© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μιμίκα Σταμίρη: Μια ποιήτρια "Ομιλιών" με πηγαίο ταλέντο


Η Μιμίκα Σταμίρη, έγκριτη Ζακυνθινή φιλόλογος και σημερινή Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, διακρίνεται για ένα δυσεύρετο ταλέντο: Είναι ποιήτρια θεατρικών έργων για το ζακυνθινό λαϊκό θέατρο δρόμου, το οποίο ονομάζεται "Ομιλία" και συγγενεύει άμεσα με τη γειτονική μας Commedia dell'arte.

 Για όσους φίλους του ηλεκτρονικού πολυπεριοδικού μας δεν γνωρίζουν κάτι περί των Ομιλιών, επιγραμματικά αναφέρουμε ότι τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι: Δεκαπεντασύλλαβος, ζακυνθινή ντοπιολαλιά, χιούμορ έως λεκτικών / αριστοφανικών ακροτήτων, λαϊκή συμμετοχή, μόνον άνδρες "ηθοποιοί" ακόμη και για τους γυναικείους ρόλους, κατά προτίμησιν με μάσκες, ανύπαρκτα ή -στα νεότερα χρόνια- λιτότατα σκηνικά, γέλιο και πάλι γέλιο!

Η αγαπητή μας Μιμίκα έχει την ξεχωριστή ευτυχία (την οποία θα ζήλευαν και περιώνυμοι ακόμα θεατρικοί συγγραφείς), κάθε χρόνο, κυρίως κατά την καρναβαλική περίοδο, τα έργα της να γίνονται ανάρπαστα από τους ντόπιους λαϊκούς θιάσους, μια και παίζονται από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους ή σχολεία του νησιού μας με πολύ μεγάλη συνήθως επιτυχία.

Το σημαντικό εξάλλου είναι, ότι ήδη έχει εκδοθεί από τις ζακυνθινές Εκδόσεις Έντυπο ένα πρώτο βιβλίο με κάποια από τα έργα της. Που σημαίνει, ότι μπορεί κανείς πλέον να τ' αποκτήσει και να λάβει γνώση του πηγαίου ταλέντου της.

Σήμερα έχουμε τη χαρά -ενόψει Αποκριάς- να φιλοξενούμε στα "παραΘέματα λόγου" ένα "ζεστοφούρνι" της λαϊκής ποιήτριας: Μιαν ολοκαίνουργια ξεκαρδιστική "Ομιλία" της, γραμμένη μόλις τόν περασμένο μήνα (Γενάρη 2009), με τον... αποκαλυπτικό τίτλο "Παντρεία με το στανιό", την οποίαν πολύ ευχαρίστως πρωτοδημοσιεύουμε, ευχαριστώντας από καρδιάς την Μιμίκα Σταμίρη. Για να την αναγνώσετε κι εσείς, κάντε κλικ εδώ.

Ακολουθούν δύο μικρά βίντεο, που ανεβάσαμε στο YouTube, από την "Ομιλία" Ο ΠΡΟΞΕΝΗΤΗΣ, γραμμένη από τη Μιμίκα Σταμίρη. Μπανάτο, 8 Μαρτίου 2008:



6 σχόλια:

kiki είπε...

Χαίρομαι που υπάρχουν σύγχρονοι που ασχολούνται με το παραδοσιακό λαϊκό θέατρο. Η Μιμίκα είναι μια από αυτούς και χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε πολλές φορές ομιλία της. Ευχαριστούμε Μιμίκα!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια ανήκουν στην κ. Σταμίρη.
Να είναι γερή και δημιουργική να παράγει κέφι στους γύρω της.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική φίλη μου,

Με ξέρεις, ότι δεν λέω μεγάφωνα λόγια. Και στον καθένα (ανέκαθεν) αποδίδω τα δίκαια ή άδικα που τού αναλογούν.

Και στην περίπτωση της Μιμίκας πρέπει να πούμε και να ξανατονίσουμε, ότι το ταλέντο της (ως προς την στιχοποιητική των "Ομιλιών") είναι ανάγκη να προσεχθεί, ν' αναδειχθεί και -ηθικώ τω τρόπω- να καλλιεργηθεί από πλευράς της επίσημης πολιτείας.
Αλλά, θα μού πεις, ΠΟΙΑ Πολιτεία; Υπάρχει κάτι τέτοιο στο Ελλάντα;

Κι αν υπάρχει φέρεται άστοργα και με στιλ μητριάς ως προς τους δημιουργούς του Πνεύματος και της Τέχνης.

Άσε, διότι θα μελαγχολήσουμε...

P. Kapodistrias είπε...

@ None,

Μακάρι να διατηρήσει το Κέφι της, πέρα από τα ψυχοφθόρα άγχη και τις ανούσιες τριβές της καθημερινότητας. Το οποίο Κέφι, είναι αυτό και μόνον, που αξίζει ως εφόδιο για την διαχρονία ενός εκάστου!

Ανώνυμος είπε...

Οι από καρδιάς ευχαριστίες είναι δικές μου σ' εσένα Π.Κ., σ' εσένα Κική, σ΄εσένα None. Κι η συγκίνησή μου ξέχειλη, αφού με τη δική σας ευαισθησία με κάνετε να νιώθω ΣΙΓΟΥΡΑ ότι γύρω μας υπάρχουν ΆΝΘΡΩΠΟΙ και όχι απάνθρωποι που κρίνουν εξ ιδίων και εκ συμφερόντων τα αλλότρια. Και κατακρίνουν και απαξιώνουν όσους μπορούν να κουβεντιάζουν με τους άλλους και να συνεννοούνται με τη γλώσσα της ψυχής τους.

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Σταμίρη, γνωστή μέσα από τα κείμενά Της συνεχίζει τη ζωή της «comedia dell΄arte» στο Νησί μας (τηρουμένων των αναλογιών). Της λαϊκής αυτής τέχνης που έφεραν οι οικογένειες των Νοτίων Ιταλών (περιοχής Καλάμπρια) που κατοίκησαν την ύπαιθρο χώρα του νησιού μας, και μπόλιασαν αργότερα με το κρητικό θέατρο, που έφεραν οι Κρήτες πρόσφυγες και που κατοίκησαν την περιοχή των Γερακαρίων (για να μην τα ξεχνάμε).

Γι' αυτές Της τις δημιουργίες εχω να της εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαριτήρια, και να της πω καλή δύναμη, στο ζωντανό Της και μεστό (με δόση θάλεγα βενετσιάνικου χιούμορ) 15σύλλαβο.

π. Γ. Grenoble

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails