© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Μια νέα συνεργασία στο e-περιοδικό μας

Ταξίδια με τον π. Μιχαήλ Βισβίνη

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ευρισκόμενοι στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσουμε τον Ελληνορθόδοξο Ιερέα της όμορφης και απλόχωρης αυτής πόλης Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Βισβίνη, στον οποίον αμέσως διακρίναμε έναν ειλικρινή άνθρωπο και πιστό φίλο! Στη συζήτηση που ακολούθησε, όντως μάς συνεπήρε η μεγάλη αγάπη του για τα ταξίδια και ο παλμός των διηγήσεών του! Και μάλιστα όχι τα οποιαδήποτε ταξίδια, αλλά τα... επικίνδυνα, σε δυσκολοπερπάτητες ατραπούς του κόσμου!

Θεωρήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να αποτυπωθούν κάπου οι όντως συγκλονιστικές εμπειρίες του και τού προτείναμε τις ηλεκτρονικές σελίδες του Ίσκιου μας, όπου ευχαρίστως θα τού παραχωρούσαμε τον απαιτούμενο χώρο! Δέχτηκε αμέσως και ήδη ενεργοποιείται αυτή η συνεργασία μας, κρατώντας μάλιστα στο εξής εδώ τη στήλη-γωνιά «Ταξιδευτής και επιστροφεύς», όπως χιουμοριστικά αυτοαποκαλείται κι έτσι ακριβώς τιτλοφορεί το εισαγωγικό κείμενο γνωριμίας, που ακολουθεί.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τον κοσμοπολίτη παπά Μιχάλη για την καλοσύνη του να ενταχθεί στους πολύτιμους συνεργάτες του e-περιοδικού μας και τού υποσχόμαστε ότι, με… κομμένη την ανάσα, θα συνταξιδεύουμε, έστω και μέσα στις αποσκευές του! Τέτοια ταξίδια -έστω και εικονικά- δεν τα χάνουμε!!!
π. Π. Κ.

Ταξιδευτής και… επιστροφεύς

Σε είκοσι χρόνια από σήμερα, θα είστε περισσότερο απογοητευμένοι για όλα αυτά που δεν κάνατε, παρά για αυτά που μπορέσατε να κάνετε. Αρπάξτε την ευκαιρία λοιπόν!!! Ανοίξτε τα πανιά σας, ακολουθήστε τους ανέμους και εγκαταλείψτε το ασφαλές λιμάνι. Εξερευνήστε. Ονειρευτείτε. Ανακαλύψτε.
Μαρκ Τουαίν

In twenty years from now you will be more disappointed for all the things you have not done than for the things you were able to do. So, grab the opportunity!!! Open your sails and follow the winds and leave the safety of the harbour. Explore. Dream. Discover.
Mark Twain

Δεν είμαι σίγουρος, αν ένα ταξίδι, είναι οπωσδήποτε μια ανάγκη για απόδραση από την καθημερινότητα μας ή αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για διασκέδαση. Όσο περνούν τα χρόνια σκέπτομαι ότι ένα ταξίδι, δεν έχει σημασία αν είναι κοντινό ή μακρινό, αρκεί που έχει για προορισμό τον ορίζοντα. Είναι βέβαιο ότι ανοίγει νέους ορίζοντες και προσφέρει μια εκπληκτική ευκαιρία, τη διαδικασία της επιστροφής.

Είναι πραγματικά ευεργετική η διαδικασία της επιστροφής. Επιστρέφεις... και έχεις αναθεωρήσει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, καθ’ οδόν για τον προορισμό σου, αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο και πετάς πάνω από άλλες πατρίδες, θέλεις το δέος του ύψους κάποιες δεκάδες χιλιάδες πόδια συνήθως και πάνω από τα σύννεφα, θέλεις ο φόβος, επειδή ένα αεροπλάνο είναι πάντα ένα μηχάνημα, έχεις αφήσει πίσω και μακριά τους δικούς σου, φίλους, δουλειές, προβλήματα, επιτέλους την πατρίδα σου, όλα αυτά σε καθηλώνουν σε μια βαθιά σιωπή. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβεις κάνεις για πατρίδα σου τη σιωπή. Αχ, και να 'χαμε για μόνιμη πατρίδα μας τη σιωπή!... Συνειδητοποιείς λάθη, αναθεωρείς θέσεις, ιδέες…

Ταξιδεύοντας έχεις ήδη σχεδόν μηδενίσει τις ανάγκες σου. Σ’ αυτό σε βοηθούν οι αεροπορικές εταιρείες, διότι περιορίζουν το βάρος της αποσκευής σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιορίσουμε τις ανάγκες μας και στο σπίτι μας. Στο ταξίδι σου βλέπεις έναν άλλο τρόπο ζωής, επικοινωνείς με ανθρώπους διαφορετικούς από σένα. Διαφέρουν στο χρώμα, στα χαρακτηριστικά, στη γλώσσα, στην πίστη. Αν καταφέρεις να ξεχνάς για λίγο τη φωτογραφική σου μηχανή, να απαθανατίζεις ποτάμια, λίμνες, πόρτες, παράθυρα, καθεδρικούς ναούς, αγάλματα, σιντριβάνια και προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους, θα εκπλαγείς από αυτά που θα ακούσεις, αλλά και γι’ αυτά που όσο, κι αν για σένα είναι αυτονόητα, δεν θα ακούσεις.

Ξέφυγε λίγο από τα οργανωμένα τουριστικά groups, χρησιμοποίησε τον υπόγειο (under ground), πάρε το λεωφορείο της γραμμής, προκειμένου να φτάσεις στο Μουσείο που έχεις στο πρόγραμμά σου.

Ξέχασε τα πολυκαταστήματα, ψώνισε από τα πεζοδρόμια ή από λαϊκές αγορές μικρά αλλά πανέμορφα χειροποίητα πραγματάκια, που πολλές φορές είναι μικρά έργα τέχνης, επιτέλους μην ξεχνάς ότι βοηθάς φτωχούς ανθρώπους.

Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους εκεί, έστω με τις ελάχιστες λέξεις που μπορεί να έμαθες ακόμη και μέσα στο αεροπλάνο!


Οργανώσου για το πρώτο ταξίδι μας. Αργεντινή (Παταγονία): Γη του Πυρός – Ουσουάια. Παγετώνες∙ Perito Moreno. Ακολουθεί!!!

1 σχόλιο:

f.Daniel Biazis είπε...

Όντως συγκλονιστικές και μοναδικές οι εμπειρίες του αγαπητού καιπολυταξιδευμένου παπα-Μιχάλη! Αυτήκοος έγινα κι εγώ των διηγήσεών του κατά την παραμονή μου στο Γιοχάνεμπουργκ. Του στέλνω εγκάρδιους αδελφικούς χαιρετισμούς για μακροημέρευση, για ακόμα περισσότερα ταξίδια.
πατήρ Δανιήλ Μπιάζης

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails