© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μεγάλη αποδείχτηκε η "Μικρή Κουζίνα" της Κικής Ξανθάκη

 Απόψε, στο Ξενοδοχείο Παλατίνο Ζακύνθου 












Η Κική Ξανθάκη, εμφανώς αγχωμένη, πλην όμως απαστράπτουσα από χαρά, δεξιώθηκε απόψε όλους τους φίλους, συνεργάτες και συναδέλφους της (εκατοντάδες στ' αλήθεια) με την ευκαιρία της έκδοσης του δεύτερου τόμου της Μικρής Κουζίνας και την επανέκδοση του πρώτου, από τις εκδόσεις Έντυπο. Πολλές ημέρες θα μαγείρευε, ώστε να έχει το τερψιλαρύγγιο αποτέλεσμα, που αποτυπώνεται (ακροθιγώς!...) στις φωτοστιγμές, τις οποίες κατορθώσαμε ν' αποτυπώσουμε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης και δημοσιογράφος Σπύρος Καμπιώτης (2η φωτό), την παρουσίαση έκαμαν αφενός μεν η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Κατερίνα Δεμέτη (3η φωτό), αφετέρου δε η Ασπασία Σούλη (4η φωτό) και τέλος η συγγραφέας αναφέρθηκε συγκινημένη στο πώς προήλθαν αυτά τα περί μαγειρικής βιβλία (1η φωτό). Στο περιθώριο της όλης συνάντησης η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των τόμων, τα οποία προμηθεύτηκαν οι παριστάμενοι!



Παρακάτω δημοσιεύουμε την παρουσίαση της Κατερίνας Δεμέτη, τής και συνεργάτριας του πολυπεριοδικού μας, ώστε να λάβετε γνώση:

Φίλες και Φίλοι,

Καλωσορίζοντας απόψε την επανέκδοση του πρώτου βιβλίου της Κικής και υποδεχόμενοι το δεύτερο, δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου, που η πάλη ανάμεσα σε blog και τυπωμένο βιβλίο, bloggers και συμβατικούς αναγνώστες, ανάμεσα σε πλήκτρα και σελίδες, καλά κρατεί… Εξελίσσεται ωστόσο επ’ ωφελεία και των δύο, καταρρίπτοντας κάθε προκατάληψη από τους εραστές του μελανιού περί σύγχρονης τεχνολογίας.

Γιατί κρατώντας απόψε στα χέρια μας τα δυο βιβλία της Κικής, που συμπυκνώνουν το απόσταγμα της μαγειρικής της εμπειρίας και της διαδικτυακής της ενασχόλησης, μέσα από τη γνωστή σε όλους μας ιστοσελίδα mikrikouzina.blogspot.com, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι το όχημα κάθε φορά μπορεί ν’ αλλάζει και να μετασχηματίζεται σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, εκείνο όμως που παραμένει αναλλοίωτο είναι το περιεχόμενο, αυτό δηλαδή που βγήκε μέσα από την μικρή κουζίνα του σπιτιού της Κικής και μας έφερε απόψε κοντά, για να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες της.

Για τις 130 σελίδες του πρώτου της βιβλίου «Ψωμιά και Ζύμες», ΕΝΤΥΠΟ (Νοέμβριος 2009), γράφαμε στην ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ, το Γενάρη του 2010, ότι πρέπει οπωσδήποτε να το προμηθευτούμε κατ’ αρχήν για το θέμα του: Το ψωμί, που από τα πανάρχαια χρόνια, αποτελεί τη βάση της διατροφής του Ινδοευρωπαίου, χαρακτηρίζει με τις μεθόδους παρασκευής του και το βαθμό εκπολιτισμού του.

Υπενθυμίζαμε μάλιστα και τη χιουμοριστικά, αλλά ανορθόδοξα, γραμμένη προσευχή του αείμνηστου Κώστα Μπαζαίου, από το βιβλίο του «Αν ξέραμε τι τρώμε…Πώς κατάντησε το ψωμί», 1981, που έθιγε το θέμα της παρασκευής υγιεινού ψωμιού: «…Δος ημίν σήμερον τον άρτον ημών τον επιούσιον, τριχλωριούχο άζωτο, κιμωλίαν, βενζυλοχλωρίδιον, βρωμικόν κάλιον, αμμώνιον, στεατούχον γλυκερίνην, υπεργλυκονωμένα λίπη, μονό-διγλυκερίδια, δεξτρόζην, πολυοξυαιθυλένιον, άμυλον αραβοσίτου, περοξείδιον, θειούχον ασβέστιον, από τον οποίον (άρτον) έχουν αφαιρεθεί 20 έως 30% από τα πιο χρήσιμα στοιχεία του σταριού»... Μ’ αυτό τον τρόπο θέλαμε να τονίσουμε ότι το βιβλίο της Κικής, αποτελεί και μία ξεχωριστή πρόταση στο κεφάλαιο που λέγεται υγιεινή διατροφή.

Για τις 142 σελίδες τώρα του δεύτερου βιβλίου της «Λικεράκια και Σερμπέτια», πάλι από τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟ, με τις 50 συνταγές για λικέρ και τις 16 παραλλαγές τους, για σιρόπια χωρίς αλκοόλ, για τις πρωτότυπες συνταγές για φαγητά και γλυκά, που μπορούν να αξιοποιηθούν τα παραπάνω ηδύποτα, αλλά και για τις χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί να διορθωθεί ένα λικέρ ή πώς να αξιοποιήσουμε τα υλικά που εκχυλίζονται για να φτιαχτεί, αυτό που υποψιαστήκαμε στο πρώτο βιβλίο, έγινε τώρα βεβαιότητα:

Στην εποχή της ταχυπρομήθειας και της ταχυφαγείας, και τα δύο βιβλία, μάς μιλάνε για διαδικασίες, που θέλουν χρόνο και κόπο, κυρίως όμως απαιτούν αγάπη και προσπάθεια, για να φτιαχτεί το ποτό, το φαγητό, το ψωμί ή το γλυκό, που θα ευχαριστήσει τους αγαπημένους μας, θα εντυπωσιάσει τους φίλους και τέλος θα κάνει περήφανους και δημιουργικούς εμάς τους ίδιους.

Αυτή όμως η προσπάθεια είναι που τελικά χορταίνει. Ικανοποιεί την πείνα μας, ευχαριστεί τον ουρανίσκο μας, αλλά κυρίως γεμίζει και ευφραίνει την ψυχή μας.

Τα δύο βιβλία της Κικής κατάφεραν αυτά τα σημαντικά να μας τα θυμίσουν και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία μας, που κινδυνεύει να νεκρώσει μέσα σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικών καλλιστείων…

Έτσι, όταν λέμε ότι το περιεχόμενο παραμένει αναλλοίωτο, δεν αναφερόμαστε μόνο στα υπέροχα εδέσματα, που τα μαγικά χέρια της Κικής έφτιαξαν για όλους εμάς απόψε, μιλάμε κυρίως για το κάθε τι μαγικό που βγήκε από την κουζίνα της νόνας μας, της μητέρας μας, ή της κόρης μας, που ζύμωσαν και απόσταξαν, με μεράκι κι αγάπη και κυρίως με τη συναίσθηση, ότι αυτό που βγαίνει μέσα από κάθε μικρή κουζίνα, μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι πολύ περισσότερο από τροφή για το σώμα. Μπορεί να γίνει και τροφή για την ψυχή μας…

Γι’ αυτό τα βιβλία της Κικής είναι σπουδαία και αξίζουν συγχαρητήρια όσοι τη βοήθησαν να τα υλοποιήσει. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνονται στο Σπύρο Καμπιώτη και στο ΕΝΤΥΠΟ, που δέχτηκε να συμπεριληφθεί στις εκδόσεις του το πρώτο βιβλίο για τα ψωμιά και τις ζύμες, μια απόφαση πραγματικά δονκιχωτική, κόντρα στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, που προαπαιτούν τρανές εισπρακτικές επιτυχίες προκειμένου να δεχτούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας έκδοσης.

Αλλά το περιεχόμενο δεν θα μπορούσε να φτάσει τόσο πετυχημένα σε όλους εμάς, εάν και η συσκευασία δεν ήταν η κατάλληλη. Κι εδώ η Κική θα μπορούσαμε να πούμε έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, φωτογραφίζοντας για όλους εμάς και για τους αναγνώστες του blog της τα ψωμιά και τα λικέρ της.

Οι εξαίρετες φωτογραφίες της Κικής, αξιοποιήθηκαν καλλιτεχνικά από το Μιχάλη Γεώργιζα, και να το θαύμα: δύο βιβλία που ξεφυλλίζοντάς τα, θέλεις να τρέξεις στην κουζίνα σου και ν’ αρχίσεις να μαγειρεύεις.

Τελειώνοντας, τι άλλο θα μπορούσαμε να ευχηθούμε, από το να συνεχίσει η Κική να μαγειρεύει για όλους εμάς και για τους αναγνώστες του blog της και το ΕΝΤΥΠΟ να της εκδώσει μια ολόκληρη σειρά από τις δημιουργικές της ιδέες!

2 σχόλια:

kiki είπε...

Ευχαριστω για ολα. Χαρηκα που ημασταν όλοι εκεί χτες. Ήταν υπέροχα! Ευχαριστωωωω!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Συγχαρητήρια στην Κική!
Μακάρι να ήμουν εκεί..

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails