© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Αφιερωμένο στον Νάσο Βαγενά το νέο τεύχος του "Πόρφυρα"

Οι λογοτέχνες της Κέρκυρας (Δημήτρης Κονιδάρης, Περικλής Παγκράτης, Σωτήρης Τριβιζάς, Θεοδόσης Πυλαρινός) έχουν την καλοσύνη να μάς τιμούν με την αποστολή του Περιοδικού Πόρφυρας, το οποίο, με απόλυτη συνέπεια και θαυμαστή προσήλωση στην Ποιότητα, εκδίδουν από το 1980!!! Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευγένεια.
Σήμερα πήραμε στα χέρια μας το νέο τεύχος του Περιοδικού, αφιερωμένο στον ποιητή Νάσο Βαγενά (Νο 130, Ιανουάριος – Μάρτιος 2009).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πόρφυρας αφιερώνει ολόκληρο τεύχος του σε ένα σύγχρονο λογοτέχνη. Οι επιλογές αυτές έχουν άμεση σχέση με τις προτιμήσεις των συντελεστών του περιοδικού, οι οποίοι, παρακολουθώντας από κοντά τη λογοτεχνική πραγματικότητα του τόπου μας, σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα, θεωρούν επιβεβλημένη την τιμή σε δημιουργούς των μεταπολεμικών γενεών – πρακτική που θα τηρηθεί και στο μέλλον, όπως σε κάθε ευκαιρία βεβαιώνουν.
Από τους σημαντικότερους ποιητές της τρίτης μεταπολεμικής γενιάς, της «γενιάς της αμφισβήτησης», σπουδαίος θεωρητικός, πανεπιστημιακός δάσκαλος με πολυετή θητεία, ο Νάσος Βαγενάς (γεννημένος το 1945) έχει αποτελέσει με τις κριτικές παρεμβάσεις και τις προτάσεις του έναν από τους βασικότερους παράγοντες της μεταπολεμικής λογοτεχνίας μας.

Τα κείμενα για τον ποιητή υπογράφουν οι, Σωτήρης Σόρογκας: (Για τον Νάσο Βαγενά), Massimo Peri (μετφρ. Φωτεινή Βουγιούκα): (Το φεγγάρι στο πηγάδι), Χρήστος Μπουλώτης: (Με τον Νάσο Βαγενά στα Εξάρχεια), Βίκτωρ Ιβάνοβιτς: (Πορτραίτο του καλλιτέχνη ως … δοκιμιογράφου), Σωκράτης Νιάρος: (Η «επαναμάγευση» του ποιητικού λόγου), Αλεξάνδρα Σαμουήλ: (Για το λεύκωμα της κυρίας Λοβέρδου), Μαντώ Μαλάμου: (Σκοτεινές μπαλλάντες ή «Τα τοπία του Οιδίποδα»), Νεκταρία Κλαπάκη: (Η ποιητική της «επιφάνειας» στο έργο του Νάσου Βαγενά), Κίρκη Κεφαλέα: («Οι τρεις άγγελοι»), Πασχάλης Νικολάου: (Ο ποιητής ως μεταφραστής), Δώρα Μέντη: (Τα προσωπεία στην ποίηση του Νάσου Βαγενά), Μορφία Μάλλη: (Η Συντεχνία), και Αριστοτέλης Σαΐνης: (Ο δοκιμιογράφος Αλέξης Γιατράς).

Το τεύχος, του οποίου την επιμέλεια είχε ο Θεοδόσης Πυλαρινός και τον σχεδιασμό του εξωφύλλου η Βάσω Αβραμοπούλου, περιλαμβάνει επίσης χρονολόγιο και εργογραφία του Νάσου Βαγενά, καθώς και φωτογραφικό υλικό.

2 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους όσους παράγουν πολιτισμό σε μία εποχή τόσο φτωχή όπως η δική μας.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

..Ώστε κοντεύουν κιόλας τριάντα χρόνια με τον Πόρφυρα, ε; Αξιοθαύμαστος κι αυτός, που κρατά, αξιοθαύμαστη κι η ζωή, που σαν αστραπή περνά.
Πόσο σημαντικό και ζωογόνο να υπάρχουν τέτοια "περιφερειακά" περιοδικά, τόσο σταθερά, τόσο ανθεκτικά και επίμονα, με τέτοια ποιότητα..
Τους αξίζει η προβολή, Π.Κ.
Χαιρετισμούς.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails