© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ένα αξιάκουστο cd Ζακυνθινής Εκκλησιαστικής Μουσικής / Music of Zakynthian Church

Ο Μουσικός Αντώνης Κλάδης συνήθως μάς εκπλήσσει ευχάριστα. Ενώ πρόκειται για έναν low profile άνθρωπο, στην ουσία αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυναμικός σε θέματα πολιτισμού και μάλιστα μουσικής παραγωγής.
Κρατώ έναν δίσκο ακτίνας, τον οποίον εξέδωσε το 2007 η πρωτοβουλία του Κλάδη και περιλαμβάνει κάμποσα ευχάριστα ακούσματα Εκκλησιαστικής Μουσικής, ψαλμένα κατά το ιδιάζον ζακύνθιο ύφος, τα οποία αφορούν στην αγιασμένη φυσιογνωμία του προστάτη και πολιούχου των Ζακυνθίων Αγίου Διονυσίου, εξ ου και ο τίτλος «ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ»:

1. Καμπάνες της Μονής Αγ. Διονυσίου.
2. «Ευλογητός». Εκφωνεί ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης.
3. «Θεός Κύριος», ήχος δ΄.
4. «Διονυσίου ιεραίς μεσιτείαις», ήχος δ΄.
5. Απολυτίκιον «Της Ζακύνθου τον γόνον», ήχος α΄.
6. Α΄ και Γ΄ Ωδές του Παρακλητικού Κανόνος προς τον Άγιο, ήχος πλ. δ΄ (Επιλογή).
7. «Διάσωσον».
8. Κοντάκιον, «Χριστέ Ιησού», ήχος πλ. δ΄.
9. Δ΄, Ε΄και Στ΄ Ωδές του Κανόνος, ήχος πλ. δ΄ (Επιλογή).
10. Ζ΄, Η΄και Θ΄ Ωδές του Κανόνος, ήχος πλ. δ΄ (Επιλογή).
11. «Άξιόν εστίν», ήχος β΄.
12. Μεγαλυνάριον, «Χαίροις της Ζακύνθου», ήχος β΄.
13. Εγκώμια Αγ. Διονυσίου, «Αι γενεαί πάσαι», ήχος γ΄.
14. Απολυτικίον της Ανακομιδής του ιερού Λειψάνου, 24 Αυγούστου, «Δεύτε πάντες», ήχος α΄, Απόλυσις.
15. Εξαποστειλάριον, «Του Ιεράρχου πρεσβείαις», ήχος γ΄,
«Δι’ ευχών».
16. Κεκραγάριον, ήχος α΄, υπό Ιερέως Βασιλείου Πομόνη (1883-1947). Ψάλλει ο Αντώνης Κλάδης.
17. «Προσευχή Αγίου», Διασκευή για Μπάντα Κώστας Σαμψαρέλος (1927-1996), από το Αρχείο του Διονυσίου Κλάδη, αρχιμουσικού Δήμου Αλυκών.
18. «Εις τον Άγιον Διονύσιον», ποίημα Διονυσίου Σολωμού. Μουσική Αντ. Κλάδης. Τραγουδούν ο τενόρος Δημήτριος Σιγαλός και ο μπάσος Παύλος Μαρόπουλος.
19. Καμπάνες του Αγίου Διονυσίου.

Ψάλλουν: Παναγιώτης Κάνδηλας, Πρωτοψάλτης Αγίου Γεωργίου Νέου Κόσμου και Χοράρχης της τετράφωνης χορωδίας «Υμνωδία» της Ι. Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, Αντώνης Κλάδης και Ανδρέας Σταμίρης, Καθηγητές Μουσικής.

Η έκδοση και κυκλοφορία αυτού του cd είναι αξιοσημείωτη και άκρως επαινετή, επειδή α) αθανατίζει ήχους τροπαρίων, οι οποίοι έχουν καταστεί στις μέρες μας απόηχοι ενός πολιτισμού αξιώσεων, μισοφθαρμένου ήδη και β) αποτελεί μια πρώτης τάξεως αρχειοθήκη, στην οποία πλέον δύναται να καταφύγει ο ενδιαφερόμενος, αντλώντας και ακουστικές αισθήσεις (καμπανίσματα ή ήχους μπάντας) , με σκοπό την αποκατάσταση –όσο γίνεται- νότα τη νότα της προγονικής μας μουσικής συνεικόνας.

Και μια ακροτελεύτια προσωπική μου εκτίμηση: Το Κεκραγάριον του ιερέως Βασιλείου Πομόνη, και ως άκουσμα και ως απόδοση, μού έκλεψε την καρδιά!

Συγχαρητήρια στον συνάδελφο (στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου) Αντώνη Κλάδη και να υπερθεματίσω, ότι αξίζει να συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια, βοηθούμενη από τους ευαίσθητους συμπολίτες και όχι μόνον!

π. Π.Κ.

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

" Παιδί στην Πελοπόννησο, λένε τον που κρατάει / το πατρικό το όνομα και σαν κερί το πάει"..
Τώρα, θα μου πεις, Π.Κ μου, τι σχέση έχει το δύστυχο δίστιχο με τον εξαιρετικό ( απ'ό,τι βλέπω και διαβάζω) Αντώνη Κλάδη..
Εμ, έχει, δεν έχει;

Δέσποινα είπε...

Θερμά συγχαρητήρια!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Πραγματικά πολύ καλή δουλειά!
Κατέστην κι εγώ κοινωνός της ιδιαίτερης αυτής εργασίας και πρέπουν συγχαρητήρια στον Αντώνη Κλάδη για την όλη επιμέλεια.
Ψάχνω χρόνο για μια ανάρτηση και στην Ιδιωτική Οδό μου για το θέμα. Ευτυχώς που υπάρχεις και συ Π.Κ. και μας... προλαβαίνεις.
Πάντα τέτοια!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails