© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

"Η επέλαση των γυρίνων" του Μαργαρίτη Σαμαρά

Ο Ρούπερτ Μπλου Φανκ είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, άθελά του μπλεγμένος, όπως όλοι μας, στα γρανάζια της ρουτίνας. Αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, αποσυντίθεται, ταξιδεύει σε ένα παράλληλο σύμπαν και γνωρίζεται με τον άλλο του εαυτό, που έχει τη μορφή γυρίνου.
Όταν συναντά τη γυναίκα της ζωής του, την Τζούλια Παβλόφ, μεταβάλλεται σε ένα χαριτωμένο ον, άλλοτε κωμικά ρομαντικό και άλλοτε παράδοξα παράλογα.
Σε μια εξόχως συναισθηματική στιγμή, η κοπέλα συνειδητοποιεί ότι είχε ξανασυναντήσει τον Ρούπερτ: ήταν ο ήρωας των παιδικών της χρόνων. Και τότε...

Τη συνέχεια θα την βρείτε στο βιβλίο-νουβέλα "Η επέλαση των γυρίνων" του Μαργαρίτη Σαμαρά, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο (2010) από τις εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη, με 112 σελίδες και είχαμε τη χαρά να μάς αποσταλεί πριν από λίγο καιρό, εδώ στον ΙΣΚΙΟ μας.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή και τρισυπόστατη νουβέλα του ο συγγραφέας -μεταχειριζόμενος μάλιστα ενδιαφέροντες παιδικότροπους σουρεαλισμούς- δημιουργεί κόσμους, πλάθει (ή μεταπλάθει) τους μύθους του, ώστε να επιβιώσουν και να διασωθούν εκεί μέσα πρόσωπα και καταστάσεις, όπως εκείνος τούς ονειρεύεται, μες από τις ροπές και τις τροπές τους. 

Ο Μαργαρίτης Σαμαράς αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση νέου ανθρώπου, ο οποίος ψάχνει να ενωτισθεί κατ' αρχάς αυτός ο ίδιος τη φωνή του, μέσα από το πολύβουο πλήθος (οχληρό κάποτε) πολυειδών λογοτεχνών και λογοτεχνιζόντων και, ει δυνατόν, να ξεχωρίσει αυτή η φωνή για την τιμιότητα και τη νεοτερικότητα που την περικοσμεί, σ' ένα μάλιστα νεφελώδες λογοτεχνικό τοπίο, όπου πλέον επιβιώνουν ανούσια εν πολλοίς λογοπλεκτικά σοφίσματα και αδιέξοδες σεξιστικές εξυπνάδες.

Κλείνοντας τη μικρή αυτή αναφορά μας στο ανά χείρας νέο βιβλίο, έχει σημασία, να γνωρίσουμε και το βιοεργογραφικό υπόβαθρο του Μ. Σαμαρά. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, αναζητώντας στην διδακτορική διατριβή του τη χαμένη κοινωνική φύση της οικονομικής επιστήμης, μελέτησε τη σχέση οικονομικής σκέψης και λογοτεχνίας. Στη μεταδιδακτορική έρευνά του ασχολήθηκε με την διδασκαλία της λογοτεχνίας μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες. Έχει δημοσιεύσει μικρά πεζογραφήματα στα περιοδικά Θέματα Λογοτεχνίας και Νέα Πορεία.

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Π. Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails