© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ο σκόπελος "Βόιδι" της Ζακύνθου και υποβρύχιες λήψεις

Εξερευνά και παρουσιάζει η Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή

Σε μιαν από τις υποθαλάσσιες εξερευνήσεις μας, μαζί με την φίλη μου την Κ. Μ., στην περιοχή Ακρωτηρίου και συγκεκριμένα στον σκόπελο Βόιδι, που ευρίσκεται στην περιοχή και απέχει 290 μέτρα από την ακτή, εντοπίσαμε μια κυκλική κατασκευή σε βάθος 3- 4 μέτρα από τη επιφάνεια της θάλασσας, διαμέτρου 4 μέτρων και ύψους 30 με 40 εκατοστά.
Μετά από την πρώτη έκπληξη, ξαναγυρίσαμε με υποβρύχια μηχανή, μέτρα και σταθμά, την αποτυπώσαμε, φωτογραφίσαμε κι έτσι έμεινε στο αρχείο μου.
Τώρα που ο «ΙΣΚΙΟΣ του ΗΣΚΙΟΥ» μάς προσφέρει απλόχερη φιλοξενία, την αποσύραμε και την παρουσιάζουμε στους φίλους μας.














Η κατασκευή αυτή ευρίσκεται ΝΑ του σκοπέλου, 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως αναφέρω προηγουμένως. Εξωτερικά είναι επιχρισμένη με στρώμα πηλού πάχους 5 εκατοστών περίπου, το οποίο από τα χρόνια έχει σπάσει και φέρει βαθιές ραβδώσεις.
Ρωτώντας έμαθα, ότι τα παλιά χρόνια τις στέρνες νερού εξωτερικά τις περνούσαν με πηλό, για να μη φεύγει το νερό και έτσι βγάλαμε το συμπέρασμα, ότι η κατασκευή αυτή είναι ο πυθμένας στέρνας νερού.

Ο Ι. Π. μού είχε πει, χωρίς να θυμάται τις πηγές του, ότι πάνω στον σκόπελο υπήρχε μια εκκλησία, ένα σπίτι δίπατο, μια κληματαριά και μια στέρνα. Αυτή η πληροφορία ήλθε να στηρίξει την άποψή μας, ότι η υποθαλάσσια αυτή κατασκευή πράγματι είναι ο πυθμένας της στέρνας που υπήρχε στον Σκόπελο.

Εδώ παραθέτω αυτούσια την περιγραφή που κάνει για το Βόιδι ο Ντίνος Κονόμος στο βιβλίο του «Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο», Αθήνα 1967 σελ. 38, για τους φίλους εκτός Ζακύνθου, οι οποίοι θα ήθελαν να μάθουν την ιστορία του.





Άγιος Γεώργιος στο Βόιδι
Εκκλησία και μοναστήρι σωζόμενα σε ένα μικρό νησάκι, ΒΔ της Ζακύνθου, που ήταν άλλοτε ενωμένο με την στεριά.
Το νησάκι αυτό, Βόιδι ή Καλόγερος ή Φίλιππος (Fra Filippo) ή νησί των Τριάντα εννέα (Trentanove), καταστράφηκε από τους σεισμούς των ετών 1840, 1893 και 1953. Το εκκλησάκι και η μονή παραχωρήθηκαν από την Βενετία στον ιστοριογράφο Γεώργιο Σέρρα το 1642. Αργότερα (1672) περιήλθε στην ιδιοκτησία του Μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου του Κάστρου, που τα έδωσε μαζί με το νησάκι σε εδαφονομή (1749) στο μοναχό Π. Φωκά. Από τα παλιότερα χρόνια ως την εποχή της Αγγλοκρατίας η εκκλησία και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βόιδι γιόρταζαν κάθε χρόνο την ημέρα της επετείου του Μεγαλομάρτυρα και η θάλασσα ένα γύρω έπηζε από βάρκες με προσκυνητές. Το πανηγύρι στο Βόιδι ήταν ένα από τα λαμπρότερα της περασμένης Ζακύνθου. Το 1840 το εκκλησάκι και το μοναστήρι έπεσαν από τους σεισμούς. Το λαμπρό πανηγύρι και οι βαρκάδες έσβησαν από τότε.
Ύστερα χάθηκαν ακόμη και ερείπια. Οι σεισμοί και το πέλαγος αφάνισαν κάθε ανάμνηση και σήμερα υπάρχει μόνο στη μέση της θάλασσας ένας έρημος μικρός σκόπελος.


Συμπληρώνω δύο επιπλέον στοιχεία, που συνέβαλαν στην καταστροφή του:
Α. Οι Ιταλοί κατά την διάρκεια της κατοχής, όπως επίσης μού είπε ο Ι. Π., κτυπούσαν από το Ακρωτήρι δίπλα από τον φάρο, τον σκόπελο με κανόνια για να δοκιμάζουν την ευστοχία τους και
Β. Η κορυφή του κόπηκε και έπεσε στη θάλασσα στο σεισμό του 1988.

Για την ονομασία του σκοπέλου υπάρχουν πολλές παραδόσεις, ότι εκτελέστηκαν εκεί 39 ποπολάροι που έλαβαν μέρος στο Ρεμπελιό ή ότι εκτελέσθηκαν 39 κάτοικοι από το χωριό Κερί που ήθελαν να εκλέξουν δικό τους Προβλεπτή.
Σαν επικρατέστερη όμως θεωρώ την άποψη του αείμνηστου Χρήστου Λιβέρη, ο οποίος αναφέρει στο έργο του «Τοπωνύμια της Ζακύνθου», εκδόσεις Ερμής, σ. 33, ότι οι Ενετοί πάνω σε αυτό κατασκεύασαν οχυρώματα με κανόνι και τα προσδιόριζαν με τον αριθμό 39 όπως και στην περίπτωση της νησίδας Τεσσαράκοντα στον Αλυκανά, η οποία –δυστυχώς- έχει καλυφθεί από την Θάλασσα.


Μερικές διευκρινήσεις για τις δημοσιευόμενες εδώ υποβρύχιες φωτογραφίες:
*** Τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Διονύσιο Δρακόπουλο τον Σεπτέμβρη του 2009 και τον ευχαριστούμε πολύ.
*** Οι αρχικές που είχα τραβήξει το 1995 και οι οποίες θα ήταν ένα υπόβαθρο για την φθορά που έχει υποστεί η κατασκευή, δανείστηκαν κάπου και δυστυχώς χάθηκαν.
*** Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες αφορούν ένα βράχο πάνω στον οποίο κάποιοι σκάλισαν ένα Λιθάρι, πιθανόν για να το μεταφέρουν σε κάποιο Λιοτρίβι αλλά τελικά δεν το ολοκλήρωσαν. Δεν έχω πληροφορίες γι’ αυτό.
*** Οι υπόλοιπες φωτογραφίες αφορούν τον πυθμένα της στέρνας, στην οποίαν αναφερόμαστε παραπάνω.

Η ελαιογραφία του σκοπέλου Βοϊδιού, ως νησιού και με πανηγύρι, είναι καμωμένη από τον Ζακυνθινό ζωγράφο και αγιογράφο Χρήστο Ρουσέα και ανήκει στον αγαπητό μας συγγραφέα Νιόνιο Μελίτα.


----------------------------------
Σημείωση Π.Κ.
Οφείλω από πλευράς του Ιστοχώρου μας να ευχαριστήσω από καρδιάς τη φίλη Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή για την τιμή να πρωτοπαρουσιάζει από το πολυπεριοδικό μας τις πολύ ενδιαφέρουσες εξερευνήσεις της.
Πρέπει να πω, ότι από διετίας προετοιμάζω ένα φωτο-ϊστορικό Αφιέρωμα στο Βόιδι, αλλά με τρόπο καλότυχο με πρόλαβε η πολύτιμη Φίλη Μαρία. Είμαι πολύ χαρούμενος, ότι από εκείνο το ατέλειωτο Αφιέρωμα (που πλέον θ' ακολουθήσει μεν, τροποποιημένο δε) παραχωρώ ευχαρίστως, για τις ανάγκες αυτής εδώ της σπουδαίας δημοσίευσης-ανακοίνωσης την πρώτη φωτογραφία (το Βόιδι μες από τα καλάμια της απέναντι όχθης) και το παρακάτω μικρό βίντεο, που αποτυπώνει τον σκόπελο αυτόν, καθώς παιχνιδίζει με τη θάλασσα του Ιονίου, η οποία εντέλει τον κατατρώει.

43 σχόλια:

Artanis είπε...

Είναι απίστευτο πως από ολόκληρο αυτό τον πέτρινο όγκο και το σύμπλεγμα των κρηρίων, έμειναν αυτές οι λίγες πέτρες και ο πάτος μιας στέρνας...Αν δεν υπήρχαν όμως και όλες αυτές οι μαρτυρίες, θα ξεχνιόταν ίσως η ιστορία...
Καλό βράδυ από ΝΖ,,,

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση!

Roadartist είπε...

Είσαι πολύ μπροστά πκ..
Τόσο πολυπράγμων, με εκπλήσσεις πάντα ευχάριστα!!
:)

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον και περιεκτική η ανάρτηση. ένα μεγάλο μπράβο και στους δυο για τις πληροφορίες που μας χαρίσατε

Haris Tortorelis είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση και το φωτογραφικό υλικό. Όντως, εγώ θυμάμαι ακόμα το Βόιδι με το κεφάλι του, την πέτρα που κατρακύλησε δίπλα το 1988. Αλλά δεν γνώριζα την ιστορία με την εκκλησία πάνω στο νησί. Η Παναγία του Βόιδι που την εορτάζουμε την Δευτέρα του Πάσχα και μεταφέρεται η ιστορική εικόνα από την εκκλησία στον λόγο του Στράνη στην Αγία Τριάδα, έχει σχέση με το νησάκι?

δ. μαγριπλής είπε...

τα Ιταλικά κανόνια μου θύμισαν ένα παιδικό παραμύθι που ο πατέρας θέλει να παντρέψει την κόρη με τον πιο δυνατό...έτσι μπροστά στο βουνό ανακαλύπτει τον άνθρωπο που σκάβει με την αξίνα τον βράχο....Αληθεύει λοιπόν πως το είδος μας μπορεί ακόμη και βράχους τεράστιους να αφανίσει...ότι πιο τραγικό το έχουμε κάνει...

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ μου Π.Κ.,
εκφράζω τον ενθουσιασμό μου γι' αυτή την ανάρτηση!!!
Το ιστολόγιό σου μας ανοίγει δρόμους ακόμα και στα βάθη της θαλάσσης!
Άξιος!

Ιωάννα είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Οι ιστορίες για τη νησίδα συνόδευαν τα παιδικά μας χρόνια. Αργότερα κατά τις επιστροφές μας στο νησί, έπρεπε να δούμε το κεφάλι του Βόιδι, για να πούμε επιτέλους φτάσαμε.
Θυμάμαι και κάποιες απόκριες που διακωμωδούσαν την Τασούν Τσιλέρ. Σε ένα μεγάλο πανώ είχαν γράψει: "Κάτω τα χέρια από τη βραχονησίδα του Βόιδι"
Αναμένω την έκδοση του έργου σας.

Μαρία Σ είπε...

Π.Κ.Χίλια ευχαριστώ για την φιλοξενία και την παρουσιαση σας
Πανέμορφη η Φωτό με τα καλάμια.
Είμαι χαρουμενη που σήμερα ανασύραμε από την λήθη το μικρό νησάκι.
Ευχαριστούμε εναν ενα τους καλούς φίλους του ιστολογίου για τα καλά τους λόγια.
Στον @Aris Tor ηθελα να πώ οτι ναι η λειτανία που γίνεται την δευτερη μέρα του Πάσχα ,από το ψήλωμα στην Αγία τριάδα της πόλης ,εχει σχέση με το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που ευρίσκεται ερειπωμένο απέναντι από το Βόιδι και δίπλα στη βρύση του Φάφλα.Αναμένουμε φωτό από τον @Π.Κ.
Και την Ιωάννα ηθελα να ρωτήσω τι σχέση εχει η Τασούν Τσιλέρ με το Βοιδι ?

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Είδες τι κάνει η Θάλασσα και οι ειδικές σευνθήκες του τόπου μας;;;; Ανατροπές της ίδιας της Ιστορίας... Προς γνώσιν και παραδειγματισμόν...

Καλά να είσθε εκεί στη Νέα Ζηλανδία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρόνι Μπου Σάμπα,

Χαίρομαι που σού άρεσε! Τα εύσημα στη Μαρία την και εξερευνήτριά μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Καλλιτέχνιδα του Δρόμου,

Πολύ μπροστά; Μα όποιος προπορεύεται τρώει τα πρώτα σκάγια... Χα, χα!

Εν προκειμένω η Μαρία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Βαγγέλη,

Να είσαι και εσύ καλά, να συνεχίσεις να δημιουργείς εικόνες απαράμιλλες με τη φωτομηχανή σου, όπως πάντα!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Άρη Τορτορέλη,

Είδες η Μαρία μας, τι ευκαιρίες γνώσης μάς προσφέρει!
Κι εγώ θυμάμαι το Βόιδι σχεδόν ολόκληρο. Ναι, η λιτανεία της Αγίας Τριάδας έχει άμεση σχέση με το Βόιδι, την οποίαν θα εξηγήσω σ' επόμενη ανάρτηση!

Να είσαι καλά!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δ. Μαγριπλή,

Ωραίο το παραμύθι σου και μάς οδηγεί με τον τρόπο του σε παραμυθία!

Να είσαι καλά να δημιουργείς! Φιλιά στην Οικογένεια!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Τι ωραία λόγια μάς λες! Η καλοσύνη σου μιλά!

Ευχαριστώ κι εκ μέρους της Εξερευνήτριας Μαρίας!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ιωάννα,

Τι νοσταλγικά που τα γράφεις! Γέλασα με την Τσιλέρ.

Όμως δεν κατάλαβες τα γραφόμενά μου σε παραπάνω σχόλιο. Δεν πρόκειται περί έκδοσης κάποιου έργου, αλλά για μιαν από καιρό προετοιμαζόμενη ανάρτηση εδώ στον ιστότοπό μας.

Ευχαριστώ πάντως!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλη Μαρία,

Οι ευχαριστίες είναι όλες δικές μου και των φίλων της σελίδας μας. Η σημερινή σου εξερεύνηση αρίστη και αξιομνημόνευτη!

Εάν μπορώ να ερμηνεύσω την Ιωάννα, εννοεί, ότι τότε που οι Τούρκοι εποφθαλμιούσαν (και δεν έπαψαν ποτέ μέχρι σήμερα) τις βραχονησίδες του Αιγαίου, στις Απόκριες λέγαμε κι εμείς οι Ζακύνθιοι στην Τσιλέρ (Υπουργό της Τουρκίας) "Κάτω τα χέρια από τη βραχονησίδα Βόιδι" ήτοι την δική μας Ιόνια βραχονησίδα. Χα, χα!!!

Ανώνυμος είπε...

η κάθε πέτρα της Ελλάδας κρύβει μια μεγάλη ιστορία.

γεγονός είναι ότι τα έθνη που έχουν πλούσια ιστορία έχουν περάσει και πολύ μεγάλες δυστυχίες

kiki είπε...

Ωωωωωωωωωω! καλέ που βρήκατε υποβρύχιες;;; Τόσο μπροστά είσαι Μαράκι μου; Καταπληκτικό ρεπορτάζ και πολύ καλή η φωτογράφηση από τον κ. Δρακόπουλο! Ήταν τέτοια κτήρια επάνω και τώρα έχει μείνει μια σταλούλα; Τι κρίμα... Και τα κτήρια άραγε; Στον πυθμένα; Εκπληκτικό πάντως το στρογγυλό εύρημά σας!!! Όταν έπεσε την τελευταία φορά, ήταν ό,τι είχα έρθει στη Ζάκυνθο... Τέτοιες μερες...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Κάθε πέτρα ιστορία και δάκρυ και μάς πληγώνει κατάκαρδα για πολλούς και διάφορους λόγους! Αυτή είναι η πατρίδα μας!

Σε χαιρετώ φιλικά, αγαπητέ! Πάντα σου να ηλιογραφείς τα Ωραία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Είδες, είδες τι ωραία πράγματα μάς επιφυλάσσει η ενεργητικότητα του Νου της Μαρίας; Δεν ικανοποιούμασταν μόνον στα ισόγεια, αλλά επιδιδόμαστε πλέον και στις υποβρύχιες εξερευνήσεις!!!

Η Μαρία πάντα στην πρωτοπορία! Την ευχαριστούμε ξανά και ξανά!
Φαντάσου να γινόντουσαν όλ' αυτά (και σε άλλες περιπτώσεις εννοώ) συστηματικότερα και μάλιστα από την Πολιτεία. Θ' ανακαλύπταμε πράματα και θάματα!

Να παρακολουθήσεις και τη συνέχεια, με φωτογραφίες από την απέναντι όχθη του Βοϊδιού και τη βρύση του Φάφλα.

Καλό σου ξημέρωμα.

Άστρια είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση, με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς.

Αγαπητέ Π.Κ., μόλις ανήρτησα ένα θέμα που θα ήθελα οπωσδήποτε:)να δεις.

Δέσποινα είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στην κ. Σιδηροκαστρίτη για την άκρως ενδιαφέρουσα εξερεύνηση και στον Π.Κ. για την ανάρτησή της! Ένα από τα καλύτερα θέματα που έχω δει ποτέ στα blogs!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Άστρια,

Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Να είσαι πάντα καλά!

υ.γ. Θα περάσω οσονούπω να δως περί τίνος πρόκειται.

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Νομίζω ναι, είναι μια από τις αξιοσημείωτες αναρτήσεις μας!!! Η μαρία μερίμνησε γι' αυτό και ξανά την συγχαίρουμε και την ευχαριστούμε!

π. Αντώνιος Καλόφωνος είπε...

Ως εφημέριος της Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου, στην οποία υπαγόταν το πάλαι ποτέ εκκλησάκι στο Βόιδι, συγχαίρω όλους τους συντελεστές αυτής της άρτιας παρουσίασης!

Ευχαριστούμε την κ. Μαρία Σιδηροκαστρίτη για τη συμβολή της στη γνωριμία μας με χώρους αλλοτινούς και οριστικά χαμένους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή μας Μαρία,

σας αξίζουν θερμα συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε για να αναδείξετε θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας και πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια. Για ό,τι θελήσετε με χαρά πάντα θα προσπαθήσουμε να συνδράμουμε στο βαθμό που μπορούμε.

Με φιλικότατους χαιρετισμούς και ειλικρινείς ευχές για καλή συνέχεια,

Νιόνιος και Έρικα Μελίτα

Daniel είπε...

Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων τόσο η κυρία Μαρία Σιδηροκαστρίτη όσο κι εσύ π.Π. για την ανάρτηση!!
θαμάσια ανάρτηση!!!
πολλά ευχαριστώ από καρδιάς!
με την αγάπη μου,
δ.μ.τ.

Οίακας είπε...

Εξαιρετικό!!! Μπράβο σε όλους!
(δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα ένα βιντεάκι με το φωτογραφικό υλικό και μια αφήγηση!)

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Αντώνιε,

Κρίμα να μην υπάρχει το εκκλησάκι εκεί, ώστε να τελούμε πανηγυράκια...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητοί μου Νιόνιο και Έρικα Μελίτα,

Δικαίως ο έπαινος στη Μαρία μας, τον θησαυρό μας!

Ευχαριστώ για το πέρασμά σας από τα Τετράδιά μας εδώ! να μάς έρχεσθε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντανιέλ (Διονυσία Μελβουρνιώτισσα),

Ευχαριστούμε αμφότεροι! Κυρίως και αξίως στη Μαρία μας!

Να είσαι πάντα καλά, μαζί με όσους αγαπάς!

P. Kapodistrias είπε...

@ Οίακα,

Ωραία η σκέψη σου, αλλά μάς ζητάς δύσκολα. Δεν είμαστε και πολιτεία για να τα κάμουμε όλ' αυτά... Εντελώς ερασιτεχνικά και ιδιωτικά δρούμε... Όπως και ο κάθε Έλληνας, ατυχώς...

Ευχαριστούμε!

Χαρά Θ. είπε...

Για άλλη μια φορά μένω άφωνη, και για Σας πατέρα Καποδίστρια,που μόνο σε ιερωμένο δεν αντιστοιχούν τέτοια blogs(επιτρέψτε μου) είστε έτη φωτός μπροστά,και για την αγαπημένη και αξιοθαύμαστη Μαρία, για την ευρυμάθειά της γύρω απο την "ωραία & μόνη Ζάκυνθο" που μας κατατρώει τα σωθικά,για τις δραστηριότητές της που είναι ανεξάντλητες,για την διάθεσή της για προσφορά των γνώσεών της προς όλους μας.
Ευχαριστούμε ειλικρινά για τα ταξίδια στην τοπική μας ιστορία (και όχι μόνο)που μας προσφέρετε.
Υ.Γ. είμαι αθεραύπετος εραστής του ομώνυμου πανηγυριού τη Νιά Δευτέρα & εξάλλου είχα την τύχη όχι μόνο να προλάβω ατόφιο το νησάκι,αλλά να το επισκεφθώ κολυμπώντας πολλά-πολλά χρόνια πρίν,χωρίς η νιότη τότε να με υποψιάζει για την ιστορία του.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ π. Καποδίστρια,

σας διαβάζουμε συστηματικά και σας έχουμε κάνει και "bookmarked" στα "Αγαπημένα" μας, απλώς δεν αφήνουμε συχνά σχόλια.

Καλή συνέχεια και σε σας, αναμένουμε νέα posts.

Νιόνιος και Έρικα Μελίτα

Παύλος Φουρνογεράκης είπε...

Τι έκπληξη η υποβρύχια φωτογραφική αποκάλυψη των μνημείων μας! Είμαι έτοιμος για αυτοψία.
Μπράβο στη Μαρία Σιδηροκαστρίτη και σε σένα!

Οίακας είπε...

Έχετε δίκιο... Βασικά ενθουσιάστηκα! Είδα και το βιντεάκι στο τέλος και ήταν σαν να ήμουν εκεί και να έκανα τη βουτιά γνωρίζοντας παράλληλα και το τι ακριβώς βλέπω (χάρη στην έρευνα)! Κεκτημένη ταχύτητα...
Κάποια στιγμή θα σας εξηγήσω τι εννοώ με δείγμα (ελπίζω)...
Και πάλι μπράβο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Χαρά Θ.,

Χαίρομαι που μάς ξαναήρθες! Ως ιστοσελίδα είχαμε νοσταλγήσει τον όμορφό σου λόγο, με τις καίριες σκέψεις και τη γλαφυρότητα!

Ωραία μάς πληροφορείς περί του Βοϊδιού! Ευχαριστούμε πολύ! Ώστε πήγες και κολυμπώντας;;;;; Τυχερούλα!!!!!

Η τιμή στην Μαρία Σιδηροκαστρίτη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νιόνιο και Έρικα Μελίτα,

Ευχαριστούμε για την προτίμηση. Θέλουμε και τα σχόλιά σας, ώστε να έχουμε διάθεση να συνεχίζουμε!

Όλα τα καλά να έχετε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παύλε Φουρνογεράκη,

...δηλαδή τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων;;;;;Ή, μάλλον, το σώμα επί τα ύδατα του βυθού;;;;;;;;;

Μπράβο!!!!!!!!!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Οίακά μας,

Περιμένω την εξήγηση! Είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστώ!!!

Να περνάς καλά με υγεία και δύναμη!

Unknown είπε...

Θυμάμαι όταν την δεκαετία του'70 με το καίκι"Ο Πέτρος ο Ταλαίπωρος" του Κόκκινου(του παππού μου) σαλπάραμε από το Μικρό Νησί για τη Χώρα,το Βόιδι ήταν το ορόσημο της άφιξης μετά το τρίωρο-τετράωρο ταξίδι...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails