© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ένα χειρόγραφο του Ελύτη στο Βιβλίο Επισκεπτών της Μονής Ελευθερώτριας Ζακύνθου


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Τον Μάιο του 1980, λίγους μήνες μετά την βράβευση του Ελύτη με το βραβείο Νόμπελ 1979, ο Ποιητής βρέθηκε στη Ζάκυνθο, προσκεκλημένος τού τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Μια από τις επισκέψεις του ήταν στο Γυναικείο Ησυχαστήριο της Ελευθερώτριας στο χωριό Λαγοπόδο, ανήμερα της εορτής του παρακείμενου χωριού και ναού των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου (3.5.1980).

Εκεί, στο Βιβλίο των Επισκεπτών έκαμε ο Ελύτης μιαν εγγραφή, την οποία πρωτοπαρουσιάσαμε στο ελυτικό αφιέρωμα του Περιοδικού η λέξη 106 (1991) 1011 εξ. [Παναγιώτη Καποδίστρια, "Γύρω από κάποιο ανέκδοτο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη"] και ύστερα στο δοκίμιό μας "Η αναστήλωση του απωλεσμένου πολιτεύματος (Τύποι στιγμών στον Ελύτη)", Περιοδικό Τετράμηνα 48 (1992) 3213-3216.


Ο Ποιητής, μαγνητισμένος από την ησυχαστική  ατμόσφαιρα της Μονής, μεταφέρει στην 7η σελίδα του Βιβλίου μια τρίστιχη στροφή  από το βιβλίο του "Τα Ετεροθαλή". Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ στην ποιητική συλλογή του ο Ελύτης αρχίζει την εν λόγω στροφή με τις λέξεις "Μεσ' στο Απίστευτο...", εδώ στο Βιβλίο Επισκεπτών διαβάζουμε: "Μες <σ>το Ασύμμετρο...". Μια μικρή, αλλά βαρύνουσα τροποποίηση από τη γραφίδα του ίδιου του Ποιητή, ένα νοητό λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις "Απίστευτο" και "Ασύμμετρο", μια παραλλαγή, που την υπογραμμίζουμε προς αξιοποίησιν από τους όποιους φιλολογούντες!!!

Χάριν των αναγνωστών  του Ίσκιου μας, επισκεφτήκαμε πρόσφατα την Ελευθερώτρια Ζακύνθου και φωτοαποτυπώσαμε ξανά την ελυτική γραφή, την οποία δημοσιοποιούμε και διαδικτυακά! Εις μνήμην!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails