© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου / Alte Pinakothek, München


Είναι 30 Ιουνίου 2010 και βρισκόμαστε στο Μόναχο. Πρόκειται να επισκεφθούμε την Παλαιά Πινακοθήκη της πόλης, περίφημη για τα κορυφαία έργα τέχνης που περικλείει. Από το διαδίκτυο ερανιζόμαστε μερικά συνοπτικά στοιχεία και στη συνέχεια, με τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής μας, θα Σάς ξεναγήσουμε σε ορισμένες μόνον από τις αίθουσες, όπου εκτίθενται χρώματα και φυσιογνωμίες, που δίχως άλλο αγκαλιάζουν τον επισκέπτη, μαγνητίζοντάς τον προς το μέρος τους! Χαρείτε μαζί μας Χρώμα και Φως!


Η Παλαιά Πινακοθήκη-Alte Pinakothek χτίστηκε από τον Λέο βον Κλένζε και φιλοξενεί συλλογές από δούκες, τους εκλέκτορες και τους βασιλιάδες της Βαυαρίας όπως και πολύτιμους θησαυρούς από κατεστραμμένα μοναστήρια.
Έπειτα από δέκα χρόνια εργασιών για την κατασκευή του κτηρίου που θα φιλοξενούσε την πλούσια συλλογή του Μονάχου, η Πινακοθήκη άνοιξε τελικά για το κοινό το 1836, μετά από επιθυμία του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας. Μια τόσο πλούσια συλλογή ήταν αποτέλεσμα πέντε και πλέον αιώνων συλλεκτικού πάθους και προσεκτικής συντήρησης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς εκ μέρους της οικογένειας Βίτελσμπαχ.
 

Ο πρώτος πυρήνας έργων ήταν καρπός του συλλεκτικού πάθους του Γουλιέλμου Δ΄ των Βίτελσμπαχ, ο οποίος κατάφερε να αγοράσει πολλούς πίνακες των σημαντικότερων γερμανών ζωγράφων. Με τον Μαξιμιλιανό Α΄ η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά και έφτασε να περιλαμβάνει 3.407 έργα τέχνης, ανάμεσα στα οποία και 778 πίνακες.
 

Παρόλο που η συλλογή υπέστη αρκετές και επανειλημμένες λεηλασίες (το 1632 από τους Σουηδούς, στις αρχές του 19ου αιώνα από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα), σήμερα η Παλαιά Πινακοθήκη αποτυπώνει την ιστορία μιας οικογένειας, της οποίας το ενδιαφέρον για την τέχνη ξεπέρασε τα σύνορα της πόλης της και επεκτάθηκε σε έργα ξένων καλλιτεχνών, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάει τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails