© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Παράδεισος στη Δύση / Eden is West / Eden a l' Ouest [Costa Gavras]

Ανυπομονώ να δω αυτή την ταινία που ήδη προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, τη νέα του Κώστα Γαβρά, παραγωγής 2009: "Παράδεισος στη Δύση" (Eden a l' Ouest), διάρκειας 111'.
Όπως ήδη γνωρίζουμε, είναι ελληνογαλλική συμπαραγωγή, με τους: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Τζούλιαν Κέλερ, Ερίκ Καραβακά, Ούλριχ Τουκούρ, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Άννυ Λούλου.
Περί τίνος πρόκειται; Το πλοίο που μεταφέρει τον Ηλία και πολλούς άλλους λαθρομετανάστες πέφτει σε μπλόκο του Λιμενικού, εκείνος όμως καταφέρνει να βγει στην ακτή και καταφεύγει σ' ένα πολυτελές παραθεριστικό συγκρότημα, από το οποίο προσπαθεί να "δραπετεύσει" προς το Παρίσι.
Με άλλα λόγια, το θέμα / πρόβλημα του Διαφορετικού, του Μετανάστη, του Ξένου και ο... δάκτυλος Γαβρά "επί τον τύπον των ήλων" για μιαν ακόμη φορά.


Εμπιστεύομαι πολύ
την κινηματογραφική ματιά του Κώστα Γαβρά. Έχω μάλιστα με βουλιμία εισπράξει όλες σχεδόν τις προηγούμενες ταινίες του [αναφέρω αυτές που τώρα θυμάμαι: "Z" (1969), "Hanna K." (1983), "Music Box" (1989), "Amen." (2003), "Le Couperet" (2005)] και νοιώθω, ότι ετούτος ο αθόρυβα δημιουργικός Έλληνας πολίτης του Κόσμου αποτελεί από παλιά την ισορροπημένη φωνή του μικρού και του κατατρεγμένου, θίγοντας θέματα καίρια, κυριαρχικά και συχνότατα επώδυνα, τα οποία μόνον ένας σπουδαίος νους θα μπορούσε να τα προσεγγίσει με τόση διαύγεια νηφαλιότητα και σοφία.

5 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

την πρώτη φορά που είδα Γαβρά, ήταν το Ζ
το βλέπαμε θυμάμαι και δεν πιστεύαμε πως το βλέπαμε: λίγο καιρο πριν, δικτατορία γαρ.

ξεχωρίζω τον Αγνοούμενο
ούτε θυμαμαι πόσες φορες το έχω δει..

την καλησπέρα μου!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Δείχνει οτι θα είναι πολύ σημαντική ταινία. Είναι και πολύ επίκαιρη για την Ελλάδα που έχει γίνει χώρα υποδοχής...
Ο Γαβράς είναι σπουδαίος σ ότι κάνει.

Roadartist είπε...

Και εγώ θέλω να τη δω..

θλιμμένος μπούφος είπε...

Την είδα χτες. Πολύ καλή ταινία αν και την περίμενα καλύτερη. Φρέσκια, σύγχρονη και διδακτική. Σίγουρα όμως ο Γαβράς έχει κάνει και καλύτερες...

panagiotisandriopoulos είπε...

Έχεις δίκιο που ανυπομονείς Π.Κ.
Η ταινία είναι βαθιά ανθρώπινη! Και ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη.
Ο εωρακώς μεμαρτύρηκε...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails