© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

"Αυξεντιανός μετανοημένος (1752)" από τον Ιωσήφ Βιβιλάκη

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Αυξεντιανός μετανοημένος (1752). Φιλολογική έκδοση, Εισαγωγή, Σχόλια, Γλωσσάριο: Ιωσήφ Βιβιλάκης. Ερευνητικό Πρόγραμμα: Tο ελληνικό θέατρο στην εποχή του Mεσαίωνα, της Aναγέννησης και της Tουρκοκρατίας [5], Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα, 2010. Σελίδες 601, πίνακες 22.

Χθες μόλις ο ταχυδρόμος προσεκόμισε στην πόρτα του Ίσκιου μας τον ογκώδη αυτόν Τόμο, σταλμένον από τον αρχαίο φίλο, ωραίο άνθρωπο κι εγκρατή επιστήμονα Ιωσήφ Βιβιλάκη, με μια θερμή αφιέρωση, μεταξύ των οποίων αναφέρεται το εξής "πολυμερώς και πολυτρόπως" υπαινικτικό κι έξοχο: "Είναι υπέροχο να ανακαλύπτεις τους συγγενείς σου!" Τον ευχαριστώ θερμά από τη θέση αυτή για την αγάπη και τη συναντίληψη!

Ο ανά χείρας Τόμος περιλαμβάνει την έκδοση της ανέκδοτης δραματικής σάτιρας Κωμωδία ήτοι Έργα καί καμώματα του μιαρού ψευδασκητού Αυξεντίου του εν τω Κατιρλίω και τω ασεβεστάτων καί αθέων εκείνου μαθητών, οπαδών και διδασκάλων ή Αυξεντιανός μετανοημένος, ενός πολύ σημαντικού ντοκουμέντου για τον δημόσιο βίο και τον πολιτισμό του 18ου αιώνα. Όπως δηλώνεται στον τίτλο, το θέμα του έργου είναι η δράση ενός μοναχού, του Αυξεντίου, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο παραθαλάσσιο χωριό Κατιρλί (σημερινό Esenkoy) στην περιοχή της Βιθυνίας και ήταν διάσημος ως άγιος και θεραπευτής. Ο στόχος της σάτιρας είναι η εξουδετέρωση της λατρείας του καλόγερου, ο οποίος καταγγέλλεται ως τσαρλατάνος και αιρετικός. Η υπόθεση του έργου δομείται γύρω από τον σχηματισμό του δικτύου υποστήριξης του Αυξεντίου, τον μηχανισμό των οικονομικών της ομάδας του, τις τεχνικές της θαυματοποιίας με την επιστράτευση μισθωμένων «αρρώστων», τους εξορκισμούς και την εμφάνισή του ως χαρισματούχου πνευματικού πατέρα και τη διδασκαλία του, στην οποία κεντρική θέση έχει ο αναβαπτισμός των Καθολικών και Αρμενίων. Ο σκοπός της εισαγωγής, που συνοδεύει την έκδοση του έργου, είναι να παρουσιάσει και να συζητήσει τα ζητήματα που συνδέονται με το κείμενο από φιλολογική, ιστορική, θεολογική και θεατρολογική άποψη.

Το βιβλίο είναι ο πέμπτος τόμος της εκδοτικής σειράς, «Kείμενα και τεκμήρια του προεπαναστατικού ελληνικού θεάτρου» του ερευνητικού προγράμματος «Tο ελληνικό θέατρο στην εποχή του Mεσαίωνα, της Αναγέννησης και της Tουρκοκρατίας» (Διευθυντής: Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ, Επόπτης: Ακαδημαϊκός Καθηγητής Νικόλαος Κονομής).


Who is Who Ιωσήφ Βιβιλάκης

Ο Ιωσήφ Βιβιλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα του ιδίου Πανεπιστημίου με την εργασία Η θεατρική ορολογία στους Πατέρες της Εκκλησίας. Συμβολή στη μελέτη της σχέσεως Εκκλησίας και Θεάτρου. Το 1998 εξελέγη Λέκτορας, το 2002 Επίκουρος Καθηγητής και το 2008 Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διευθύνει τις εκδηλώσεις πολιτισμού «Τεχνών επίσκεψις» που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του Πρύτανη Καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη στο Παλαιό Πανεπιστήμιο της Πλάκας (2001-2003). Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα Καθημερινή γράφοντας βιβλιοκριτική. Από το 1998 έχει διδάξει τα μαθήματα «Ιστορία Ευρωπαϊκού Θεάτρου Α΄: Από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση», «Θεατρική Αγωγή» (σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια Ευανθία Στιβανάκη), επιλεγόμενα μαθήματα και σεμινάρια με θεματική από το θρησκευτικό θέατρο, καθώς και το μάθημα «Ιστορική και Φιλολογική προσέγγιση των θεατρικών πηγών» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails