© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο Βάσος Η. Βογιατζόγλου για το Άγιον Όρος

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Ο γνωστός συγγραφέας και φίλος μας Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου, επιστρέφει στον Άγιον Όρος με το βιβλίο του "Οι καμπάνες του Παντοκράτορα. Οδοιπορικό στον Άθω", από τις Εκδόσεις Παρασκήνιο (Νοέμβριος του 2010, σελίδες 80). Το ταξιδιωτικό αυτό ανάγνωσμα κυκλοφορεί σε β΄ έκδοση, είχε μάλιστα αποσπάσει το 1989 το Α΄ Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων.

Ο ευαίσθητος τεχνίτης του λόγου δεν κάνει απλώς -κατά τα γνωστά- ταξιδιωτική λογοτεχνία, αλλά ψαύει και βρίσκει τον "άλλον" Άθω. Δηλαδή, την ερημική πολιτεία, η οποία πασχίζει να γατζωθεί από τα κατώφλια του Ουρανού και να καταξιωθεί της θέας του Αθέατου, την ώρα κατά την οποία πάμπολλες κοσμικές δυνάμεις νεφελώνουν ούτως ή άλλως τον ορίζοντα προς το πολυποθούμενο. Ο Μοναχός ουδόλως είναι μοναχός του, δεδομένου ότι μ' έναν μυστηριακό τρόπο μετέχει του Σύμπαντος, ενώ προσεύχεται για τον κόσμο και αποπειράται να ξενισθεί από τον Θεό, ενώ ξενίζει κάθε μέρα τόσους και τόσους υποψιασμένους ή ανίδεους επισκέπτες.

Ο συγγραφέας μάς βοηθά με τρόπο άριστο, ώστε κι εμείς, κατά τις επισκέψεις μας εκεί, να βλέπουμε πίσω από τα ορώμενα και ν' αφουγκραζόμαστε τις εγερτήριες "Καμπάνες του Παντοκράτορα" ως προτύπωση των Εσχάτων! Τον ευχαριστούμε για την όλη του προσπάθεια!

Κλείνουμε το μικρή αυτή αναφορά μας στο ανά χείρας βιβλίο με την ακροτελεύτια παράγραφό του: "Η ψυχή του μοναχού ανεβαίνοντας, χωράει τα πάντα. Οι φωνές και οι ψίθυροι στον νου του δεν είναι παρά οι απόηχοι της δικής του φωνής. Τα πλάσματα του κόσμου, οι όγκοι, τα σχήματα, τα χρώματά τους, ό,τι θεάται ο νους, είναι απόψεις της δικής του παρουσίας στο σύμπαν. Οι ευωδιές και οι γεύσεις μια άλλη έκφραση της δικής του συνείδησης. Έτσι οδηγείται το Κοινόβιο στη βίωση της ενότητας του σύμπαντος κόσμου. Και τούτο δεν είναι άγουρη γνώση, μα πρακτική εμπειρία ζωής. Το σύμπαν, ένδοξο, υπάρχει μέσα του και το Κοινόβιο απλώνεται στο σύμπαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails