© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

«Άνθη της πέτρας». Επιστημονικό Συνέδριο στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Σεφέρη

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ (21 Σεπτεμβρίου 1971, βλ. δίπλα φωτό από την κηδεία του), η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού) οργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στη μελέτη του έργου του ποιητή, με γενικό τίτλο «Άνθη της πέτρας», στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδρίων της Εταιρείας. Στο τριήμερο 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2011, περίπου 25 μελετητές του έργου του Γιώργου Σεφέρη και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, συγγραφείς, μεταφραστές κ.ά. θα προσεγγίσουν την ποιητική διαμόρφωση του ποιητή του «Μυθιστορήματος» και την ευρύτερη συνεισφορά του στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Μερικοί τίτλοι από τις εισηγήσεις (το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς): «“Τούτο το σώμα”: ο ποιητής ως συνθέτης», «Προετοιμάζοντας την αλλαγή», «Σεφέρης και Βάγκνερ, παράλληλοι», «Το φως στο Σεφέρη», «Για τα χαϊκού του Σεφέρη», «Δάνεια από την αρχαία τραγωδία», «Με τα χρώματα της μοναξιάς», «Τα limericks στην ποίηση του Σεφέρη», «Σεφέρης και Νούκιος Νίκανδρος», «Τα ακραία υποκειμενικά όρια του ποιητή», «Καρυωτάκης, Άγρας, Σεφέρης: ποιητές και υπάλληλοι του μεσοπολέμου», «Σεφέρης και Νούκιος Νίκανδρος», «Σεφέρης και Κύπρος», «Σεφέρης και Δανία: η απήχηση του έργου του», «Σεφέρης και Φινλανδία», «Τα ποιήματα για παιδιά του Γ. Σεφέρη», «Ο Γ. Σεφέρης και η πολιτιστική διπλωματία».

Μεταξύ των εισηγητών, που οι περισσότεροι συγκαταλέγονται στο τοπικό δυναμικό (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κερκυραίοι μελετητές και συγγραφείς), θα παρευρίσκονται ο διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών Μartti Leiwo (Μάρττι Λέιβο), ο Έλληνας συγγραφέας που ζει στη Δανία Σωτήρης Σουλιώτης, καθώς κι ο Βρετανός συγγραφέας, που ζει κατά μεγάλα διαστήματα στην Κέρκυρα, Jim Potts (Τζιμ Ποττς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails