© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Στιγμές από την Ημερίδα "Η Γκιόστρα στη Ζάκυνθο"

  Χώρα του Τζάντε, χθες το βράδυ 


Με μια καλά δομημένη και υποδειγματική -θα λέγαμε- καθ' όλα Ημερίδα εξετάστηκε επιστημονικά το πατροπαράδοτο έθιμο της Γκιόστρας στη Ζάκυνθο. Διοργανωτές της συνάντησης αυτής ήταν η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Giostra di Zante και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, στην αίθουσα του Κινηματογράφου "Φώσκολος", στην Πλατεία Σολωμού, χθες το βράδυ.


Στο Προεδρείο ήταν ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων συγγραφέας Νιόνιος Μελίτας (δεξιά στη φωτό) και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Κώστας Καποδίστριας (αριστερά στη φωτό).


Η πρώτη ανακοίνωση ήταν της Θεατρολόγου Πηνελόπης Αβούρη, η οποία ανάπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: "Από το κονταροκτύπημα στην Γκιόστρα του δαχτυλιδιού. Η εισαγωγή του καραναβαλικού στοιχείου στην πολεμική προετοιμασία".


Η δεύτερη ανακοίνωση ήταν της Αρχαιολόγου και Διευθύντριας του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Κατερίνας Δεμέτη, αφορούσε στο πώς το παιδικό βλέμμα έχει αποδώσει εικαστικά το δρώμενο της Γκιόστρας και είχε τίτλο: "Με τα μάτια των παιδιών...".

Η τρίτη αξιοπρόσεκτη ανακοίνωση ήταν της Δικηγόρου Πιερρίνας Κοριατοπούλου και είχε θέμα: "Η συμβολή της Γκιόστρας στον εορτασμό σημαντικών γεγονότων. Οι νίκες  του Ναπολέοντα αφορμή για τη διοργάνωση Γκιόστρας στην Κέρκυρα το 1809".
Ατυχώς, δεν καταφέραμε ν' αποτυπώσουμε φωτογραφικά την καλή ομιλήτρια. Απολογούμαστε γι' αυτό...


Η τέταρτη (ανατρεπτική, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε) ανακοίνωση ακούστηκε από τον Κοινωνιολόγο Σπύρο Ξένο και είχε θέμα: "Το λαϊκό δρώμενο της Γκιόστρας στη Ζάκυνθο και οι συμβολικές του διαστάσεις".


Η πέμπτη ανακοίνωση, μεστή νοημάτων και συγκίνησης, αυτή του Φιλολόγου Γιώργου Φιορεντίνου, είχε θέμα: "Η Γκιόστρα στη σύγχρονη ζακυνθινή ποίηση".


Η έκτη ανακοίνωση, κατά πάντα σημαντική, ήταν του Ποιητή και Προέδρου του Σωματείου "Giostra di Zante" Διονύση Φλεμοτόμου με θέμα: "Μιχαήλ Καλόφωνος: Ένας Ζακύνθιος ιππότης με προνόμια διοργάνωσης Γκιόστρας".


Τέλος, η Χορωδία Ζακύνθου "Η Φανερωμένη" απέδωσε τέσσερα όμορφα τραγούδια, υπό την διεύθυνση του άξιου μαέστρου της Κώστα Μεϊντάνη. Τα δύο από αυτά μπορείτε να τα δείτε και να τ' ακούσετε στα βιντεάκια μας που ακολουθούν:


1 σχόλιο:

kiki είπε...

Και του χρόνου να ξαναγίνουν οι εκδηλώσεις!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails