© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ο Δρ Βασίλειος Δ. Τζέρπος για "Το ιωάννειο πρόβλημα"

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ο νέος θεολόγος Βασίλειος Δ. Τζέρπος είχε την καλοσύνη προ καιρού να μάς χαρίσει πριν από καιρό την διδακτορική του διατριβή, με θέμα "Το ιωάννειο πρόβλημα. Συμβολή στη μελέτη της ιωάννειας γραμματείας", εκδεδομένη από τις Εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2009, σελίδες 584.

Ο καλός επιστήμονας ψαύει με την απαιτούμενη σοβαρότητα το πρόβλημα της ταυτότητας του συγγραφέα, τον τόπο, τον χρόνο και τις συνθήκες γραφής των ιωαννείων έργων της Καινής Διαθήκης, δηλαδή το Δ΄ Ευαγγέλιο, τις τρεις Καθολικές Επιστολές και την Αποκάλυψη. Με τα δύσκολα καταπιάστηκε ο αγαπητός μας ερευνητής, αλλά τα κατάφερε και με το παραπάνω, υπό την επίβλεψη των κ.κ. Εποπτών Καθηγητών του.

Μετά την εκτεταμένη Εισαγωγή (Ιστορική ανασκόπηση της νεώτερης επιστημονικής έρευνας), το Α΄ Μέρος ασχολείται με τον Απόστολο Ιωάννη και τα φερώνυμα έργα του (Οι σχετικές μαρτυρίες της Εκκλησιαστικής Παραδόσεως, του Γνωστικισμού και της Αποκρύφου Γραμματείας) και το Β΄ Μέρος πραγματεύεται τις σχετικές με το "ιωάννειο πρόβλημα" μαρτυρίες των ιωαννείων έργων του Κανόνος της Κ.Δ. Ακολουθούν εμπεριστατωμένα Συμπεράσματα, Γενικά Συμπεράσματα, πλούσια Βιβλιογραφία και σε Παράρτημα για την Κανονική Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας περί του Κανόνος των βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Πρόκειται σαφέστατα για ένα αξιοπρόσεκτο σύγγραμμα, το οποίο αναμφίβολα πλουτίζει τις θεολογικές σπουδές και μορφώνει τους ενδιαφερόμενους ως προς πτυχές (όχι ευκαταφρόνητες) ιστορικών προσώπων και τόπων και καταστάσεων, που άπτονται με τον έναν ή άλλον τρόπο την επίγεια παρουσία του Χριστού.

Οι απαντήσεις περί του "ιωαννείου προβλήματος" στα Συμπεράσματα της διατριβής Τζέρπου, τον οποίον συγχαίρουμε από καρδιάς, ευχόμενοι και σε ανώτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails