© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Τετ-α-τετ με το δέντρο Μαρούλα / Marula tree (Sclerocarya birrea)


Επιστρέφω σήμερα μαζί Σας στη γνώριμη Καλύβα μου, στην απέραντη σαβάνα του Thabazimbi. Εδώ μακριά -έστω και εικονικά- μάς οδηγεί η ζούγκλα των πόλεων, κατά το παλαιό ασμάτιο: "Θα πάω στη Ζούγκλα με τον Ταρζάν"!...


Απέξω ακριβώς από την Καλύβα υπάρχει ένα δέντρο, με ωραίους καρπούς, όπως διαπιστώνει κανείς στις φωτογραφίες, που αποτυπώνω. Είναι το δέντρο Μαρούλα, εξ ού και το γνωστό -στον δυτικό κόσμο- ποτό Αμαρούλα!!! Το περιεργάζομαι και θαυμάζω πόσο γοητευτικοί, στη θέα αλλά και στην αφή, είναι ετούτοι οι καρποί! Πληροφορούμαι μάλιστα ότι το δέντρο αυτό θεωρείται πραγματικός θησαυρός για τους Αφρικανούς, δεδομένου ότι ολόκληρο "αναλύεται" σε διάφορες χρήσεις.


Σήμερα αντλώ περισσότερες και ειδικότερες πληροφορίες από το Διαδίκτυο, ώστε και οι αναγνώστες μας να το γνωρίσετε: Το δέντρο Marula (Sclerocarya birrea) σημαίνει σκληρό καρύδι, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μεγάλα δέντρα της Νοτίου Αφρικής. (...) Αρχαιολογικά ευρήματα, επιβεβαιώνουν, πως το Marula υπήρξε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Νοτίου Αφρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάθε μέρος του δέντρου χρησιμοποιείται για ένα σωρό καθημερινά πράγματα. Όταν ωριμάσουν τα φρούτα, παίρνουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα απέξω και έχουν άσπρη σάρκα. Αυτο το εκπληκτικό φρούτο περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Από τα φρούτα αυτά παράγουν την φημισμένη μπύρα της Αφρικής, την φλούδα του δέντρου την χρησιμοποιούν για θεραπεία κατά της διάρροιας, πυρετών, διαβήτη καθώς και για την μαλάρια, από το σκληρό ξύλο παίρνουν το υλικό για σκεύη κουζίνας. Παρόλα αυτά. είναι το έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους, που δίνει στο Marula την μυθική του διάσταση. Πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά, ειδικά σε ολεικό οξύ και βιταμίνη Ε, έχει καταπληκτικές ενυδατικές ιδιότητες, ηρεμεί την επιδερμίδα από κοκκινίλες και ερεθισμούς, προστατεύει και βελτιώνει την υφή του δέρματος δίνοντας του νεανική όψη. Αυτό το θεραπευτικό λάδι χρησιμοποιείται σαν καλλυντικό από τις γυναίκες της Νοτίου Αφρικής, το έχουν σε χρήση σαν λάδι μασάζ για το πρόσωπό τους και το σώμα. Είναι πολύ καλό για να ηρεμεί και να θεραπεύει το ξηρό και σκασμένο δέρμα του προσώπου και του σώματος. Στη Νότιο Αφρική και την Μοζαμβίκη οι άνθρωποι της φυλής Tsonga, χρησιμοποιούν το λάδι marula σαν ενυδατική λοσιόν, τόσο οι γυναίκες όσο και στα μωρά.

1 σχόλιο:

Μαρία Σ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας μαθαίνετε.
πρέπει να δοκιμάσουμε το ποτό Μαρούλα.
Εχουμε και το ονομά του.

Follow by Email

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails