© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η Συναυλία "Από το Πάθος στην Ανάσταση" στο Germiston του Johannesburg

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010
 Ανταπόκριση από Νότιο Αφρική

Για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε στην Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Germiston στο Johannesburg, η καθιερωμένη Συναυλία "Από το πάθος στην Ανάσταση", που γίνεται εντός του Ναού λόγω του ότι, λόγω του γοτθικού ρυθμού του, που ευνοεί τέτοιου είδους συναυλίες.




Η φετινή συναυλία ήταν αφιερωμένη στον Πρώτο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο οποίος βρισκόταν για ποιμαντική επίσκεψη στη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

Στην εν λόγω συναυλία έλαβαν μέρος μουσικά σχήματα και χορωδίες της Ελληνικής Κοινότητας - Παροικίας και ιθαγενείς. Ακούστηκαν μελοποιημένοι ύμνοι και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας στα Ελληνικά, Αγγλικά, Ρώσικα και την τοπική γλώσσα, σ' ένα μουσικό κατανυκτικό μεγαλοβδομαδιάτικο σεργιάνι, το οποίο άγγιξε την ψυχή όλων των παρευρισκομένων που κατέκλυσαν τον Ναό.




Στην προσφώνησή του ο Εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης ο Ζακύνθιος, ο οποίος υπήρξε και ο εμπνευστής της μοναδικής αυτής βραδιάς, είπε με τα λόγια του Εθνικού μας Ποιητή: "Μέσα στες εκκλησιές τες δαφνοφόρες, ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες, φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη, πέστε Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι". Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τζέρμιστον κ. Κουσιάκης ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη για την παρουσία του και τόνισε ιδιαίτερα την σημασία που έχουν τέτοιες εκδηλώσεις για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.




Μετά το πέρας της Συναυλίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, εκτός των άλλων, απευθυνόμενος στον εφημέριο του Ναού π. Ιωάννη, τον συνεχάρη για τις άοκνες και επιτυχημένες προσπάθειές του να συσπειρώνει τους απόδημους Έλληνες και κυρίως τους νέους, αναθυμούμενος ταυτόχρονα την τελευταία του επίσκεψη στο μυροβόλο νησί της Ζακύνθου και το προσκύνημα του στον Άγιο της Αγάπης και της Συγνώμης γονυπετής. Μίλησε επίσης με θερμά λόγια για τον Γέροντά του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο και για τη βαθιά και πολυσήμαντη συμπαράσταση που του πρόσφερε κατά την κοινή πολύχρονη ιερατική τους πορεία, τονίζοντας επίσης την θερμή φιλοξενία και υποδοχή των Ζακυνθινών. Συμβούλευσε ακόμη τον π. Ιωάννη να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με τον ίδιο παλμό και ένθερμο ζήλο και τον συνεχάρη για την προσπάθεια που έκανε να ιστορηθεί αγιογραφικά ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη. Σημειωτέον ότι ο Ναός ιστορείται αυτόν τον καιρό από τον Ζακύνθιο εικαστικό Διονύση Πάλμα.


Ακολούθως μετέβησαν όλοι στην αίθουσα της Κοινότητας, όπου είχε ετοιμασθεί δεξίωση προς τιμή του πατριάρχη, στο δε Φουαγιέ της Κοινότητας υπήρχε έκθεση ιστορικού υλικού περί την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.




Στην κεντρική είσοδο δέσποζε η προτομή του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού σημαιοσκεπασμένη. Κατά την είσοδό του ο Πατριάρχης κάλεσε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους να ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο κι έκαμε τα αποκαλυπτήρια παρουσία των Ελληνικών και Κυπριακών διπλωματικών αρχών, μέσα σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης.

Η προτομή είναι έργο του γνωστού εικαστικού Διονυσίου Πάλμα και πρόκειται να δωρηθεί από τον Σύνδεσμο Ζακυνθινού και Επτανησιακού Πολιτισμού στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ.

2 σχόλια:

π. Γεράσιμος από Grenoble, πρώην εφημέριος Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης Γιοχάνεσμπουργκ είπε...

Βλέποντας στο σάιτ Σου π. Παναγιώτη, ανηρτημένες διάφορες φωτός από τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην ενορία του Αγ. Ιωάννου Τζέρμιστον (JHB), όπου λίαν ευδοκίμως εφημερεύει ο αγαπητός συναδελφός και συντοπίτης μας, Αρχιμανδρίτης του Αλεξανδρινού Θρόνου π. Ιωάννης Τσαφταρίδης, δράττομαι της ευκαιρίας να απευθύνω την αναστάσιμη ευχή ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! κατά πρώτον στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ Σεραφείμ, υπό το ωμόφορον του οποίου υπηρέτησα κατά το παρελθόν στον Καθεδρικό Ναό των Αγ. Κων/νου και Ελένης, στον π. Ιωάννη, αλλά και στους αγαπητούς φίλους και σήμερα κληρικούς π. Άθω (από Κύπρο), και Ιεροδιάκονο τώρα και τότε Ιεροψάλτη π. Γεράσιμο (Μάκη Βεντούρα από την Ιθάκη), αλλά και σε όλους τους αλλους γνωστούς και φίλους που διακρίνω μέσα από τις φωτογραφίες.

Ευχή μου και προσευχή μου είναι όπως, η σκέπη του Θεού να είναι μαζί Τους στην πολύ δύσκολη αυτή χώρα.

P. Kapodistrias είπε...

π. Γεράσιμε,

Στα δικά σου ευγενικά κι ευχετήρια λόγια προσθέτω και τα δικά μου από καρδιάς χαιρετίσματα προς όλους τους εν Γιοχάνεσμπουργκ φίλους!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails