© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μια εξόχως δελεαστική επιστολή - πρόσκληση

[Έφθασε σήμερα στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό μας η ακόλουθη επιστολή - πρόσκληση από τους φίλους συμπατριώτες του Germiston στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες ενός τέτοιου μεγάλου ταξιδιού στον Νότο της Γης μας (το οποίο -ως πολύ γνωστόν- έχω ξανακάνει) και αν τελικά συνηγορήσουν κάμποσοι παράγοντες, θα ξανακάμω την... αποκοτιά! Και ο Θεός βοηθός!!! 

Τώρα κάτι, για να ευθυμήσουμε: Εάν από το προηγούμενο ταξίδι μου (του Νοεμβρίου 2007) Σάς έχω "ταλαιπωρήσει" με περισσότερες των 70 σχετικών αναρτήσεων, μπορείτε να φαντασθείτε τι θα γίνει με την επικείμενη εξόρμηση! Χε,χε!
π. Π.Κ.]


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ GERMISTON ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
HOLY CHURCH OF ST JOHN – HELLENIC COMMUNITY GERMISTON AND DISTRICTS


Γιοχάνεσμπουργκ, 17.05.2010
Προς Αιδεσιμολογιότατο Πρωτοπρεσβύτερο
π. Παναγιώτη Καποδίστρια
Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου


Αιδεσιμολογιότατε,

Με την παρούσα επιστολή μας βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι η Ελληνική Κοινότητα Germiston της Ν. Αφρικής συμπληρώνει τα 70 χρόνια της ιδρύσεώς της.

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες ερχόμενοι πριν περίπου 120 χρόνια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ και επεκτάθηκαν στην περιοχή του Germiston, όπου άρχισε να διαμορφώνεται σε βιομηχανική περιοχή. Το 1938, με πρωτοπόρους τους Ίμβριους, συνέλαβαν την ιδέα ίδρυσης Ελληνικής Κοινότητας, ενώ η συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου έγινε το 1955. Σημαντικός σταθμός της ιστορίας της κοινότητας είναι το έτος 1968 όταν άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του Νέου Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου και του κοινοτικού συγκροτήματος (εκκλησία, σχολείο, γραφεία Ελληνικής Κοινότητας, Πολιτιστικό Κέντρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων).

Μέσα στα γεωγραφικά όρια της Κοινότητάς μας, της πολυπληθέστερης Κοινότητας του Γιοχάνεσμπουργκ, ευρίσκονται η Σχολή του Γένους SAHETI, ο Ελληνικός Παροικιακός Ραδιοφωνικός Σταθμός, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος. Ακόμη, στους χώρους της Κοινότητας στεγάζονται η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Κοινοτήτων Ν. Αφρικής και άλλες παροικιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και των Φοιτητών (NAHYSOSA).

Το Διοικητικό Συμβούλιο οργανώνει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με το έργο και τη ζωή του Ελληνισμού στο Germiston, αρχής γενομένης στις 26 Μαρτίου με την συναυλία νέων καλλιτεχνών "Από το Πάθος στην Ανάσταση", την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας με μια σειρά πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα το αφιερωματικό τριήμερο του Ιουνίου.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια των εικαστικών εκδηλώσεων και το Σάββατο 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με θέμα "Έλληνες της διασποράς και η προσφορά τους στη Νοτιοαφρικανική κοινωνία".

Η ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με την Σχολή SAHETI, το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, το γραφείο συντονιστή Εκπαίδευσης, και το Εργαστήρι Διαπολιτιστικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και τους παροικιακούς φορείς, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, το ΣΑΕ και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων.

Το ίδιο απόγευμα θα γίνει αφιέρωμα στην ιστορία της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης "Ταξιδεύοντας με το χρόνο στο φώς του πελάγου" από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα, με 180 άτομα συντελεστές.

Τέλος, την Κυριακή 6 Ιουνίου, θα γίνει μνημόσυνο των ευεργετών της Κοινότητας και θα τιμηθούν διακεκριμένοι Έλληνες για την προσφορά τους στον Ελληνισμό της παροικίας καθώς επίσης θα γίνει και η παρουσίαση του ειδικού ιστορικού λευκώματος που βρίσκεται υπό έκδοση, με θέμα "Έλληνες της διασποράς και η προσφορά τους στη Νοτιοαφρικανική κοινωνία". Με το εγχείρημα αυτό φιλοδοξούμε να δοθεί στην τρίτη και τέταρτη γενιά της διασποράς το αίσθημα πως και η δική της Κοινότητα έχει ιστορική δυναμική σε σχέση με τη χώρα που ζει και δραστηριοποιείται, αλλά και σε σχέση με τη χώρα καταγωγής των γονέων και των παππούδων της. Μέσα στο λεύκωμα θα τονιστούν ιδιαίτερα και θα χρωματιστούν με τα ανάλογα με την περίσταση χρώματα οι σταθμοί της διαδρομής των παροικιών.

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ο ομογενειακός Ελληνισμός, έχοντας κάνει πατρίδα του όλη τη γη, δε λησμονεί την ιστορία, τις ρίζες του και το χρέος του για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς την οποία οι πρόγονοί μας εδώ στη Ν. Αφρική χτίσανε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Στην εποχή των ανοιχτών συνόρων και των μεγάλων προκλήσεων, ως άτομα Ελληνικής καταγωγής και ταυτόχρονα πολίτες πολλών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας και χρέος ιερό να τη διατηρούμε και να τη μεταλαμπαδεύουμε παγκοσμίως. Ο πολιτισμός μας επανέρχεται στο ιστορικό προσκήνιο και συνεχίζει να εμπνέει με τις παραδόσεις και τις διαχρονικές ανθρωπιστικές του αξίες όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά τους αμέτρητους Φιλέλληνες σε κάθε γωνιά της γης.

Πατέρα Παναγιώτη,

Απευθυνόμαστε σ' εσάς, ως γνώστη του Ελληνικού Πολιτισμού και καθώς είσθε γνωστός στον Απόδημο Ελληνισμό για τις θεολογικές σας γνώσεις και το συγγραφικό σας έργο, με την παράκληση να είσθε εισηγητής στην ημερίδα που θα γίνει στις 5 Ιουνίου 2010 στο Ελληνικό σχολείο SAHETI, με το θέμα που ήδη έχουμε συζητήσει: «Κηρύσσοντας Ορθοδοξία στις αφρικανικές κοινωνίες. Μια άγνωστη συνέντευξη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κ. Κουσιάκης 
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Εφημέριος της Κοινότητας και Συντονιστής των Εκδηλώσεων
Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης

2 σχόλια:

kiki είπε...

Εύχομαι να ξαναπάς! Αν όχι τώρα, αργότερα έστω!

Δέσποινα είπε...

Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις και συγχαρητήρια για τη δική σου συμμετοχή!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails