© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο ντοκιμαντέρ του Μανώλη Δημελλά "Ain al-Hilweh" ("Eye of beauty")


Μανώλης Δημελλάς, βραβευμένος σκηνοθέτης του δημιουργικού ντοκιμαντέρ και συνεργάτης του Ίσκιου μας, ήδη ετοιμάζει τη νέα του δουλειά. Από πλευράς μας δεν θ' αναφερθούμε σε αυτήν, αλλά θα παραμερίσουμε, ώστε να μάς εξηγήσει ο ίδιος παρακάτω περί τίνος πρόκειται. Εκείνο απλά που λέμε εμείς είναι, ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην οπτική του, ευχόμαστε μάλιστα όλα να τού έρθουν ευνοϊκά και αυτή τη φορά!
π. Π.Κ.]

 Το θέμα μας αυτήν τη φορά, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες του Λιβάνου. Είναι 300.000, 400.000 ή περισσότεροι; Kανείς δεν γνωρίζει. Ζουν σε άθλιες συνθήκες εδώ και 60 χρόνια σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο.

Οι προσφυγικοί καταυλισμοί, άλλοι παράνομοι, άλλοι νόμιμοι έχουν το "άρωμα" από τις φαβέλες τις Nοτίου Αμερικής, μα σε ένα αραβικό στιλ.
 

Για τους Παλαιστίνιους του Λιβάνου η καθημερινότητα είναι μια τραγωδία. Tους απαγορεύεται να ασκήσουν 70 διαφορετικά επαγγέλματα, απαγορεύεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, απαγορεύεται ακόμα και η αγορά οικοδομικών υλικών, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε καμία κοινωνική υπηρεσία του Λιβάνου. Το 60% είναι άνεργοι και το 70% ζει με 1 δολάριο την μέρα που ισοδύναμή με 1 κιλό μπανάνες.

Εκπαίδευση και υγεία τούς παρέχεται από τα ειδικά γραφεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Έχουν 30 κέντρα υγείας (περίπου 1 γιατρός για 10.000), ενώ υπολογίζεται ότι ο ΟΗΕ ξοδεύει κάθε χρόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το απίστευτο ποσό των 35$ για κάθε Παλαιστίνιο πρόσφυγα στο Λίβανο.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 86% των προσφύγων πιστεύει πως η επιστροφή στην πατρίδα τους πλησιάζει. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μα αυτό μόνο τους κρατά ζωντανούς.

Σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για τους λαθρομετανάστες, αν δούμε πώς επιβιώνουν, αν συναισθανθούμε σε κοινό χρόνο, θα συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της προσπάθειάς τους.
Το θέμα δεν είναι να κλείνουμε πόρτες, μα ν' ανοίγουμε τα μάτια μας σε όλα αυτά που τρέχουν γύρω μας.

Υ.Γ.
"Ain al-Hilweh" (Eye of beauty): Ο μεγαλύτερος καταυλισμός Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο (περίπου 50.000). Έχει χαρακτηριστεί από τα λιβανέζικα Μ.Μ.Ε. "unlaw zone".

4 σχόλια:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

χίλια μπράβο στον κ. Δημελλά που θίγει αυτό το ζήτημα. τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη για να δει ο κόσμος τα προβλήματα των Παλαιστινίων εν πρώτοις και των Αράβων γενικώς. η ίδρυση του παράνομου και απάνθρωπου ψευδοκράτους των σιωνιστών έφερε τόσους πόνους σε τόσες γενιές...
ο λίβανος και όλοι οι άραβες πρόδωσαν την Παλαιστίνη και τους Παλαιστίνιους, μόνο πρόσφατα άρχισαν στο λίβανο να ενδιαφέρονται για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των προσφύγων.
όσο για τα χρήματα του ΟΗΕ ας τα ξοδέψει σε άλλες λύσεις πιο δίκαιες, και όχι στις τσέπες κάποιων...!
οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην Παλαιστίνη και θα γυρίσουν και αλλοίμονο στον κλέφτη όταν επιστρέψει ο οικοδεσπότης...
Υ.Γ. 1) το όνομα Αιν Ελ Χέλουε μπορεί να σημαίνει: "H Γλυκιά Πηγή" ή "το Μάτι της Όμορφης" και όχι το μάτι της ομορφιάς, οι ντόπιοι θα ξέρουν ποια από τις δυο επιλογές ισχύει.
2) τα ΜΜΕ που χαρακτήρισαν αυτόν τον καταυλισμό, και άλλους, ως unlaw zone ανήκουν σε συγκεκριμμένα κόμματα της δεξιάς και δεν το συμμερίζονται όλα τα λιβανέζικα ΜΜΕ τέτοιος χαρακτηρισμός (και αυτά αποτελούν πλειονότητα).

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

ελπίζω στο ντοκιμαντέρ να βρει λίγο χώρο ο μεγάλος σκιτσογράφος Naji Al Ali o οποίος έζησε στον καταυλισμό και διώχτηκε όπου γης και στο τέλος δολοφονήθηκε στο λονδίνο. ΔΕΝ επιτρέψαν να θαφτεί στον καταυλισμό όπως επιθυμούσε ο ίδιος...

P. Kapodistrias είπε...

@ Roni,

Ευχαριστώ για τη συμβολή σου στο θέμα. Είσαι ο καταλληλότερος για να ομιλέι επί των θεμάτων αυτών!...

Έχουμε εμπιστοσύνη στον Μανώλη!

ΔΗΜΕΛΛΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
ΨΗΦΟ ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ!!!!!

The eye of beauty είπε...

eye of beauty:
http://eyeofbeauty.blogspot.com/

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails