© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Αναστάσιμες εμπειρίες στη Νότιο Αφρική με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, κατά την Κυριακή του Αγίου Πάσχα, στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Γιοχάνεσμπουργκ από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ.


Στον κατάμεστο από Έλληνες, Κυπρίους και γηγενείς ορθοδόξους ιερό Ναό παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασιλική Γούναρη, οι κ.κ. Αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι αδελφοτήτων, συλλόγων και σωματείων κ.α.

Στη συνέχεια όλοι μαζί με τον Πατριάρχη έψαλαν τους αναστάσιμους ύμνους, αντήλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και έλαβαν τα πατροπαράδοτα πασχαλινά αυγά. Μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας παρετέθη εόρτιο δείπνο από την Ενοριακή Κοινότητα Παντανάσσης.


Στο πασχάλιο μήνυμά Του ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«...είναι εκ Θεού ευλογία η αποδημία μου το φετινό Πάσχα στη Νότια Αφρική, όπου λάμπει με τη σοφία της και τη μαρτυρία του αγώνα της για την ελευθερία της σκέψης, η χαρισματική μορφή του Νέλσονος Μαντέλα. Και επ’ αφορμή της εδώ παρουσίας μου είναι χρήσιμο να σκεφθούμε τι έχουν πετύχει οι άνθρωποι της Αφρικής με τους αγώνες τους, αλλά και πόσα ακόμα βήματα πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διατρέχοντας απ' άκρου εις άκρον τη Μαύρη Ήπειρο συναντώ κοινωνίες που κατ' όνομα μόνο στηρίζονται στην αρχή της ισότητας. Στην πραγματικότητα όμως δεν προστατεύονται αποτελεσματικά θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ειρήνη, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ευτυχία...Αν όλοι κατανοήσουμε ότι ο Χριστός μας υπέφερε, θανατώθηκε και αναστήθηκε γιά όλους ανεξαρτήτως τους ανθρώπους αυτού του κόσμου, που μπορεί να έχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά έχουν κοινό προορισμό, την αγιαστική εξύψωση της ανθρώπινης ύπαρξης ως εικόνας και ομοίωσής Του, τότε θα βρει χώρο στις κοινωνίες μας η ανοχή, η κατανόηση, ο σεβασμός, η αγάπη...


...Πέρασε πλέον η εποχή που μπορούσαν κάποιοι να επιβληθούν στους υπολοίπους επικαλούμενοι την φυλετική τους υπεροχή ή το μονοπώλιο στην αλήθεια. Πέρασε πλέον η εποχή που μπορούσαν κάποιοι θεληματικά να απομονωθούν και εγωϊστικά να ζήσουν μέσα στην τρυφή. Ζούμε πλέον στην εποχή όπου το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης δεν έχει καταλύσει μόνο τα σύνορα των αγορών και των κερδών, αλλά έχει καταλύσει και τα σύνορα των προβλημάτων και των αγωνιών.


 Είναι ανάγκη λοιπόν να εργαστούμε για τον αληθινό φωτισμό των ανθρώπων. Έχουμε χρέος να συγκρουστούμε με το δογματισμό και να ακολουθήσουμε το δύσβατο, αλλά ασφαλή δρόμο της πίστης στον Αναστάντα Κύριο. Σ’ Εκείνον που κατ’ εξοχήν θεμελίωσε τις πανανθρώπινες αξίες. Αυτές τις αξίες λησμονήσαμε και οδηγήσαμε τον κόσμο μας σε κρίσεις πάσης φύσεως, όπως και αυτήν που στη παρούσα χρονική στιγμή διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα».


Κατά τον πανεπίσημο Εσπερινό της Αγάπης ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Τζέρμιστον.

 Προηγουμένως υποδέχθηνε στα προπύλαια του Ναού το Άγιο Φως, το οποίο αφίχθη το πρωινό της ίδιας ημέρας στην Νότιο Αφρική από την Αθήνα. Ακολούθησε πασχάλια συνεστίαση στους παρακειμένους χώρους της Ελληνικής Κοινότητος Τζέρμιστον, όπου ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους, εν όψει της περατώσεως της πολυήμερης ποιμαντικής περιοδείας του στη Νότιο Αφρική, χθες Δευτέρα της Διακαινησίμου, 5 Απριλίου.
Πηγή: Επίσημος ιστότοπος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails