© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Στη Zähringerstrasse της Ζυρίχης / Zurich Old Town [2]

Ξανά στη Ζυρίχη, σε εικονική όμως πραγματικότητα. Φτάνουμε στον σιδηροδρομικό Σταθμό της ελβετικής αυτής πόλης, προερχόμενοι αεροπορικώς κατευθείαν από Ζάκυνθο, το απόβραδο της 24ης Ιουλίου 2006. Η παραπάνω πανοραμική φωτό προέρχεται από webcam της πόλης και αποτυπώνει ακριβώς τη μέρα και την ώρα της άφιξής μας. Στο βάθος δεξιά, ο Σταθμός, για τον οποίον έχουμε κάμει ειδική ανάρτηση άλλοτε.

Αφού διαβαίνουμε τη γέφυρα της λίμνης και τον παρακείμενο θορυβώδικο δρόμο, αναζητάμε εδώ κι εκεί ένα ξενοδοχείο της προκοπής, για να περάσουμε τη νύχτα μας.

Έτσι, σύντομα βρισκόμαστε σ' έναν γραφικό παράδρομο, τον Zähringerstrasse, όπου μάς δέχονται στο Hotel Basilea.

Το άλλο πρωί, απ' το παράθυρο του Ξενοδοχείου έχουμε θέα προς τα χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, όπου μάλιστα δεσπόζει μια από τις δύο μυτερές απολήξεις του κεντρικού κτιρίου της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Ελβετίας (βλ. παρακάτω).

Στη συνέχεια, μια βόλτα στον παράδρομό μας προς ανίχνευσιν!... Εδώ υπάρχουν όλα: Σχολή χορού, βιβλιοπωλεία, νυχτερινά φαγάδικα, άλλα ξενοδοχεία, αλλά και... sex shops! Κατά τα άλλα, απόμερος και ως εκ τούτου ήρεμος!

Χαρακτηριστικά εξάλλου τα χρώματα των κτιρίων, οι ονομασίες και οι γραμματοσειρές των επιγραφών, ενώ -παρότι πρωί- ο καύσωνας βασανιστικός και πρωτόφαντος στη χώρα.


Στο τέρμα της οδού βρισκόμαστε μπροστά στην κεντρική Βιβλιοθήκη της Ελβετίας, που εξυπηρετεί το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το εμπρόσθιο τμήμα - die Kantonsbibliothek - χτίστηκε το 1835, ενώ έχει μια σύγχρονη επέκταση προς τα πίσω, του 1996. Αυτή η επέκταση καταλαμβάνει τρεις φορές την έκταση του μπροστινού τμήματος και κατεβαίνει πέντε επίπεδα στο υπόγειο. Η Βιβλιοθήκη εκτείνεται και σε διπλανή εκκλησία και άλλους χώρους, όπου στεγάζεται η μουσική συλλογή της. Το κεντρικό κτίριο (βλ. φωτό) χρησιμεύει ως χώρος για συναυλίες, διαλέξεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

2 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Όμορφη πόλη, καθαρή και περιποιημένη, με άκρως ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική!
Να ξαναπάμε!

panagiotisandriopoulos είπε...

Μ΄αρέσει που η ματιά σου εστιάζει πάντα στην ομορφιά Π.Κ.
Ακόμα κι όταν έχεις να διαχειριστείς... ασχήμια.

Μου άνοιξες την όρεξη για Ζυρίχη... Αλλά πού καιρός...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails