© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

"Σπαργανωμένος Ήλιος"



Η δεσποτική γιορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού, είναι μια ιδιαίτερη γιορτή. Ο έναρθρος λόγος, ποτέ δεν μπόρεσε να αποδώσει όλες τις αποχρώσεις των υποκειμενικών, προσωπικών, ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα άλλο ηχητικό μέσο για να εκδηλώνεται και να εκφράζεται: τον Μουσικό Λόγο.

Η Ζάκυνθος εκφράζεται με τον δικό της Μουσικό Λόγο, υμνώντας την ιδιαίτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, συνεχίζοντας την ιδιαίτερη μουσική της τεχνοτροπία. Η φωτεινή βραδιά των Χριστουγέννων θα γεμίσει τις καρδιές μας, με ευχητικούς και εγκωμιαστικούς ύμνους, κλασικά έργα, κάλαντα του κόσμου και γλυκιές μελωδίες. Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος οργανώνουν και φέτος μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία, την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και ώρα 8, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης μας.

Το πολυφωνικό μέρος και την ορχήστρα στελεχώνουν οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος και η Ιόνιος Φιλοκαλία.
Διευθύνουν οι: Νίκος Γράψας και Παναγιώτης Μαρίνος.
Σολίστ: Στέλλα Μικρούλη – Σοπράνο, Ανδριάνα Λυκούρεση – Σοπράνο, Αλέξανδρος Αμανατίδης – Τενόρος.
Φιλική Συμμετοχή: Διονύσης Σούρμπης – Βαρύτονος.
Κείμενα: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, στον οποίον ανήκει και ο γενικός τίτλος της βραδιάς "Σπαργανωμένος Ήλιος".
Τα μουσικά έργα είναι των: W. A. Mozart, Frank, Bach / Gounod, Κ. Σαμσαρέλου, Θεμ. Πολυκράτη, Ν. Γράψα, Παν. Μαρίνου, Χριστουγεννιάτικοι Ζακυνθινοί Εκκλησιαστικοί ύμνοι Αγνώστων, Κάλαντα και χριστουγενιάτικα τραγούδια του κόσμου (Ισπανία, Μικρά Ασία, Ιταλία, Αγγλία).

Τα χορωδιακά μέρη θ' αποδώσουν 16 ανδρικές και γυναικείες φωνές, ενώ τα μουσικά μέρη θα καλύψει 12μελής ορχήστρα.

Η σπουδαία αυτή μουσική εκδήλωση, τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου, της Μητρόπολης Ζακύνθου και του Επιμελητηρίου Ζακύνθου.

Η Μουσική δεν ανήκει στους «ειδικούς». Είναι πανανθρώπινη, παγκόσμια, διαχρονική πολιτισμική αξία. Ο μουσικός λόγος, ανήκει στο σύνολο της ανθρωπότητας, στον κάθε ένα από εμάς, αποτελούν κληρονομιά μας. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει το μουσικό του αισθητήριο. Αρκεί να στρέψει το ενδιαφέρον του. Να εμπιστευτεί τις αισθήσεις του. Να αφιερώσει λίγες ώρες για να ακούσει, συγκεντρωμένος, ό,τι πιο όμορφο δημιούργησε ο ανθρώπινος νους. Την βραδιά των Χριστουγέννων του 2009, θα προσπαθήσουμε να την αφήσουμε βαθιά χαραγμένη στις μνήμες μας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


Πηγή:
Ημέρα τση Ζάκυθος

3 σχόλια:

Χαρά Θ. είπε...

Θάμαστε ολοι εκεί, να σπαργανώσουμε το Νεογέννητο με την άχνάδα της ψυχής μας.
Χρόνια Πολλά,Βοήθειά μας ο Αγιος.

Άστρια είπε...

Πολύ όμορφα θα είναι!
Μπράβο!

Μου έδωσες αφορμή να σκεφτώ από αυτό που είπες π.κ. "Η Μουσική δεν ανήκει στους ειδικούς, είναι πανανθρώπινη ....",
ότι δυστυχώς έχουμε γεμίσει από "αυθεντίες", όπως και σε πολλές άλλες μορφές της τέχνης, που υπεροπτικά, θέλουν να μονοπωλούν αυτό το δικαίωμα όλων.
Καλό βράδυ:)

kiki είπε...

Αν με κλείσει το καράβι εδώ, με βλέπω εκεί!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails