© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ο λόγιος και μουσικός Διονύσιος Φωτεινός κατά Παναγιώτην Ανδριόπουλον

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας



Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και πιστούς Φίλους μου. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μακρόχρονης ήδη φιλίας είναι ότι τον θαυμάζω γενικώς και ειδικώς. Άλλωστε, για να ευδοκιμήσουν οι φιλίες και να υπερβούν τις κατά συνθήκην γνωριμίες είναι ανάγκη -θεωρώ- να στηρίζονται πρωτίστως στον θαυμασμό. Είναι αυτό που συνιστά η παροιμία: "Με καλύτερόνε σου φάε και πιε και νηστικός ασήκω"! Και ο Παναγιώτης είναι πρώτος σε όλα του! Δεινός Θεολόγος (γι'  αυτό και πετροβολιέται ασύστολα από τους κατά συρροήν ευσεβοφανείς των ημερών μας), έγκριτος μουσικός, ανύστακτος blogger, πιστός στις σχέσεις του, διαρκώς χαμογελαστός, αλλά και καλός -ως αποδεικνύεται- ιστορικός ερευνητής!

Η ανά χείρας μελέτη του το αποδεικνύει περίτρανα! Φέρει τον τίτλο "Διονύσιος Φωτεινός εκ Παλαιών Πατρών λόγιος και μουσικός 18ου-19ου αιώνος" και αποτελεί επιστημονική ανακοίνωση - ανάτυπο από τα Πρακτικά του Έκτακτου Αχαϊκού Πνευματικού Συμποσίου 2006 (Αίγιον 26-28 Μαΐου 2006), που κυκλοφορήθηκαν στην Αθήνα 2009, σελ. 235-264. Ασχολείται διεξοδικά με αυτή τη φωτεινή μορφή των Πατρών, τον Διονύσιο Φωτεινό, ο οποίος εκδαπανήθηκε καθ' όλη την ολιγόχρονη ζωή του (γέννηση, Πάτραι 1777 - θάνατος, Βουκουρέστι 1821) στη μουσική, στη λογοτεχνία, στην ιστοριογραφία, δραστηριοποιούμενος ουσιαστικά στη Ρουμανία. Μυημένος μάλιστα στη Φιλική Εταιρεία συνεισέφερε κατά χρέος στην πατρίδα. Μπορούμε δηλαδή να διατυπώσουμε λόγο περί μιας πολυεδρικής προσωπικότητας της λογιοσύνης των προεπαναστατικών χρόνων, ο οποίος ως αφιερωμένος τεχνίτης εργάσθηκε το κατά δύναμιν στην οικοδόμηση του Νέου Ελληνισμού.

Η εργασία του Φίλου Ανδριόπουλου, με την αρτίωση που την διακρίνει, μάς έδωσε την ευκαιρία ώστε ο συσκοτιζόμενος ολοένα νους μας, να φωτισθεί από τον Φωτεινό Διονύσιο των Παλαιών Πατρών! Παναγιώτη, σ'  ευχαριστούμε για τη μέθεξη!

* Ολόκληρη την εργασία Ανδριόπουλου περί Φωτεινού, μπορείτε ν'  αναγνώσετε εδώ.

1 σχόλιο:

panagiotisandriopoulos είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά, αγαπητέ μου Π.Κ. για την υπερβάλλουσα αγάπη σου!
Με συγκινείς και ταυτόχρονα με θέτεις προ μεγαλυτέρας ευθύνης για όλα όσα μου ...καταμαρτυρείς...
Προσεύχομαι να έχω σ' όλη μου τη ζωή αληθινούς φίλους και οδηγούς εν τω βίω σα και σε!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails