© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο Σύλλογος των απανταχού Μενετιατών Καρπάθου προχωρά μπροστά

Γράφει και φωτογραφίζει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΕΛΛΑΣ


Σε μια εποχή, που τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, το μόνο που μας απομένει είναι να μελετήσουμε το παρελθόν μας να το αφομοιώσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά αποφεύγοντας «στραβοπατήματα».

Εμείς οι Μενετιάτες έχουμε το προνόμιο αλλά και την δυσκολία να έχουμε μια φορτωμένη από γνώσεις και εμπειρίες ιστορία.

Ο Σοφοκλής Οικονομίδης έγραψε πολύ πριν τον ξεσηκωμό της 5ης Οκτωβρίου στον εξωτερικό τοίχο του σχολείου των Μενετών: «Να φύγετε δεν σας θέλουμε...» απευθυνόμενος στους Ιταλούς κατακτητές. Λίγα χρόνια μετά πρωτοστατούσε στην απελευθέρωση της Καρπάθου.

Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με παρόμοιο σθένος τα ζητήματα-προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;;; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική, διαφορετικά η θέση μας στην ιστορία θα είναι θλιβερή.


Ο Σύλλογος των απανταχού Μενετιατών Καρπάθου γεννήθηκε στις 20 Δεκέμβρη 1952 και συνεχίζει τη δράση του. Στη μακρά μέχρι τώρα πορεία του έχει απασχολήσει ένα μεγάλο αριθμό Καρπαθίων και ειδικότερα Μενετιατών, οι οποίοι, χάρη στη μεγάλη τους αγάπη για τον τόπο τους, δραστηριοποιούνται στα πλαίσιά του, σε πολιτιστικό κυρίως επίπεδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εκλέγεται ύστερα από ψηφοφορία. Αποτελείται τόσο από τακτικά όσο και από αναπληρωματικά μέλη, καθώς και από μια εξελεγκτική επιτροπή.

Από το 1952 μέχρι σήμερα έχουν εκλεγεί πάνω από 20 διαφορετικά Δ.Σ. από διαφορετικά μέλη , τα οποία έδωσαν στο Σύλλογο ζωή και προέτρεψαν και άλλους συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν σε αυτόν. Αποτέλεσμα όλων αυτών, και πάνω απ’ όλα με βασικό κίνητρο τους τη θέληση και την αγάπη για το νησί, είναι η πραγματοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων στο χώρο του Συλλόγου, που απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Έτσι, στο σύλλογο κατά καιρούς πραγματοποιούνται μαθήματα χορού, τραγουδιού, γίνεται εκμάθηση των μουσικών οργάνων της Καρπάθου και άλλα πολλά.

Όμως, από τις πλέον σημαντικές δραστηριότητες του συλλόγου, είναι και ο καθιερωμένος ετήσιος εορτασμός της 5ης Οκτωβρίου του 1944, που αποτελεί και την επίσημη γιορτή του.


Το Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο αποτελούσε όνειρο των Μενετιατών για πολλά χρόνια και δημιουργήθηκε το 2000, στεγάζει τις δραστηριότητες του συλλόγου και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του όλα αυτά τα χρόνια. Μα πάνω απ’ όλα αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε Μενετιάτη. Για τον άνθρωπο εκείνον, ο οποίος, μέσα από τη συμμετοχή του στον σύλλογο, εκφράζει τη βαθιά του αγάπη για τον τόπο του αλλά και την επιθυμία του να τον επισκεφτεί σύντομα.


Το Δ.Σ. του συλλόγου λοιπόν, ανανεώθηκε ριζικά, αλλάζει τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει τα δεδομένα, όπως αλλάζουν και οι εποχές γύρω μας. Όμως η κληρονομιά είναι ίδια, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, ενός τόπου που πιότερο παρά ποτέ έχει ανάγκη από την σταθερή παρουσία μας.

Το πρώτο στοίχημα που βάζουμε δεν είναι άλλο από το να αναπτύξουμε στην πόλη που σαν χωνευτήρι πνιγεί τους ανθρώπους, τις αξίες του μικρού δικού μας τόπου. Καλούμε λοιπόν τα μέλη μας να ενεργοποιηθούν να δραστηριοποιηθούν ,ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για να πάμε μπροστά το κοινό μας όνειρο τον δικό μας παραμυθένιο τόπο...


Μετά από τις εκλογές 29/5/2011

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αλεξιάδης Αλέξανδρος, Αλεξίου Μηνάς, Δημελλάς Βαγγέλης, Δημελλάς Μανώλης, Κατωγυρίτου Ειρήνη, Κοσμάς Λάζαρος, Κούρτης Γεώργιος, Πρωτόππαπα Φραγκίσκη, Σακελλαρίδης Γιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails