© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

«Η λίμνη φωτίστηκε» της Μαρίας Ασπιώτη

Θέατρο αναλογίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας
στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

Το μικρό ανέκδοτο θεατρικό έργο σε τέσσερα μέρη της αξέχαστης Μαρίας Ασπιώτη (1909-2000) «Η λίμνη φωτίστηκε» θα παρουσιασθεί ως θέατρο αναλογίου την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια), από συνεργείο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας, σε διδασκαλία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Πρόκειται για μία αλληγορία, όπου η καθημερινότητα και η βιοπάλη συσχετίζονται με μια λίμνη, που ο βούρκος της απειλεί τους ανθρώπους. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και προβολή φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής και του περιβάλλοντος της Μαρίας Ασπιώτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Μαρία Μαρή) Ασπιώτη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1909 και διδάχτηκε τα εγκύκλια μαθήματα και γαλλικά και αγγλικά από οικοδιδάσκαλους. Σε ηλικία 19 ετών, με τη συνεργασία του Rene Puaux, έγραψε βιβλίο σχετικό με την Κέρκυρα που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1930. Υπηρέτησε ως εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου και μετά την απελευθέρωση ανέλαβε τη διεύθυνση του Βρετανικού Ινστιτούτου Κερκύρας. Το 1955, μετά τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, διακόπτοντας παράλληλα και την κυκλοφορία του πρωτοποριακού περιοδικού Πρόσπερος, που επιμελούνταν μαζί με τον Μιχαήλ Δεσύλλα (1914-1970) ως έκδοση λόγου και τέχνης του Βρετανικού Συμβουλίου. Στο περιοδικό αυτό είχαν δημοσιευθεί πρωτότυπα έργα και λογοτεχνικές μεταφράσεις τόσο της ίδιας όσο και άλλων διανοουμένων Κερκυραίων. Η Μαρία Ασπιώτη δημοσίευσε, εκτός των άλλων, μία μελέτη για το ανάκτορο της Κέρκυρας και άλλη μία για τον ύπατο αρμοστή Νιούτζεντ, καθώς και τα πεζογραφήματα «Οι δυο της Δεσφίνας» και «Ο ερημίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails