© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

"Surfing the sea": Ολοκλήρωση ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius

Παρουσιάζει ο Παύλος Φουρνογεράκης


Διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με θέμα “Surfing the sea” ολοκληρώθηκε με επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα στη Ζάκυνθο. Τα συνεργαζόμενα σχολεία της Ευρώπης : Liceo "Rinaldini" από την Ανκόνα της Ιταλίας (που ήταν και συντονιστής), Escola professional de Gaia από το Πόρτο της Πορτογαλίας, Rising Ungdomsskole από τη Δανία και το 2ο Λύκειο Ζακύνθου (υπεύθυνοι καθηγητές Πόθος Διονύσης, Φουρνογεράκης Παύλος, Κάρτσακας Απόστολος, Αρβανιτάκη Ιωάννα, Ράμου Κωνσταντίνα) πραγματοποίησαν την τελευταία τους συνάντηση στη Ζάκυνθο από 11 μέχρι 15 Απριλίου 2010. Προηγήθηκαν τρία ταξίδια του σχολείου μας στις αντίστοιχες χώρες. Για το ταξίδι μας στο Πόρτο, δείτε παλαιότερη αναφορά μας εδώ.


Τη Δευτέρα 12 Απριλίου το πρωί έγινε ξενάγηση στην πόλη της Ζακύνθου με τη βοήθεια της συμβούλου της αγγλικής γλώσσας κυρίας Παναγιώτας Ακτύπη. Επισκεφθήκαμε, εκτός των άλλων, το Μουσείο Σολωμού, όπου μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε η Διευθύντρια κυρία Κατερίνα Δεμέτη. Εκεί οι Ιταλοί επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χειρόγραφα του Σολωμού. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο λόφο του Στράνη και στην πλατεία της Μπόχαλης.





Το μεσημέρι έγινε ξενάγηση από τον Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Μπιάζη στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου (εκκλησία-μουσείο) και παρατέθηκε επίσημο γεύμα στο μοναστήρι ύστερα από εντολή του Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομου Β΄.





Το απόγευμα έγινε επίσημη υποδοχή στο αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου. Παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Δημήτρης Στραβοπόδης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης και ο Διεθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Ρουσιάνος. Η σύμβουλος κυρία Παναγιώτα Ακτύπη παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή της πορείας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Ζάκυνθο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και χορωδία του 2ου Λυκείου Ζακύνθου υπό τη διεύθυνση του κ. Διονύση Βερτζάγια τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι. Έπαιξαν επίσης μουσική και τραγούδησαν καθηγητές από το Μουσικό Γυμνάσιο. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών όλων των σχολείων και η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και μουσικό πρόγραμμα από ορχήστρα μαθητών του 2ου Λυκείου, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό κι ευθυμία.

Την Τρίτη 13 Απριλίου οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το 2ο Λύκειο, όπου μια ομάδα ζωγράφισε σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου αναμνηστική ζωγραφιά με θέμα τη θάλασσα, υπό τη διδασκαλία της κυρίας Θάλειας Ξενάκη. Μια άλλη ομάδα μαθητών μάθαινε στο γυμναστήριο ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με το γυμναστή κύριο Παναγιώτη Κάρδαρη. Ο σύλλογος των γονέων με πρόεδρο τον κύριο Κάββουρα πρόσφερε στους μαθητές δεκατιανό και στη συνέχεια μαζί με αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου μας έγινε ξενάγηση στα ομορφότερα σημεία της ορεινής Ζακύνθου.


Την Τετάρτη επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζακύνθου, γνωστό για τη μεγάλη του προσφορά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος γενικά, και ειδικότερα για την πανίδα και τη χλωρίδα του νησιού μας. Ακολούθησε γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα «λητρουβείο» στη Λιθακιά και μετά συνεχίστηκε το πρόγραμμα στο βιότοπο της χελώνας caretta-caretta στον κόλπο του Λαγανά.

Κατά το βραδινό δείπνο έγινε αποτίμηση του προγράμματος κι εκδηλώθηκε η επιθυμία να συνεχιστεί το παρόν πρόγραμμα με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Συμπεράναμε το σημαντικό ρόλο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως φάνηκε από τη δίχρονη εμπειρία του προγράμματος. Καθένας στον τόπο του έχει ομορφιές που πρέπει να απολαμβάνει και προβλήματα που πρέπει να επιλύει. Ο στενός σύνδεσμος με τη θάλασσα έχει δημιουργήσει ανάλογη οικονομία και πολιτισμό. Η θάλασσα μας ενώνει με παραπλήσιες εμπειρίες ζωής και οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να μη το αγνοούν, ώστε να αγωνίζονται για να ζουν συμφιλιωμένοι ανεχόμενοι τις όποιες ιδιαιτερότητες, προστατεύοντας το περιβάλλον και συνδεόμενοι με δεσμούς φιλίας. Οι μαθητές μας παράλληλα όλα τα βράδια διασκέδαζαν με τους συμμαθητές τους των άλλων χωρών και δημιούργησαν διαύλους επικοινωνίας και φιλικών σχέσεων.


Την τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε τον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος ανοιξιάτικος, πανέμορφος, σχεδόν μας μάγευσε και μας μετέφερε στους αρχαίους χρόνους του «ευ αγωνίζεσθαι». Τα βουρκωμένα μάτια την ώρα του αποχωρισμού στο λιμάνι της Κυλλήνης ήταν η απόδειξη μιας πετυχημένης φιλοξενίας και δημιουργίας ευρωπαϊκών δεσμών φιλίας. Θα μας αφήσουν άραγε οι ισχυροί του χρήματος να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τις φιλικές μας σχέσεις ή θα μας οδηγήσουν ξανά σε έριδες και συγκρούσεις για να ικανοποιήσουν τα σκοτεινά ιδιοτελή τους συμφέροντα;

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ε, ε! Ζηλιάρηδες από άλλα λύκεια της Ελλάδας δέχεστε, αφού υπάρχει σκέψη να "ανοίξει" το πρόγραμμα;
Τι ωραία πράγματα διαβάσαμε;!

kiki είπε...

Μπράβο σε όλους!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails