© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Επτανησιακό baroque στον περικαλλή ναό της Παναγούλας Μπανάτου


Πριν λίγες μόλις ημέρες αισίως ολοκληρώθηκε το μεγαλεπήβολο έργο του διακόσμου -σε στιλ επτανησιακού baroque- των ξυλογλύπτων στο εσωτερικό του περικαλλούς ναού της Παναγούλας Μπανάτου, το οποίο συντελέσθηκε δια χειρών του έγκριτου εικαστικού Διονύση Πάλμα και από το υστέρημα των φιλότιμων Ενοριτών, δίχως καμιάν εξωτερική βοήθεια.

Ο ναός είχε κλείσει αμέσως μετά το Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου για την δεύτερη, τελευταία και σημαντικότερη φάση του, ενώ η πρώτη φάση του καλλιτεχνήματος είχε γίνει κατά την προηγούμενη διετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τό έργο ανέλαβε ο κ. Πάλμας σε καλύτερες ημέρες από πλευράς οικονομικής. Εν τω μεταξύ η Κρίση, που ενέσκυψε στα πέριξ, άγγιξε την αποπληρωμή του έργου και ήδη το υπεύθυνο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο χρεώθηκε ένα όχι ευκαφρόνητο ποσό, με την απόλυτη κατανόηση -ευτυχώς- από πλευράς του Καλλιτέχνη, ώστε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα και να μην απομείνει θλιβερά μισοτελειωμένο.


Ο ναός άνοιξε επίσημα για το κοινό και την λατρευτική ζωή, την περασμένη Κυριακή, για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας. Όσοι αντίκρισαν το έργο έχουν μόνον καλά λόγια θαυμασμού να εκφράσουν, διότι ακριβώς συνάδει 100% στον τόπο και στον τρόπο των απαιτητικών περί τα πολιτισμικά παραγόμενα Επτανησίων, σε μιαν εποχή μάλιστα, κατά την οποίαν η Κρίση... δικαιολογεί (αν κάποτε δεν ταυτίζεται) με την επικράτεια του Κητσ!

Θυμίζουμε στους φίλους αναγνώστες του πολυπεριοδικού μας ότι ειδική λαογραφική / μουσική εκδήλωση, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου, θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, ως 5η δράση του "Αληθώς", του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου.








Οι ακόλουθες φωτογραφίες παρουσιάζουν τα ξυλόγλυπτα πριν την εικαστική παρέμβαση από τον Διονύση Πάλμα






1 σχόλιο:

vertzak είπε...

"ωραία και μόνη" συγχαρητήρια!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails