© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ελήφθη ο "Μουσικός Ελληνομνήνων", τεύχος 6

Κυκλοφόρησε και ήδη ελάβαμε το έκτο τεύχος (Μάιος-Αύγουστος 2010) του Μουσικού Ελληνομνήμονα, της περιοδικής έκδοσης του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το τετραμηνιαίο περιοδικό έχει σκοπό την προβολή της πρωτότυπης ερευνητικής δουλειάς του Εργαστηρίου, αλλά και να λειτουργήσει ως γόνιμο βήμα ανταλλαγής απόψεων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Μουσικής στη χώρα μας.

Στο τρέχον τεύχος: Η Στέλλα Κουρμπανά παρουσιάζει μια άγνωστη επιστολή του Louis Albert Bourgault-Ducoundray από το Αρχείο Στεφανόπολι του Μουσείου Μπενάκη. Συνεχίζοντας τα επετειακά κείμενα για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Μητρόπουλου το περιοδικό φιλοξενεί αφενός την παρουσίαση από τον Κώστα Μπουρναζάκη ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος γράμματος του αρχιμουσικού προς την Εύα Πάλμερ Σικελιανού και αφετέρου το γεμάτο νέα στοιχεια άρθρο του Χάρη Ξανθουδάκη σχετικά με τις σχέσεις του Μητρόπουλου με τον Άγγελο Σικελιανό. Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Γεωργοτάς προσεγγίζει αναλυτικά το έργο του Θόδωρου Αντωνίου For viola and piano (1994). Η σειρά περί ελληνικής μουσικής ορολογίας εμπλουτίζεται με την ανατύπωση από τη Νέα Εφημερίδα του 1895 του άρθρου του Αλέξανδρου Φιλαδελφέως σχετικά με τη χρήση του «μήστωρ» αντί των ξενόγλωσσων «maitre», «maestro» ή «Meister». Η αρθρογραφία του τεύχους ολοκληρώνεται με μια ανταπόκριση σχετικά με το επιτυχημένο συνέδριο Επτανησιακή όπερα και μουσικό θέατρο έως το 1953 (Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής, 23-24.4.2010) που διοργάνωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ο ΟΜΜΑ και η ΚΟΑ στο πλαίσιο του Έκτου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Εορτών.

Ο Μουσικός Ελληνομνήμων διατίθεται δωρεάν από το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής και αποστέλλεται ταχυδρομικά. Πληροφορίες, προηγούμενα τεύχη και εγγραφές παραληπτών στο eremus@ionio.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails