book) δεν περιλαμβάνουν μόνο πρωτόλεια νέων και άγνωστων συγγραφέων. Για την ευρύτητα που έλαβε η blog-λογία θα σημειώσω διασκεδαστικά το αποτέλεσμα έρευνας μεταξύ Βρετανών φοιτητών γνωστών πανεπιστημίων. Τα 85% χρησιμοποιούσαν blog, αλλά μόνο το 5% ήξερε να βράσει ένα αβγό. (…)»


Τ’ ανωτέρω αφιερώνονται (σεμνά και ταπεινά) τόσο στον Bashar al-Assad, Πρόεδρο της Συρίας (αλλ’ αυτόν, πού να τον βρω;), όσο και στον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας Ελλογιμότατο κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη!
Μετά τιμής
Π. Κ.
καθήμενος «Στον ίσκιο του Ήσκιου»

υ.γ. Κωνσταντινουπολίτες φίλοι με πληροφόρησαν χθες, ότι, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, η πρόσβαση στο δημοφιλέστατο YouTube μπλοκαρίστηκε στη χώρα, λόγω "προσβλητικών" videos για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Το ίδιο συνέβη πριν λίγες μέρες και για τα Blogs. Εάν κάποιος, ευρισκόμενος στην Τουρκία, θελήσει να μπει στον Blogger, θα δει την ακόλουθη ένδειξη:


* [Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Διαδίκτυο. Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε σήμερα, στο ηλεκτρονικό περιοδικό φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos. Εδώ αναρτάται επηυξημένο με νεότερα στοιχεία.]

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι Γκέμπελς έχει άξιους συνεχιστές. Προπαγάνδα και λογοκρισία.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Όπως για όλα τα πράγματα, νομίζω οτι είναι θέμα χρήσης. Η Ελευθερία μας δοκιμάζεται κάθε στιγμή, σε κάθε μικρό ή μεγάλο πεδίο. Κάθε στιγμή εγώ αποφασίζω τί θα πώ, τί δεν θα πώ, τί θα κάνω τί δεν θα κάνω, τί θα διαβάσω, τί θα γράψω..ΟΛΑ. Έχω τη δύναμη ως Πρόσωπο με ελεύθερη βούληση, να πώ ΝΑΙ, και να πω ΟΧΙ. Να διαβάσω την εφημερίδα που θέλω, το βιβλίο που θέλω, να απορρίψω αυτά που θεωρώ σκουπίδια, και να συλλέξω αυτά που θεωρώ θησαυρούς. Η Επικοινωνία είναι απόλυτη Ανάγκη και δεν έχει καμιά απολύτως σημασία το μέσον. Το μέσον δεν είναι καλό ή κακό. Είναι μέσον. Για μένα είναι αγαθό γιατί έτσι το χρησιμοποιώ. Για κάποιον είναι θάνατος αν έτσι το χρησιμοποιεί. Εκείνο που πρέπει να δούν είναι τι μας αποκαλύπτει όλο αυτό το κύμα των blog. Μας αποκαλύπτει τις Ανάγκες μας για Επικοινωνία, που προφανώς είναι ακάλυπτες, αφού περνάμε και προσπερνάμε και αγγίζουμε και "δεν αγγίζουμε", ή δεν μας "αγγίζουν". Και τότε πρέπει επειγόντως να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε... Πώς ο άνθρωπος έγινε τόσο Μόνος? Τόσο διψασμένος? Πολύβουο πλήθος γύρω, αλλά μόνος!Στο ίδιο τραπέζι αλλά μόνος, στο ίδιο κρεβάτι αλλά μόνος..! Ποιός ασχολείται με τη δίψα αυτή και με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ και για να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.. ΄Κοιτάμε το βέλος αλλά όχι που δείχνει το βέλος..

roadartist είπε...

Οσα είπε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ πραγματικά μου έκαναν εντύπωση...

Ανώνυμος είπε...

όταν μπλοκάρονται ακόμη και τα μπλόγκς τότε η κατάσταση είναι ασφυκτική, όχι ότι τα μπλόγκς θα λύσουν κάποια σοβαρά προβλήματα, αλλά το μπλοκάρισμά τους είναι ένας αρνητικός δείκτης πολιτικοκοινωνικών καταστάσεων που έχουν αγγίξει το ναδίρ

H.Constantinos είπε...

Εγώ αυτό που εύχομαι, είναι να βγάζουν αρκετά από όλη αυτή την κατάσταση οι εταιρείες αυτές (Google, Wordpress) γιά να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το ελεύθερο βήμα.

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Η έκφραση της ελευθερίας είναι το σπουδαιότερο αγαθό για την Δημοκρατία, όσο πολεμάται τόσο θεριεύει και γιγαντώνεται. Στην εποχή της τεχνολογίας είναι το βήμα του καθενός να εκφράζεται ελεύθερα.Καλό θα είναι το πρότυπα σχολεία να βλέπουν λίγο πιο ανοιχτά στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Σε βρίσκω πολύ προχωρημένο π. Π. Προσωπικά, είμαι σκεπτικιστής στα όρια χρήσης του διαδικτύου σε χώρους εκπαιδευτικούς. Δεν είμαι δηλαδή βέβαιος για τη μετατροπή ενός σχολικού δικτύου υπολογιστών σε χώρο ιντερνετ καφέ, δεδομένου του παιδευτικού ρόλου που οφείλει να έχει ο υπολογιστής στη ζωή των μαθητών. Γνωρίζεις ότι πάρα πολλά παιδιά (που έχουν τελειώσει Λύκειο) αγνοούν τι σημαίνει πληκτρολογώ και βάζω σε μια τάξη, δηλαδή όμορφα, λέξεις και προτάσεις; Έχω την εντύπωση ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τις βασικές δυνατότητες του Word, ενώ μπορεί να παίζουν στα δάχτυλα το τουίτερ...

Από όσο γνωρίζω φίλος από την Πόλη που θέλησε να επισκεφτεί το ιστολόγιό μου του έβγαινε η εξής ένδειξη στις αρχές Ιανουαρίου 2007, με αναφορά σε απόφαση δικαστηρίου:

Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.
T.C. Fatih 2.Asliye Hukuk Mahkemesi 2007/195 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir.
Access to this site has been suspended in accordance with decision no: 2007/195 of T.C. Fatih 2.Civil Court of First Instance.

Από τότε δεν ξέρω τι συνέβη ή εάν άλλαξε κάτι...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ευάγγελε,

Ωραία το θέτεις περί Γκέμπελς.

Δεν το περίμενα όμως, τουλάχιστον για την Ελλάδα...

Ή, μήπως, έπρεπε να το περιμένω;;;

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Πράγματι. Συνηθίζω να λέω, ότι το Μαχαίρι κόβει μελίζει τον Άρτο της θείας Ευχαριστίας, αλλά και σφάζει κοιλιές, εγκληματώντας... Οπότε, η χρήση έχει τη σημασία, η δε κατάχρηση απάδει σε όλες τις περιπτώσεις...

Το κάθε νέο μέσο φοβίζει, δυστυχώς, τις ανύποπτες κοινωνίες. Και η τόσο γρήγορη επέκταση του Διαδικτύου προξενεί έκπληξη στους ανέτοιμους και (ως εκ τούτου) ημιμαθείς.

Όλοι, αργά ή γρήγορα, θα το καταλάβουν. Τουλάχιστον οι επόμενη γενιά...

P. Kapodistrias είπε...

@ Roadartist,

Η Αρβελέρ είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα και τον σύγχρονο κόσμο.
Σπουδαία γυναίκα κι επιστήμονας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Προσωπικά πιστεύω, μετά από 900 περίπου αναρτήσεις, ότι με τον τρόπο τους τα μπλογκς προσφέρουν, Εκτός από επικοινωνία ή εκτόνωση (αποσυμπίεση, την λέει μια φίλη, η D. S.), μπορεί να είναι είτε ένα νέο στιλ εφημερίδας, είτε βιβλίου.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Καλόόόόό!!!!!! Πολύ καλόόόό! Μακάρι να διαρκέσει!

P. Kapodistrias είπε...

@ Άνιμους,

Βέβαια η Δημοκρατία, μπορεί να συμπεριφερθεί κάποτε και ως Δικτατορία, αλλά έτερον εκάτερον. Έχεις απόλυτο δίκιο.

Όσο για τα πρότυπα σχολεία, θου Κύριε...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρδαλίωνά μου,

Όχι πως θα το παινευτώ (που λέιε και ο λαός συνήθως) αλλά πάντα ήμουν προχωρημένος σε θέματα διάφορα, πλην της έσω νήψης και νίψης...

Όπως γνωρίζεις, η αλήθεια και το κοινώς αποδεκτό σωστούν (!) βρίσκονται στη μέση.
Πράγματι, ένα σχολείο δεν πρέπει να μετατραπεί σε ίντερνετ καφέ, αλλά όχι ότι θα φοβηθούμε την είσοδο στα μπλογκς των παιδιών μας, όταν γνωρίζουμε τι και πώς δύναται πλέον να διαδράσουν μέσω του πι-σί τους...

Τα μπλογκς μπορούν να είναι ένα γόνιμο βήμα KAI των παιδιών. Εξ ου και το πρόγραμμα "ξεblogαρε".

P. Kapodistrias είπε...

@ Μανιτάρι του Βουνού,

ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση αυτής εδώ της ανάρτησης στο καλό σου Ιστολόγιο!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails